Мерки – Великобритания

Уважаеми сънародници,

За актуална информация относно пътуванията при настоящата усложнена епидемиологична обстановка, следете сайта на Министерството на външните работи на Република България:

https://mfa.bg/bg/

Коронавирусът – как да пътуваме? 

Мерки, предприети във Великобритания във връзка с борбата с пандемията от COVID-19:

Препоръчваме на българските граждани да се въздържат от пътуване!

1. Ограничителни мерки за влизане в страната:

Oт 04 октомври 2021 г. отпада т. нар. “сфетофарната система” за международните пътувания и остават два списъка –  червен и списък на всички останали страни и територии. България не е в червения списък.

Съгласно новите правила

Лица, пътуващи до Обединеното кралство от страни, извън червения списък, които са напълно ваксинирани поне от 14 дни:

следва да:

Не е необходимо да:

 • правят тест преди отпътуване ;
 • да резервират и заплащат тест за COVID-19 за ден 8 след пристигането им ;
 • се карантинират у дома или друго мястото за 10 дни след пристигането им .

Пътниците трябва да докажат, че са напълно ваксинирани (+ 14 дни) с документ (цифров или на хартиен носител), издаден от държавен орган за обществено здраве, който включва най-малко:

 • име и фамилия;
 • дата на раждане;
 • марка и наименование на производителя на ваксините;
 • дата на ваксинация за всяка доза;
 • държава или територия на ваксинация и/или издател на сертификат.

Ако документът не съдържа всички тези реквизити, пътниците следва да спазват правилата за неваксинираните лица, в противен случай може да им бъде отказано качване на борда на превозното средство.

Лица, пътуващи от страни, извън червения списък, които не са напълно ваксинирани, преди пътуване до Обединеното кралство, трябва да:

След пристигане в Обединеното кралство, трябва да:

 • са под карантина за 10 дни у дома или друго място, където са отседнали.
 • направят тест за COVID-19 на или преди ден 2 и на или след ден 8.

Лицата, пътуващи до Англия, могат да намалят периода на карантина чрез схемата „Test to Release“. Лицата могат да направят тест за COVID-19 за собствена сметка след 5-ия ден от карантината си в Англия.  При отрицателен резултат от това изследване лицата ще бъдат освободени от задължението за самоизолиране за остатъка от 10-дневния период на карантината. Тази схема не е приложима за Уелс, Шотландия и Северна Ирландия.

За повече информация, моля посетете правителствените страници на  АнглияУелсШотландия и Северна Ирландия.

ПРЕПОРЪЧВАМЕ ПЪТУВАЩИТЕ РЕГУЛЯРНО ДА СЛЕДЯТ ЗА АКТУАЛНА ИНФОРМАЦИЯ НА БРИТАНСКИЯ ПРАВИТЕЛСТВЕН САЙТ HTTPS://WWW.GOV.UK/CORONAVIRUS

 

2. В случай на задължителна карантина за български граждани, възможности за освобождаване от карантина /налични лаборатории на летища/след кой ден най-рано може да се направи тест на място:

Пристигащите в Англия от страни, извън червения списък, могат да намалят 10-дневната карантина. Те имат опцията да си направят тест за Covid-19 за собствена сметка след 5-ия ден от карантината си в Англия.  При отрицателен резултат от това изследване лицата ще бъдат освободени от задължението да се самоизолират за остатъка от 10-дневния период на карантината. (https://www.gov.uk/guidance/coronavirus-covid-19-test-to-release-for-international-travel)

Тестът трябва да бъде направен на територията на Обединеното кралство в акредитирана лаборатория.

Списък с акредитираните лаборатории е публикуван на правителствения сайт.

Тази възможност за намаляване на периода на карантината не е приложима за Уелс, Шотландия и Северна Ирландия.

3. Транзитно преминаване /PRC тест/антигенен тест/свободно /до колко часа/ транзитни коридори:

Всички транзитни пътници трябва да попълнят онлайн формуляр (Public Health Passenger Locator Form) 48 часа преди тяхното пътуване, но не подлежат на карантина и не трябва да закупуват тестове за 2 и 8 ден.

Транзитно пътуващите, които не са напълно ваксинирани или са били в страна от червения списък през последните 10 дни преди пристигането им в Англия, трябва да представят доказателство за отрицателен резултат от тест за Covid-19, направен до 72 часа (3 дни) преди тяхното заминаване, който може да е един от следните:

 • тест за нуклеинова киселина, включващ тест за полимеразна верижна реакция (PCR) или производни технологии, включително тестове за изотермично усилване (LAMP)
 • антигенен тест.

https://www.gov.uk/guidance/coronavirus-covid-19-safer-air-travel-guidance-for-passengers#transiting-through-the-uk

 

4. Въведени ограничения/забрани за вносителите/износителите на стоки и услуги:

Правила за бизнеса във връзка  Ковид: https://www.gov.uk/guidance/moving-goods-through-customs-during-the-coronavirus-covid-19.

Обща информация за пътуващите: https://www.gov.uk/duty-free-goods/arriving-in-Great-Britain. Декларирането на стоки може да се извърши и онлайн 72 ч. преди пристигане, в т.ч. да се заплатят дължимите мита. На деклариране подлежат суми над 10 000 британски лири или тяхната равностойност.

5. Граничен режим/отворени/затворени граници/летище/:

Всички въздушни, морски и сухопътни граници са отворени.

6. Вътрешни мерки /полицейски час/забранен вътрешен транспорт:

АНГЛИЯ

Препоръчва се проветряване на помещенията, социална дистанция, носене на маска в затворени и места със струпване на хора, както и в обществения транспорт  https://www.gov.uk/guidance/covid-19-coronavirus-restrictions-what-you-can-and-cannot-do?priority-taxon=774cee22-d896-44c1-a611-e3109cce8eae

ШОТЛАНДИЯ

Задължителни са маските.

Организаторите на  мероприятия на закрито с над 2000 посетители трябва да получат разрешение от общината:

https://www.gov.scot/publications/coronavirus-covid-19-staying-safe-and-protecting-others/

 

СЕВЕРНА ИРЛАНДИЯ

Задължителни маски в обществения транспорт, необходима оценка на риска от организатора за мероприятия на закрито с над 15 посетители

https://www.nidirect.gov.uk/articles/coronavirus-covid-19-regulations-and-guidance-what-they-mean-you#toc-0

 

 УЕЛС

 

Задължителни маски в обществения транспорт и обществени закрити места.

От 11 октомври се въвежда задължително изискване за представяне на ковид-паспорт или отрицателен тест за нощните клубове, мероприятия на закрито с 500 и повече участници, или на открито – с над 4000 участници

https://gov.wales/coronavirus

 


ВАЖНО!
Пътуващите през Франция български граждани трябва да носят в себе си попълнен документ – International Travel Certificate to Mainland France. Гражданите също така следва да разполагат в себе си с документ, удостоверяващ адреса – крайна дестинация на предприетото пътуване. Минимално изискване е лицата да могат да покажат адреса, посочен на личните карти на лицата, но се препоръчва, ако пътуващите разполагат с допълнителни документи за адресна регистрация, да ги носят със себе си.