Условия за новозаписаните студенти в Англия през учебната 2021/2022 г.

Условия за новозаписаните студенти в Англия през учебната 2021/2022 г.

Британското правителство обяви, че от учебната 2021/2022 г. ще влязат в сила нови правила за обучение в Англия. От месец август 2021 г. българските студенти, започващи следването си в Англия, няма да се ползват от т. нар. „домашен статут“ по отношение на таксите за обучение и няма да имат достъп до студентски заеми. Те ще бъдат считани за чуждестранни студенти и ще трябва да заплащат международни такси, които се определят от съответните висши учебни заведения. Точните суми варират между различните специалности и университети, като започват от 11 000 британски лири на година за бакалавърска и магистърска степен. Кандидат-студентите могат да проверят в съответните университети за точните условия на избрания от тях курс.

Важно уточнение е, че промяната не засяга студентите, които ще започнат обучението се през академичната 2020/2021 г. или следват от по-рано. Те ще продължат да заплащат същите такси като британските граждани, стига да отговорят на изискванията за пребиваване в държавата.

Също така, българските граждани и техните семейства, които пристигнат в Обединеното кралство преди 31 декември 2020 г. и успешно кандидатстват по Схемата за уседналост до 30 юни 2021 г., ще продължат да се ползват с „домашен статут“ и да имат право на студентски заеми, съгласно Споразумението за оттеглянето на Обединеното кралство от ЕС.

Засега новите условия за следване се отнасят за Англия, като Шотландия, Северна Ирландия и Уелс ще вземат отделни решения по този въпрос.