Мерки – Великобритания

Уважаеми сънародници,

За актуална информация относно пътуванията при настоящата усложнена епидемиологична обстановка, следете сайта на Министерството на външните работи на Република България:

https://mfa.bg/bg/

Коронавирусът – какво да правим? 

Мерки, предприети във Великобритания във връзка с борбата с пандемията от COVID-19:

Няма забрана за влизане в Обединеното кралство спрямо пристигащите от Р България лица.

Българските граждани, които през последните 10 дни преди пътуването им до Обединеното кралство, са посетили или преминали през държава, от която пътуването до Обединеното кралство е забранено т.нар. „червен списък“, няма да бъдат допуснати в Обединеното кралство, освен ако имат британско или ирландско гражданство или право на пребиваване във Великобритания.

Всички пътници, пристигащи в Обединеното кралство, трябва да представят доказателство за отрицателен резултат от тест за COVID-19, направен до 72 часа (3 дни) преди тяхното заминаване. За информация относно допустимите изключения, моля посетете https://www.gov.uk/coronavirus .

Тестът трябва да отговаря на стандартите за  ≥ 97%, специфичност, ≥ 80% чувствителност при вирусни натоварвания над 100 000 копия / ml.

Това може да включва тестове като:

 • тест за нуклеинова киселина, включващ тест за полимеразна верижна реакция (PCR) или производни технологии, включително тестове за изотермично усилване (LAMP)
 • антигенен тест.

Предвидени са изключения, при които тестът преди пътуване до Обединеното кралство, не е задължителен.

!!! От 15 февруари всеки, който ще пътува до Англия и Шотландия, от страни извън Общата пътническа зона, трябва да си резервира и заплати пакет тестове за пътуване. 

При пътуване до Англия, децата под 5-годишна възраст  не трябва да правят тест на втория и осмия ден от карантината. (За повече информация моля запознайте се с насоките на правителството https://www.gov.uk/guidance/how-to-quarantine-when-you-arrive-in-england#testing-in-quarantine ) .

При пътуване до Шотландия, децата под 11-годишна възраст не са задължени да правят тест на втория и осмия ден от карантината. (За повече информация моля запознайте се с насоките на правителството : https://www.gov.scot/publications/coronavirus-covid-19-public-health-checks-at-borders/pages/what-you-must-do/ )

За информация относно допустимите изключения, моля посетете https://www.gov.uk/government/publications/covid-19-jobs-with-testing-travel-exemptions/covid-19-jobs-with-testing-travel-exemptions

В случай че имате въпроси, чиито отговор не намирате в публикуваните на правителственият сайт насоки, моля изпращайте своите запитвания на dhsctesttrace.customerfeedbackteam@nhs.net.

Цената на пакета тестове за пътуване при пътуване до Англия е £ 210 и включва два теста, които трябва да бъдат направени на или преди втория ден от карантината и на или след 8 ден от карантината. В случай, че тестовете не бъдат направени, на нарушителите може да бъде наложена глоба до £2 000.

Лицата, които имат положителен резултат от някой от тестовете, трябва да са под карантина още 10 дни от датата, на която е направен теста.

Резервация и заплащане на пакет тестове може да бъде направена на https://quarantinehotelbookings.ctmportal.co.uk/

Всички пристигащи в Обединеното кралство подлежат на 10-дневна карантина.

Изключение от това правило е предвидено за пристигащите от Общата пътническа зона и за определени категории лица.

!!! От 15 февруари т.г. всички пристигащи в Англия от страните в т.нар. „червен списък“ трябва да са под карантина в одобрен от правителството хотел за 10 дни. 

Преди пътуването им до Англия тези лица трябва да направят резервация  и да заплатят пакет, включващ два теста за COVID – 19 и  настаняване в одобрен от правителството хотел, където да прекарат периода на 10-дневната карантина. Резервация и заплащане могат да бъдат направени на https://quarantinehotelbookings.ctmportal.co.uk/.

Информация относно допустимите изключения от задължението за извършване на тестове за Ковид и карантина в достъпна на:

https://www.gov.uk/government/publications/coronavirus-covid-19-travellers-exempt-from-uk-border-rules/coronavirus-covid-19-travellers-exempt-from-uk-border-rules.

Цената на пакета при настаняване в стая на един пътник е £1 750, допълнително за друг възрастен или дете над 12-годишна възраст се заплаща £650, а за дете на възраст между 5 и 12 години – £325. В тази сума е включен транспорт до и от хотела, в случай на отпътуване от страната в периода на карантината. Не е позволено пътуване до и от хотела с друг транспорт, освен с този, включен в пакета.

В случаи че не бъде направена и заплатена резервация в одобрен от правителството хотел, на пътниците може да бъде наложена глоба.

Към настоящия момент, когато се изисква карантина в одобрен от правителството хотел, пътниците могат да пристигат в Англия само на следните летища: Хийтроу, Гетуик, Лондон Сити, Бирмингам и Фарнбъро.

Повече информация е достъпна тук.

!!! От 15 февруари при влизане в Шотландия изискването за карантина в хотела ще се прилага за пристигащите от всички страни, с изключение на тези, пристигащи от Общата пътническа зона и за  определени категории лица

Всички пътници, които пристигат в Шотландия през Общата пътническа зона (Великобритания, Ирландия, о. Ман и Нормандските острови) и през последните 10 дни  не са били в страна от т.нар. червен списък, трябва да бъдат под карантина в своя дом или друго място за настаняване.

Всички пътници, които пристигат с директен полет до Шотландия, е необходимо преди пътуването си да резервират пакет за настаняване в одобрен от правителството хотел и Covid-19 тестване чрез портала на правителството на Обединеното кралство.

Пакетът включва настаняване в одобрен от правителството хотел, където да прекарат периода на 10-дневната карантина, и два Covid -19 теста, които трябва да бъдат направени на втори и осмия ден от карантината.

Цената на пакета за един пътник в стая е £1 750, за друг възрастен или дете над 12-годишна възраст се заплаща £650, а за дете на възраст между 5 и 12 години – £325.

Служители по сигурността на граничен контрол ще придружават пътниците до мястото, от където ще бъдат транспортирани  до карантинния хотел.

При пристигане в избрания от пътниците хотел те ще бъдат регистрирани и насочени към стаята, в която трябва да се самоизолират, и ще им бъдат предоставени два комплекта за домашно тестване.

В случай че резултатът от някой от  тестовете е положителен, лицата трябва да останат под карантина поне 10 дни след като е бил направен теста.

При тази хипотеза ще се прилагат допълнителни дневни такси за настаняване: £ 152 за първия възрастен, £ 41 за друг възрастен или дете над 12 години и £ 12 за дете на възраст от 5 до 12 години. Цената включва три хранения на ден, вода, чай и кафе, които се осигуряват в стаята.

Повече информация е достъпна тук.

Изискването за тестове през периода на карантината и настаняване в хотел, одобрен от правителството, за тези, които през последните 10 дни преди пътуването им са посетили или преминали през държава, от която пътуването до Обединеното кралство е забранено, не се прилага за пристигащите в Уелс и Северна Ирландия. Моля следете за актуална информация на интернет страницата на британското правителство.

Всички пътници, пристигащи в Обединеното кралство, трябва да попълнят онлайн формуляр (Public Health passenger locator form) в рамките на 48 часа преди тяхното пътуване, в който да предоставят данни за контакт, маршрут на пътуването и адрес, на който ще отседнат/прекарат периода на карантината. 

Пътуващите до Англия и Шотландия, които пристигат след 15 февруари т.г. (включително)  следва да предоставят също така референтен номер на резервацията за пакета тестове за пътуване/карантина в хотел.

Предвидени са изключения, при които не е задължително попълването на формуляра (Public Health passenger locator form).

Формуляри, попълнени на ръка, не се приемат. Задължително трябва да се използва онлайн приложението https://visas-immigration.service.gov.uk/public-health-passenger-locator-form?_ga=2.70664089.803416869.1601285319-1336763856.1597417590&_gac=1.69322914.1600769186.CIe9-ffB_OsCFRjvGwoddisLcQ .

След попълването на формуляра лицата ще получат потвърждение на електронната поща с прикачен към него документ. Необходимо е този документ да бъде запазен на мобилния телефон или да бъде принтиран преди пристигане. Той трябва да се представи при пристигане в Обединеното кралство, за да може граничните служители да сканират QR кода на документа и да проверят дали формулярът е попълнен успешно.

В случай че такъв формуляр не е попълнен, може да бъда наложена глоба от £ 100 или повече при последващо нарушение. Също така може да не се допусне влизане в страната (с изключение на лицата, които са  британски граждани или пребивават в Обединеното кралство).

Попълването на онлайн формуляра не е задължително за пристигащите от Общата пътническа зона, ако те са били 10 дни или повече в тези страни/територии.

Предвидени са изключения от задължението за 10-дневна карантина и попълване на онлайн формуляра за локализиране за определени категории лица. Информация относно изключенията:

https://www.gov.uk/government/publications/coronavirus-covid-19-travellers-exempt-from-uk-border-rules

!!! Препоръчваме пътуващите регулярно да следят за актуална информация на британския правителствен сайт.

 

АНГЛИЯ

Всички пътници, пристигащи в Англия, включително гражданите на Обединеното кралство, трябва да представят отрицателен тест за COVID-19, направен до 72 часа преди тяхното заминаване. (Например: ако пътувате е в петък, тестът трябва да бъде направен не по-рано от вторник.)

Пътниците, пристигащи в Англия от страни, извън Обединеното кралство, Ирландия, Англо-нормандските острови /Ченъл Айлъндс/ или Остров Ман, трябва да се самоизолират в продължение на 10 дни, независимо от резултатите от теста им преди заминаването.

Тестът трябва да отговаря на минималните стандарти за чувствителност, специфичност и подробности за вирусно натоварване. Пътниците трябва да се уверят, че са направили тест, който отговаря на следните изисквания.

Тестът трябва да отговаря на стандартите за  ≥ 97%, специфичност, ≥ 80% чувствителност при вирусни натоварвания над 100 000 копия / ml

това може да включва тестове като:

 • тест за нуклеинова киселина, включващ тест за полимеразна верижна реакция (PCR) или производни технологии, включително тестове за изотермично усилване (LAMP)
 • антигенен тест.

Преди заминаването пътниците ще трябва да представят доказателство за отрицателен резултат от теста за COVID-19 на превозвачите, като транспортните оператори могат да откажат качване на борда на превозното средство, ако е необходимо. Резултатът от теста трябва да бъде на английски, френски или испански. Сертификатът може да бъде предоставен на хартиен носител (копие) или дигитално, например в имейл или в текстово съобщение, като преводи няма да бъдат приемани.  Той трябва да включва следната информация:

 • имената на лицето съгласно документа за самоличност, с който пътува
 • дата на раждане или възраст
 • резултат от теста
 • датата, на която тестът е направен
 • данни за лабораторията, извършила изследването ( наименование и данни за контакт)
 • наименованието на тестовото устройство.

Резултатът от теста може да бъде предоставен като физически, отпечатан документ или чрез имейл или текстово съобщение, което можете да бъде показано на телефон.

Граничните власти на Обединеното кралство ще извършват проверки на място при пристигане в Англия, за да се уверят, че пътниците отговарят на изискванията. При неспазване на тези законови изисквания на пътниците ще бъде налагана незабавно глоба в размер на £ 500.

Има ограничен брой изключения, при които не е нужно да се прави тест преди пътуване до Англия, например по отношение на  деца под 11 – годишна възраст, при определени медицински причини, спрямо лица, упражняващи определени професии и дейности и тези, които пътуват от страни без наличната инфраструктура за провеждане на тестовете. Информация относно приложимите изключения е достъпна на : https://www.gov.uk/guidance/coronavirus-covid-19-testing-for-people-travelling-to-england#exemptions–people-who-dont-need-to-take-a-test .

Пътниците, пристигащи в Англия, които са представили отрицателен резултат от тест, извършен преди заминаването си от страна, все още ще имат възможност да намалят периода на самоизолация от 10 дни, като си направят тест на 5-тия ден след пристигането им във Великобритания. Повече информация е достъпна на : https://www.gov.uk/guidance/coronavirus-covid-19-test-to-release-for-international-travel .

!!! От 15 февруари всеки, който ще пътува до Англия, трябва да си резервира и заплати пакет тестове за пътуване. Цената на пакета тестове за пътуване е £ 210.

Тестовете трябва да бъдат направени на или преди втория ден от карантината и на или след осмия ден от карантината.

В случай, че тестовете не бъдат направени, на нарушителите може да бъде наложена глоба.

Лицата, които имат положителен резултат от някой от тестовете, трябва да са под карантина още 10 дни от датата, на която е направен теста.

Всички пристигащи в Англия подлежат на 10-дневна карантина.

По отношение на Англия изключение от това правило е предвидено за пристигащите в Англия от Обединеното кралство или Ирландия и за някой категории лица

От 15 февруари т.г. всички, които през последните 10 дни преди пътуването им до Англия, са посетили или преминали през страните от т.нар. „червен списък“, трябва да бъдат под карантина в одобрен от правителството хотел за 10 дни. Република България не е включена в червения списък.

Те трябва преди отпътуването им до Англия да направят резервация в одобрен от правителството хотел, където да прекарат периода на 10-дневната карантина.

Цената на пакета при настаняване в стая на един пътник е £1 750, допълнително за друг възрастен или дете над 12-годишна възраст се заплаща £650, а за дете на възраст между 5 и 12 години – £325. В тази сума е включен транспорт до и от хотела. Не е позволено пътуване до и от хотела с друг транспорт, освен с този, включен в пакета.

В случаи че не бъде направена и заплатена резервация в одобрен от правителството хотел, на пътниците може да бъде наложена глоба до £4 000.

Към настоящия момент, когато се изисква карантина в одобрен от правителството хотел, пътниците могат да пристигат в Англия само на следните летища: Хийтроу, Гетуик, Лондон Сити, Бирмингам и Фарнбъро.

Пристигащите в Англия от страни, които подлежат на 10-дневна карантина, сред които е и Република България, ще имат опцията да си направят тест за COVID-19 за собствена сметка след 5-ия ден от самоизолацията си в Англия. Тази възможност не е достъпна за тези, които са били или преминават през държава, за която има забрана за пътуване през последните 10 дни преди пристигането им в Англия.

При отрицателен резултат от това изследване лицата ще бъдат освободени от задължението да се самоизолират за остатъка от 10-дневния период на карантината. Тестът ще трябва да бъде направен на територията на Обединеното кралство, като списъкът с акредитираните лаборатории е публикуван на сайта на Британското правителство – https://www.gov.uk .

Остава изискването за попълването на формуляр за локализация на пътника (Passenger Locator Form – PLF) преди пътуването – https://www.gov.uk/provide-journey-contact-details-before-travel-uk , като лицата, пътуващи до Обединеното кралство, ще трябва да посочат във формуляра дали ще се възползват от посочената по-горе възможност – т.нар. „тест за освобождаване от карантина“ (‘Test to release’ Scheme).

! Пътниците не са длъжни да използват опцията за тестване след 5-ия ден. В случай че не желаят да се възползват от описаната по-горе възможност, те ще трябва да останат под карантина за целия 10-дневен период.

Ако даден пътник реши да се възползва от опцията за освобождаването от карантината, след като вече е пристигнал в Обединеното кралство (и без предварително да е посочил това във формуляра), то тогава ще трябва да попълни нов формуляр за локализация на пътника. Неизпълнението на това задължение би могло да доведе до налагане на административно наказание – глоба в размер, започващ от 100 британски лири.

Пътуващите до Обединеното кралство, които са решили да се възползват от опцията за тестване, ще може да направят изследването след изтичането на 5 пълни дни от момента на пристигането си в Обединеното кралство. Тестът може да бъде направен както на мястото, където лицата са се самоизолирали, така и в частен тестов център.

Лицата, чиито изследвания покажат позитивен резултат за наличието на COVID-19, ще бъдат включени в съществуващата система на британските власти за позитивни случаи от коронавирус. В такава хипотеза, те ще трябва да останат под 10-дневна карантина от деня на изследването или от деня, в който за пръв път са се проявили симптомите им. Освен това, ще бъдат проследени и техните контактни лица.

От 6 януари т. г. в Англия e в сила общонационална карантина, като част от усилията на правителството да се ограничи разпространението на коронавируса.

За периода на общонационалната карантина в Англия не е позволено напускането на дома, включително пътуването в чужбина или в Обединеното кралство, освен ако е налице основателна причина, като работа, образование или друга, изрично предвидена в закон.

Полицията може да налага глоба на лицата, които напускат дома си без основателна причина. Глобата е с фиксиран размер, като за първо нарушение е 200 британски лири, удвоявайки се за всяко следващо нарушение до достигане на максимален размер от 6 400 британски лири.

!!! Пътниците, пристигащи в Англия, следва да спазват мерките и ограниченията, които са в сила в страната (https://www.gov.uk/guidance/national-lockdown-stay-at-home ) .

Пътувания в чужбина могат да се предприемат само при положение, че е налице основателна причина, изрично разрешена с закон, за напускане на дома. Не са разрешени пътувания от и до Англия с цел нощувки и почивки.

Лицата, пребиваващи в Обединеното кралство, които към датата на влизане на новите ограничителни мерки са в чужбина, не е нужно незабавно да се завърнат по домовете си. Независимо от това, е необходимо да се консултират с авиокомпания или туристически оператор относно условията за тяхното връщане.

Лицата, които са на краткосрочно посещение във Великобритания, могат да се завърнат у дома.

Когато лице има симптоми на коронавирус, поставено е под карантина поради проявени симптоми на коронавирус, споделя домакинство или балон за подкрепа с някого, който има симптоми на коронавирус или има препоръка от Националната здравна служба да бъде под карантина не трябва да предприема пътувания.

Глобата за нарушаване на правилата относно карантината започва от £ 1000 и може да достигне до £ 10 000 при повторни нарушения или сериозни нарушения.

Важно е да се има предвид, че при международни пътувания от и до Англия трябва да се спазват, както мерките въведени за международните пътувания, така и  националните ограничителни мерки, които са в сила.

Пътниците трябва да попълнят онлайн формуляр (Public Health Passenger Locator Form) 48 часа преди тяхното пътуване, в който да предоставят данни за контакт, маршрут на пътуването и адрес, на който ще отседнат/прекарат периода на карантината и да посочат референтен номер на резервацията и закупуването на пакет тестове/карантина в одобрен от правителството хотел. 

След попълването на формуляра ще получат потвърждение на електронната си поща, с прикачен към него документ. Необходимо е този документ да бъде запазен на мобилния телефон или да бъде принтиран преди пристигане. Той трябва да се представи при пристигане в Англия, за да може граничните служители да сканират QR кода на документа и да проверят дали формулярът е попълнен успешно.

Повече информация относно попълването на формуляра за локализиране може да бъде намерена на: https://www.gov.uk/provide-journey-contact-details-before-travel-uk

Определени категории лица са освободени от карантина. Списък с изключенията е публикуван на интернет портала на британското правителство: https://www.gov.uk/government/publications/coronavirus-covid-19-travellers-exempt-from-uk-border-rules/coronavirus-covid-19-travellers-exempt-from-uk-border-rules

При неспазване на правилата за карантината може да бъде наложена глоба до £ 10 000. Ако не бъде предоставена коректна информация във формуляра за локализиране  или същият не бъде актуализиран в предвидените за това случаи, например при промяна на адреса за периода на карантината – може да бъде наложена глоба до £ 3200.

Препоръчва се при пътуване до крайната дестинация пристигащите пътници да избягват използването на обществен транспорт, освен ако нямат друга възможност за придвижване. При използването на обществен транспорт пътниците, които следва да бъдат под карантина, трябва да ползват покритие за лице и да спазват социална дистанция от 2 метра.

Карантината следва да бъде прекарана на едно място, а именно посоченото във формуляра за локализиране.

Това може да включва:

 • Собствено жилище
 • При приятели или семейството
 • Хотел или друго място за временно настаняване.

През периода на карантината не е позволено да се ходи на работа или на училище, както и да се посещават публични места. Не трябва да се ходи на  пазар. При необходимост от закупуване на хранителни и др. продукти или медикаменти, същите трябва да се закупуват с доставка до дома или близки или познати да ги доставят.

Само при определи обстоятелства е разрешено напускането на мястото, където лицето е под карантина:

 • за да се напусне Англия
 • при нужда от спешна медицинска помощ (или когато лекар е препоръчал медицинска помощ)
 • при нужда от спешен достъп до ветеринарни услуги (или по съвет на ветеринарен хирург)
 • при изключителни обстоятелства (като описаните по-долу)
 • за изпълнение на законово задължение, като участие в съдебно производство
 • за да се избегне нараняване или заболяване или да се избегне риск от увреждане
 • посещение на погребение на член на семейството или на някого, с когото лицето живее
 • посещение на умиращ или тежко болен член на семейството или на някого, с когото лицето живее.

Изключителни обстоятелства, при които може да се напусне мястото, където лице е под карантина, могат да бъдат:

 • достъп до стоки от първа необходимост, като храна и лекарства, когато не може да бъдат доставени;
 • достъп до критични обществени услуги, включително социални услуги и услуги, предоставяни на жертви (като жертви на престъпление);
 • преместване на различно място за прекарване на карантината, когато вече не е възможно лицето да остане там , където е и др. В този случай следва да се попълни отново онлайн формуляра за локализиране (Public Health Passenger Locator Form).

Повече информация може да бъде намерена на следния линк: https://www.gov.uk/government/publications/coronavirus-covid-19-how-to-self-isolate-when-you-travel-to-the-uk/coronavirus-covid-19-how-to-self-isolate-when-you-travel-to-the-uk

 

УЕЛС

Пътувания до и извън Уелс не са разрешени, освен ако не са налице основателни причини за това, като например пътуването до работно място, пътуване с цел образование и др. изрично посочени в закон.

Всички пристигащи в Уелс подлежат на 10-дневна карантина.

От 4 часа сутринта на 18 януари 2021 г. всички пътници, пристигащи в Уелс, включително гражданите на Обединеното кралство, да представят отрицателен тест за COVID-19, направен до 72 часа преди тяхното заминаване. При неспазване на тези законови изисквания на пътниците ще бъде налагана незабавно глоба в размер на £ 500. Повече информация е достъпна на: https://gov.wales/new-mandatory-coronavirus-testing-for-travellers-into-wales 

Изключение от карантината се допуска за пристигащите от:

 • Англия, Шотландия и Северна Ирландия
 • Англо-нормандските острови /Ченъл Айлъндс/
 • Остров Ман
 • Страните и териториите от списъка, публикуван на интернет портала на правителството: https://gov.wales/exemptions-self-isolation-coronavirus-covid-19-html

Под карантина също така, ще бъдат поставени и пътниците, пристигащи от страните, посочени в гореспоменатия списък, ако са посетили или са имали транзитна спирка в страна, извън списъка, в периода от 10 дни преди пристигането си в Уелс. 

При неспазване на задължението за карантина може да бъде наложена глоба, като при първо нарушение тя е в размер на £ 60, като за всяко следващо нарушение нейният размер се удвоява както следва – за второ нарушение – £ 120, за трето – £ 240 и т.н.

10-дневната карантина не е задължителна за определени категории лица. Списък с изключенията е публикуван на  интернет портала на правителство: https://gov.wales/exemptions-self-isolation-coronavirus-covid-19-html

Необходимо е пътниците да попълнят онлайн формуляр 48 часа преди тяхното пристигане, в който да предоставят данни за контакт, маршрут на пътуването и адрес, на който ще отседнат/прекарат периода на карантината.

 

ШОТЛАНДИЯ

От 4 часа сутринта на 18 януари 2021 г. се въвежда изискване всички пътници, пристигащи в Шотландия, включително гражданите на Обединеното кралство, да представят отрицателен тест за COVID-19, направен до 72 часа преди тяхното заминаване. (Например: ако пътувате е в петък, тестът трябва да бъде направен не по-рано от вторник.)

Граничните власти ще извършват проверки на място при пристигане в Шотландия, за да се уверят, че пътниците отговарят на изискванията. При неспазване на тези законови изисквания на пътниците ще бъде налагана незабавно глоба в размер на £ 480. 

Пътниците, пристигащи от страни и територии, извън Общата пътническа зона, трябва да се самоизолират в продължение на 10 дни, независимо от резултатите от теста им преди заминаването.

От 15 февруари т.г. всички пристигащи в Шотландия, с  изключение на пристигащите от Общата пътническа зона и определени категории лица, трябва да бъдат под карантина в одобрен от правителството хотел за 10 дни. 

Всички пътници, които пристигат в Шотландия през Общата пътническа зона (Великобритания, Ирландия, о. Ман и Нормандските острови) и през последните 10 дни  не са били в страна от т.нар. червен списък, трябва да бъдат под карантина в своя дом или друго място за настаняване.

Всички пътници, които пристигат с директен полет до Шотландия, е необходимо преди пътуването си да резервират пакет за настаняване в одобрен от правителството хотел и Covid-19 тестване чрез портала на правителството на Обединеното кралство.

Тестът преди пътуване до Шотландия трябва да отговаря на минималните стандарти за чувствителност, специфичност и подробности за вирусно натоварване. Пътниците трябва да се уверят, че са направили тест, който отговаря на следните изисквания.

Тестът трябва да отговаря на стандартите ≥ 97%, специфичност, ≥ 80% чувствителност при вирусни натоварвания над 100 000 копия / ml

Това може да включва тестове като:

 • тест за нуклеинова киселина, включващ тест за полимеразна верижна реакция (PCR) или производни технологии, включително тестове за изотермично усилване (LAMP)
 • антигенен тест.

Преди заминаването пътниците ще трябва да представят доказателство за отрицателен резултат от теста за COVID-19 на превозвачите, като транспортните оператори могат да откажат качване на борда на превозното средство, ако е необходимо. Резултатът от теста трябва да бъде на английски, френски или испански. Сертификатът може да бъде предоставен на хартиен носител (копие) или дигитално, например в имейл или в текстово съобщение, като преводи няма да бъдат приемани. Той трябва да включва следната информация:

 • имената на лицето съгласно документа за самоличност, с който пътува
 • дата на раждане или възраст
 • резултат от теста
 • датата, на която тестът е направен
 • данни за лабораторията, извършила изследването ( наименование и данни за контакт)
 • наименованието на тестовото устройство.

Има ограничен брой изключения, при които не е нужно да се прави тест преди пътуване до Шотландия, например по отношение на  деца под 11 – годишна възраст, при определени медицински причини, спрямо лица, упражняващи определени професии и дейности и тези, които започнали пътуването си от определени страни. Информация относно приложимите изключения е достъпна на : https://www.gov.scot/publications/coronavirus-covid-19-public-health-checks-at-borders/pages/testing-for-people-travelling-to-scotland/.

Пътниците, пристигащи в Шотландия, нямат възможност за намаляване на периода за самоизолация.

Не са разрешени пътувания в чужбина, освен ако е налице основателна причина за това, като например работа, образование и др., изрично посочени в закон.  Информация относно причините, поради които е допустимо напускане на дома и пътуване е достъпна на: (https://www.gov.scot/publications/coronavirus-covid-19-guidance-on-travel-and-transport/#travellingaroundscotland)

Пътниците трябва да попълнят онлайн формуляр (Public Health Passenger Locator Form) 48 часа преди тяхното пътуване, в който да предоставят данни за контакт, маршрут на пътуването, адрес, на който ще отседнат/прекарат периода на карантината и референтен номер на резервацията на хотел, одобрен от правителството, в случаи че е относимо.

При неспазване на тези законови изисквания може да бъде наложена глоба в размер до £ 5 000 и съдебно производство при сериозни нарушения.

 

СЕВЕРНА ИРЛАНДИЯ

Трябва да се избягват неналежащите пътувания.

Всички пристигащи в Северна Ирландия подлежат на 10-дневна карантина, с изключение на тези, които пристигат от Общата пътническа зона

Повече информация е достъпна на: https://www.nidirect.gov.uk/articles/coronavirus-covid-19-international-travel-advice

Пътниците трябва да попълнят онлайн формуляр (Public Health Passenger Locator Form) 48 часа преди тяхното пътуване, в който да предоставят данни за контакт, маршрут на пътуването и адрес, на който ще отседнат/прекарат периода на карантината.

При неспазване на задължението за попълване на формуляра за локализиране (Public Health Passenger Locator Form) може да бъде наложена глоба в размер на £ 60, а при напускане без основателна причина на мястото, където лицето прекарва периода на карантина – £ 1 000 .

Мерките за ограничаване на разпространението на коронавируса, се актуализират периодично и е необходимо преди предприемане на пътуване да се следи за актуална информация на интернет страниците на британските институции.

 

 Въведени мерки по отношение на влизане и излизане на транспортни средства (включително такива при транзитно преминаване)  в страните на акредитацията Ви и допълнителна такава (ако имате).

 

Предвид специфичното географско разположение на Обединеното кралство не са въведени специфични мерки по отношение на влизане и излизане на транспортни средства.

Към настоящия момент единствената сухопътна граница на страната /между Ирландия и Северна Ирландия/ е отворена за превозни средства.

Няма рестрикции за транзитни пътувания през територията на Обединеното кралство.

Предложения за алтернативни маршрути за завръщане в България (отворени ГКПП към съседни държави) граждани в случаите на пълно или частично затваряне какви са възможните обходни маршрути (сухопътни, въздушни и морски). За момента няма затворени ГКПП.

 

 

 

 

Въведени карантинни/ограничителни мерки за гражданите.
АНГЛИЯ
От 5 януари т. г. в Англия е в сила общонационална карантина.

Новите мерки и ограничения, които следва да се спазват през този период, ще бъдат регламентирани със закон, като съответните органи, включително полицията, имат правомощия да следят за прилагането на закона – включително чрез налагане на глоби и разпръскване на събирания.

Мерките включват следните правила и ограничения:

Гражданите трябва да останат по домовете си.

Това означава, че не трябва да напускат дома си или да прекарват време извън дома си, освен в определени случаи, а именно:

 • за пазаруване на стоки от първа необходимост, като храна и лекарства;
 • за работа, когато работното място остава отворено и естеството на работа не позволява тя да се извършва от разстояние ;
 • предоставяне на доброволни или благотворителни услуги, когато това не може да направено от вкъщи;
 • за достъп до образователни услуги на децата, на които имат право да участват в присъствено обучение;
 • за спорт и физическа активност на открито с лица, които са членове на същото домакинството или балона за подкрепа или в случаите когато лицето е само – с 1 човек от друго домакинство. Това трябва да бъде ограничено до веднъж на ден и не трябва да се напуска района, в които живеят съответно лицата. Трябва да се спазват правилата за социална дистанция;
 • за посещение на членовете на съответния балон за подкрепа или за полагане на  грижи за уязвими хора; ;
 • по медицински причини или за предотвратяване или избягване на риск от нараняване или увреждане, като домашно насилие;
 • за изпълнение на законови задължения или извършване на дейности, свързани с покупка, продажба, отдаване под наем или наемане на имот;
 • за посещения на места за поклонение, на сватбена церемония или  погребение; за посещение на гробище.

Този списък не е изчерпателен. Обстоятелствата, при които е позволено да се напуска дома, са изрично предвидени в закон: https://www.gov.uk/guidance/national-lockdown-stay-at-home#travel 

Спазване на социална дистанция

Времето, прекарано извън дома, трябва бъде сведено до минимум. Следва да се спазва социална дистанция от 2 метра или 1 метър, но при използване на допълнителни предпазни мерки при общуване с хора, извън домакинството или балона за подкрепа.

Ръцете трябва да се мият редовно и в продължение на 20 секунди.

Покритие за лице трябва да се носи в затворени помещения, където социалното дистанциране може да бъде затруднено, и където са възможни контакти с лица, с които не се общува обичайно.

Срещи със семейството и приятели

Не са позволени социалните събирания на закрито със семейство или приятели, освен ако те не са част от едно домакинство или балон за подкрепа.

Позволени са спортът на открито и посещенията на обществени места на открито с лица, с които лицето живее, с членове на балона за подкрепа или когато лицето е само – с 1 човек от друго домакинство. Деца под 5 години, както и хора с увреждания, които се нуждаят от денонощна грижа, не се включват в лимита за двама души, които могат да се срещат навън.

Обществените места на открито включват:

 • квартални улици, паркове, плажове, гори,
 • обществени паркове и площадки,
 • градини;
 • детски площадки.

Не са позволени социалните събирания в частни градини.

Предвидени са изключения за събиране на лица, извън домакинството и  балона за подкрепа, но не и със социална цел, а само в разрешените от закона случаи, като работа, за изпълнение на законови задължения, например участие в съдебен процес и др.

При нарушаване на правилата може да бъде наложена глоба с фиксиран размер, като при първо нарушение нейният размер е 200 британски лири, удвоявайки се при всяко следващо нарушение до достигане на 6 400 британски лири.

Ограничителни мерки спрямо бизнеса

За да се намали социалния контакт и съответно да се ограничи разпространението на коронавируса, се затворят следните бизнеси и помещения:

 • магазини, които не продават стоки от първа необходимост, включително, но не само магазини за дрехи и електроника, шоуруми за превозни средства, туристически агенции, аукционни къщи, шивашки ателиета, автомивки и др.
 • места за забавление като театри, концертни зали, кина, музеи и галерии, казина, игрални центрове и аркади за възрастни, бинго зали, концертни зали, зоологически градини, ботанически градини, боулинг зали, водни и тематични паркове;
 • заведения, като кафенета, ресторанти, пъбове, барове и социални клубове; с изключение на тези, предлагащи храна и напитки за вкъщи – take away (до 23:00), click and collect, доставка по домовете
 • места за настаняване, като хотели, хостели и къщи за гости и къмпинги, освен при специфични обстоятелства, като например: когато те са основно място за пребиваване, поради невъзможност за прибиране в дома, за настаняване на бездомни и лица, които не могат да се приберат в своя дом или се налага да останат поради работа.
 • места за развлекателни и спортни дейности, като развлекателни центрове и фитнес зали, басейни, тенис и баскетболни игрища, голф игрища, фитнес и танцови студия, стени за катерене, стрелба с лък, шофиране и стрелбища;
 • места, на които се предлагат услуги за персонална грижа, като фризьорски салони, козметични студиа, студиа за маникюр и педикюр, студиа за татуировки, спа центрове, салони за масаж, студиа за пиърсинг, немедицинска акупунктура и солариуми.

Хранителните магазини, супермаркетите и някои други търговци на дребно, предлагащи стоки от първа необходимост и услуги, могат да останат отворени, при спазване на насоките за защита от Covid -19.

Отворени остават също така банки, погребални агенции, перални и химическо чистене, медицински и стоматологични услуги, ветеринарни и зоомагазини, магазини за селскостопански консумативи, места за съхранение и разпространение, паркинги, обществени тоалетни, детски площадки на открито и други изрично определени с закон.

Съдилищата, службите за гражданска регистрация, службите за паспортни и визови услуги, здравните служби и общопрактикуващи лекари остават отворени.

Относно ходенето на работа:

За да се овладее разпространението на коронавируса, всеки, който може да работи ефективно от вкъщи, трябва да го направи. Когато хората не могат да направят това (например работят в критична национална инфраструктура, строителство или производство), те могат да продължат да пътуват до работа / да присъстват на работното си място.

Служителите от публичния сектор, предоставящи основни/съществени услуги, включително образователни институции, трябва да продължат да работят при спазване на насоките за защита от Ковид-19.

Образование, училища, колежи, университети

Колежите и училищата оставят отворени само за уязвимите деца и децата на ключовите работници (key workers). Всички останали деца ще продължат обучението си дистанционно.

Студентите, които провеждат обучение по определени специалности, като медицина и стоматология, ветеринарни науки и др. изрично посочени, могат да възобновят обучението си присъствено и ще бъдат тествани за Ковид 19 при пристигането им или след периода на самоизолация.

Студентите, живеещи в университетите, не трябва да предприемат пътувания между постоянния си дом и студентския дом по време на семестъра.

Родителите все още ще имат достъп до някои детски заведения и други дейности, свързани с предоставяне на грижи за децата, когато това е обосновано, за да се даде възможност на родителите да работят.

На лицата, които са определени по медицински показания като клинично изключително уязвими на коронавирус – т.е. тези със специфични сериозни здравословни състояния се препоръчва да останат в къщи колкото е възможно повече време и да работят от дома.

Пътуване:

Живеещите в Англия, не трябва да пътуват в чужбина или в Обединеното кралство, освен при разрешените от закона  причини, като:

 • пътуване до работа, когато не е възможно работа от разстояние;
 • пазаруване на стоки от първа необходимост;
 • образование и грижи за други лица;
 • посещение на член на балона за подкрепа или балона за грижа за деца;
 • посещение на болница, общопрактикуващ лекар или други медицински заведения или посещения в случай на злополука или притеснения относно здравословното състояние;
 • спорт или отдих на открито;
 • посещение на ветеринар.

Трябва да се избягват всички несъществени пътувания с частен или обществен транспорт.

В случай че се налага пътуване, препоръчително е да то да бъде ограничено, да се ходи пеш или да се ползва велосипед, където е възможно, или пътуването да се планира предварително, за да се избягват натоварените часове и обществения транспорт.

Няма да се позволени нощувки и почивки далеч от основни жилища, включително почивки в Обединеното кралство и в чужбина. Това включва престой във втори дом, или престой с лице, извън домакинството или балона за подкрепа. Допустими са изключения, например в случаи на престой далеч от дома с цел работа, настаняване с цел присъствие на погребение или свързано възпоменателно събитие, на лица, които са бездомни, на елитни спортисти и техните треньори или родител, ако лицето е под 18 години и др.

Когато лице има симптоми на коронавирус, поставено е под карантина поради проявени симптоми на коронавирус, споделя домакинство или балон за подкрепа с някого, който има симптоми на коронавирус или има препоръка от Националната здравна служба да бъде под карантина не трябва да предприема пътувания.

Подробна информация за мерките в сила от 5 януари т.г. може да бъде намерена на сайта на британското правителство: https://www.gov.uk/guidance/national-lockdown-stay-at-home

Всички насоки на правителството относно мерките и рестрикциите, наложени във връзка с ограничаване на разпространението на коронавируса, могат да бъдат намерени на следния интернет адрес: https://www.gov.uk/coronavirus

 

УЕЛС

В Уелс се прилага 4 степенна система на ограничения.

От 20 декември т.г. за Уелс е приложимо 4-то ниво на предупреждение, което включва следните основни ограничителни мерки:

Гражданите трябва да останат по домовете си. Те могат да напускат дома си само при наличието на основателна причина за това (изрично посочена в закона), която може да бъде:

 • за закупуване на стоки от магазини, които остават отворени, но само в района в които лицата живеят. Това включва пазаруване на стоки от първа необходимост, например храна и лекарства, за теглене и депозиране на пари или достъп до критични обществени услуги;
 • за посещение на членовете на съответния балон за подкрепа или за полагане  на  грижи за уязвими хора.
 • за достъп до образователни услуги;
 • за достъп до медицински и обществени услуги
 • за депозиране и теглене на пари от банка или др. подобна институция;
 • за полагане на грижи или за оказване на помощ на уязвимо лице;
 • за оказване на съдействие на националната здравна служба чрез даряване на кръв;
 • с цел работа, доброволчески или благотворителни цели, но само когато това не е практически възможно да се извърши от дома;
 • за посещение на гробище или място за поклонение, за присъствие на сватба или церемония за гражданско партньорство
 • за изпълнение на законови задължения или да упражни избирателни права;
 • с цел избягване на риск от заболяване или нараняване;
 • за достъп до услуги, предлагани на жертви на престъпления или домашно насилие, като и тези, които са изложени на непосредствен риск от станат жертви.
 • за физическа активност на открито или посещение на обществени места на открито, с лица, които са членове на същото домакинството или балона за подкрепа;

Когато лицата са навън, те трябва да спазват социална дистанция от 2 метра при общуване с лица, които не са членове на същото домакинство или формирания балон за подкрепа.

Не са разрешени срещите и посещенията на лица, които не са които не са членове на същото домакинство или формирания балон за подкрепа, освен при изключително ограничени обстоятелства, като полагане на грижи.

Не е позволено формирането на разширен балон за подкрепа

Препоръчва се работа от дома, когато това е възможно.

От 4 януари всички основните и средните училища преминават на оналйн обучение до 18 януари. Университетите ще започнат постепенно започване на семестъра. Студентите не трябва да се връщат към приствено обучение, докато не бъдат уведомени, че могат да го направят.

Следните бизнеси и места трябва да затворят:

 • магазини, които не продават стоки от първа необходимост ( могат да предлагат стоки чрез click and collect услуга);
 • места за провеждане на конференции и събития;
 • театри и концертни зали;
 • атракции за посетители на открито и закрито;
 • места за забавления;
 • сватбени тържества;
 • спортни и голф игрища;
 • места за настаняване, като хотели, хостели, къщи за настаняване, освен в при определени обстоятелства;
 • заведения, с изключение на предоставянето на услуги, храна за вкъщи или доставка по домовете;
 • нощните клубове
 • и др. изрично посочени в закон.

Пътуването до и извън Уелс не е разрешено, освен ако не са налице основателни причини за това, като например  пътуването до работно място, пътуване с цел образование и др. изрично посочени в закон. Посещението на семейство и приятели  или почивка понастоящем не се счита за разумно основание.

Покритията за лице продължават да бъдат задължителни в закритите публични пространства, които остават отворени, включително в обществения транспорт и в такситата. Насоките на правителството относно носенето на покритие за лице на обществени места и в градския транспорт остават в сила.

Подробна информация относно мерките и ограниченията, които са приложими за Уелс са достъпни на: https://gov.wales/coronavirus-regulations-guidance#section-39255

При нарушаване на тези мерки може да бъде наложена глоба в размер на £ 60, като за всяко последващо нарушение нейният размер се удвоява За по-сериозни нарушения глобата започва от £ 500.  Може също така да бъде образувано наказателно производство и ако лицето бъде признато за виновно, може да бъде осъдено да заплати глоба, чийто размер не е ограничен.

ШОТЛАНДИЯ

От понеделник, 2 ноември т.г., за всяка област на Шотландия ще се прилага определено ниво на защита от Ковид-19. Тези нива са 5 и включват различен набор от мерки и рестрикции. 

От 5 януари, вторник, континенталната част на Шотландия преминава от ниво 4 в временен локдаун. За някой от островите ще остане приложимо ниво 3. 

От 5 януари т.г, за да се минимализира риска от разпространяване на коронавируса, не се позволява напускането на дома, освен при наличието на основателна причина за това, като:

 • за закупуване на стоки от магазини, които остават отворени, но само в района в които лицата живеят. Това включва пазаруване на стоки от първа необходимост, например храна и лекарства, за теглене и депозиране на пари или достъп до критични обществени услуги;
 • за достъп до образование;
 • за достъп до медицински и обществени услуги
 • за депозиране и теглене на пари от банка или др. подобна институция;
 • за полагане на грижи или за оказване на помощ на уязвимо лице;
 • за изпълнение на законови задължения или да упражни избирателни права;
 • с цел избягване на риск от заболяване или нараняване и др.

Подробна информация е достъпна на https://www.gov.scot/publications/coronavirus-covid-19-stay-at-home-guidance/

Срещите с лица от друго домакинство на открито и в закрити обществени пространства  са позволени само при определени причини, като например за работа, за присъединяване към разширено домакинство, за спорт, физически упражнения или за осигуряване на грижи и подкрепа за уязвимо лице. Това може да включва предоставяне на емоционална подкрепа за някой, чието благосъстояние е изложено на риск.

До 2 души от 2 отделни домакинства могат да се срещат на открито за спорт, физически упражнения или социално взаимодействия.

Децата от тези домакинства на възраст под 12 години не се броят към общия брой лица, на които е разрешено да се събират на открито.

Децата под 12 години не трябва да поддържат физическо разстояние от другите на закрито или на открито.

Само магазините, предлагащи стоки и услуги от първа необходимост, могат да останат отворени, при условие че те следват и прилагат насоките на шотландското правителство, за да гарантират безопасността на своите клиенти и персонала.

Възрастните, освен ако не са придружени от уязвимо лице или дете / деца под 18 годишна възраст, трябва да пазаруват сами, където е възможно.

Информация за мерките и рестрикциите относно търговията на дребно може да бъде открита в раздела за въпроси и отговори на насоките за сектора за търговията на дребно  с подзаглавието „пазаруване”  https://www.gov.scot/publications/coronavirus-covid-19-retail-sector-guidance/pages/close-contact-services-questions-and-answers/

Пълна информация относно приложимите към момента мерки и ограничения са достъпни на: https://www.gov.scot/publications/coronavirus-covid-19-stay-at-home-guidance/

Информация относно основно мерки и ограничения за различните нива на защита от Ковид-19.

Ниво 0

Позволени са срещи и събирания на закрито с до 8 души от до 3 домакинства (ограничени изключения), на открито – до 15 души от до 5 домакинства.

Ниво 1

Позволени са събирания от социален характер в частни домове с до 6 души от максимум 2 домакинства.

Ниво 2

Не са позволени събирания от социален характер в частни домове с хора от други домакинства, освен ако те не са част от „разширено домакинство“. Това правило важи за всички, включително за децата.

На открито (градини в частни домове и публични места) са позволени събирания до 6 души от не повече от 2 домакинства.

Ресторантите, кръчмите и баровете могат да продават алкохол само с основна храна и до 20:00 часа.

Ниво 3

Продажбата на алкохол на открито и закрито е забранена. Ресторантите, кръчмите и кафенетата могат да работят до 18:00 ч. и да предлагат само храна и безалкохолни напитки.

Ниво 4

Затварят се всички магазини и търговци на дребно, с изключение на тези, предлагащи стоки услуги от първа необходимост.

Училищата остават отворени.

Повече информация относно мерките и рестрикциите за отделните нива на защита  може да бъде намерена на:

https://www.gov.scot/publications/coronavirus-covid-19-protection-levels/pages/overview/

Справка по пощенски код относно това,  кое ниво на защита от Ковид-19 е в сила за съответните райони може да бъде извършена на следния линк: https://www.gov.scot/check-local-covid-level/

Правилата относно носенето на покритие за лице и тези относно спазването на социална дистанция остават в сила.

 

СЕВЕРНА ИРЛАНДИЯ

Настоящите мерки и ограничения са в сила до 6 февруари т.г., но ще бъдат преразгледани на 21 януари 2021 г.

Гражданите трябва да останат по домовете си.

Това означава, че не трябва да напускат дома си или да прекарват време извън дома си, освен когато е налице основателна причина за това, като:

 • за пазаруване на стоки или ползване на услуги от всеки бизнес, на който е разрешено да остане отворен;
 • за физически упражнения, при спазване на ограниченията предвидени в закона;
 • за посещение на членовете на съответния балон за подкрепа;
 • за посещение на болница, личен лекар, медицински прегледи или др. здравни услуги;
 • за осигуряване на грижи или помощ на уязвимо лице или за оказване на спешна помощ;
 • за избягване на нараняване, заболяване или риск от увреждане (включително домашно насилие);
 • за работа или предоставяне на доброволни или благотворителни услуги, когато това не може да направено от вкъщи;
 • за достъп до образование или грижи за деца;
 • за достъп до критични обществени услуги;
 • за изпълнение на законово задължение;
 • за даряване на кръв;
 • присъствие на поклонение, сватба, гражданско партньорство, погребение и др.

Този списък не е изчерпателен. Пълен списък на обстоятелствата, при които е позволено да се напуска дома, са посочени в закон: https://www.health-ni.gov.uk/publications/health-protection-coronavirus-restrictions-no2-regulations-northern-ireland-2020 .

Посещенията на хранителни магазини, аптеки и други магазини трябва да бъдат ограничени.

Домакинствата нямат право да се събират на закрито в частни домове и градини.

Прилагат се някои изключения, по отношение на балоните за подкрепа, полагането на грижи за деца, строителни работи, предоставяне на грижи или помощ, включително социални услуги, на уязвимо лице, даване или получаване на правен съвет или съдействие, изпълнение на законово задължение и предоставяне на спешна или медицинска помощ и др.

Домакинствата нямат право да се смесват в частни градини, като се допуска изключение за събиране на членовете на две домакинства, които са образували изключителен балон (exclusive bubble ) помежду си .

До 10 души, включително деца, могат да събират в частна градина по всяко време (изключение – за домакинства с над 10 души).

Нощувка в частен дом не е разрешена, освен ако лицето не е член на „балона“.

Изключенията, включително поради спешни причини, са подробно описани в регламентите.

До шест души (включително деца от всички възрасти) от най-много две домакинства могат да се срещат на открито или извън домашни условия на закрито в позволените от закона случаи.

Трябва да поддържа социално дистанция от най-малко два метра, както и добра хигиена.

Пътуване

Лицата не трябва да напускат домовете си, освен ако е налице основателна причина за това, посочена в закона (например за работа или образование).

Не е позволено пътуването на повече от 10 мили от дома, с цел физически упражнения.

Пълният списък на причините и обстоятелствата, при които е допустимо напускане на дома са предвидени в нормативни актове.

Когато пътуването е необходимо за работа, образование и други основни цели, от лицата се изисква да ходят пеша, да карат велосипед или да използват личен транспорт, споделен само с членове на съответното домакинство, когато е възможно.

Указания относно пътуването са достъпни на: https://www.nidirect.gov.uk/articles/safer-travel-guidance-public-transport-users-walkers-cyclists-drivers

Използването на  покритие за лице е задължително в обществения транспорт, в таксита, частни автобуси, автобуси и самолети, в жп гари, автогари и летища, освен в случаите, за които е предвидено изключение.

Предучилищно образование, началните и средните училища са длъжни да осигуряват дистанционно обучение на учениците до средата на февруари.

Специалните училища ще останат отворени.

Уязвимите деца и децата на ключови работници ще имат достъп до училища за контролирано обучение.

Разрешено е да продължат и неформалните грижи за децата.

Понастоящем посещенията в болница са ограничени.

Болниците, общопрактикуващите лекари и аптеките продължават да осигуряват грижи за хората със здравни нужди.

Заведенията, като кафенета, ресторанти, кръчми, барове и социални клубове, трябва да останат затворени, с изключение на осигуряването на храна и напитки за дома или доставка по домовете.

Заведенията, предлагащи услуги take away, трябва да затворят в 23:00 ч., А продажбите трябва да бъдат преустановени в 20:00 ч. Не е разрешено да се използват външни площи.

Места за отдих и развлечения като театри, концертни зали, кина, увеселителни центрове, бинго зали, алеи за боулинг, пързалки, надуваеми паркове, места за картинг, панаири, закрити музеи, галерии, посетители и други са затворени.

Всеки, който може да работи от вкъщи, трябва да го направи.

Тези, които не могат да работят от вкъщи, например работници в производството на храни, строителството, производството, логистиката или дистрибуцията, могат да продължат да ходят на работа.

Работодателите трябва да предприемат всички възможни стъпки, за да улеснят своите служители да работят от вкъщи.

Отворени остават магазините, предлагащи само или основно стоки и услуги от първа необходимост.

Използването на услугата Click and collect при търговци, които не предлагат стоки от първа необходимост, не е позволено. Доставка до дома е възможна.

Отворени остават също така банки, погребални агенции, перални и химическо чистене, медицински и стоматологични услуги, ветеринарни и зоомагазини, магазини за селскостопански консумативи, паркинги, магазини за велосипеди, магазини за строителни материали и железария и други изрично определени с закон. https://www.health-ni.gov.uk/publications/health-protection-coronavirus-restrictions-no2-regulations-northern-ireland-2020

Позволени са физическите упражнения на открито на обществени места на открито с лица, с които лицето живее, с членове на балона за подкрепа или когато лицето е само – с 1 човек от друго домакинство.

Спортът на закрито и на открито не е разрешен, освен на елитно ниво.

Елитните тренировки и състезания могат да продължат, както на закрито, така и на открито.

Елитните спортни събития трябва да се провеждат при затворени врати без зрители.

Церемониите за бракове и граждански партньорства са ограничени до 25 души. Този брой включва деца под 12 години и празнуващите.

Не са разрешени приеми или събирания след церемония.

Погребенията са ограничени до 25 души, като не са разрешени събирания преди и след погребението.

Повече информация е достъпна на : https://www.nidirect.gov.uk/articles/coronavirus-covid-19-regulations-guidance-what-restrictions-mean-you и https://www.nidirect.gov.uk/campaigns/coronavirus-covid-19

 

Въведени ограничения/забрани за вносителите/износителите на стоки и услуги.

 

Не са известни.

 

 

 

 

ВАЖНО!
Пътуващите през Франция български граждани трябва да носят в себе си попълнен документ – International Travel Certificate to Mainland France. Гражданите също така следва да разполагат в себе си с документ, удостоверяващ адреса – крайна дестинация на предприетото пътуване. Минимално изискване е лицата да могат да покажат адреса, посочен на личните карти на лицата, но се препоръчва, ако пътуващите разполагат с допълнителни документи за адресна регистрация, да ги носят със себе си.