Пътувания

Уважаеми сънародници,

За актуална информация относно пътуванията при настоящата усложнена епидемиологична обстановка, следете сайта на Министерството на външните работи на Република България:

https://mfa.bg/bg/

Коронавирусът – какво да правим? 

Мерки, предприети във Великобритания във връзка с борбата с пандемията от COVID-19:

 

 

Въведени мерки по отношение режима на влизане и излизане в страните на акредитацията Ви и допълнителна такава (ако имате).

 

За разлика от много други държави, към настоящия момент Великобритания не е въвела рестриктивни мерки по отношение на режима на влизане и излизане от страната.

Британският Форин офис препоръчва на гражданите да се въздържат от всякакви неналежащи пътувания в чужбина.

На 23.03.2020 г. британският Форин офис призова всички британски туристи в чужбина да предприемат стъпки към завръщане в Обединеното кралство, предвид все по-ограничените възможности за транспорт с гражданска авиация.

Няма рестрикции за транзитни пътувания на пътници през територията на Обединеното кралство.

По информация на Норвежкото посолство в Лондон, получена от Форин офис по електронна поща, транзитни пътници със симптоми на COVID-19 ще бъдат подлагани на задължителна 14 дневна карантина на територията на Обединеното кралство.

При качване на борда на плавателно средство екипажът и пасажерите ще бъдат проверявани за наличие на кашлица или за висока температура. На лица със симптоми на COVID-19 ще бъде отказан достъп до борда на плавателното средство.

Ако член на екипажа или пасажер прояви симптоми на COVID-19 на борда на кораба, той/тя следва да бъде изолиран/а в отделна каюта на кораба.

На пътниците и на екипажа следва да бъде напомняно, че следва редовно да мият ръцете си в продължение на 20 секунди, както и да бъдат представени специфични инструкции за действие при проява на симптоми на COVID-19.

 Въведени мерки по отношение на влизане и излизане на транспортни средства (включително такива при транзитно преминаване)  в страните на акредитацията Ви и допълнителна такава (ако имате).

 

Предвид специфичното географско разположение на Обединеното кралство не са въведени специфични мерки по отношение на влизане и излизане на транспортни средства.

Към настоящия момент единствената сухопътна граница на страната /между Ирландия и Северна Ирландия/ е отворена за превозни средства.

Няма рестрикции за транзитни пътувания през територията на Обединеното кралство.

Към настоящия момент Великобритания временно прилага по-свободен режим по отношение на почивките на водачите на тежкотоварни камиони в съответствие с чл. 14 /2/ от Регламент 561/2006 г.

Предложения за алтернативни маршрути за завръщане в България (отворени ГКПП към съседни държави) граждани в случаите на пълно или частично затваряне какви са възможните обходни маршрути (сухопътни, въздушни и морски).

 

За момента няма затворени ГКПП.

 

Посолството настоятелно съветва българските граждани да не предприемат пътуване по сухопътен маршрут, предвид изключително динамичната ситуация и затворени сухопътни граници на редица европейски държави.

 

 

Въведени карантинни/ограничителни мерки за гражданите. Считано от 00.00 ч. на 24 март 2020 г. се въведоха ограничителни мерки за гражданите, както следва:

Забранява се напускането на домовете освен в следните ситуации:

 1. Пътуване от и до работното място. Препоръчва се това да се прави само при крайна необходимост и ако работата не позволява да бъде извършена от дома.
 2. Посещение в магазин за хранителни стоки. Препоръчва се да се използват услугите за доставки на стоки до домовете.
 3. Един път на ден за упражнение навън. Лицето може да бъде придружено максимум от още едно лице или от членове на домакинството. В рамките на ежедневното упражнение е позволена разходка без социални контакти или извеждане на домашен любимец.
 4. В случай на необходимост от медицинска помощ или ако е необходимо да се полага грижа за лице от уязвима група.

 

Затварят се всички магазини и заведения с изключение магазини, продаващи стоки от първа необходимост. Ще бъдат затворени детски площадки, магазини за дрехи, фитнеси на открито и храмове на различните вероизповедания.  Пълен списък на обектите, които трябва да преустановят своята дейност е наличен тук:

https://assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/874732/230320_-_Revised_guidance_note_-_finalVF.pdf

 

Ще могат да продължат да работят:

 • Магазини за хранителни продукти
 • Аптеки
 • Бутки за вестници
 • Магазини за хардуер
 • Банки
 • Магазини за домашни любимци
 • Пощи
 • Бензиностанции
 • Ветеринарни клиники
 • Магазинчета в болници
 • Обществени перални
 • Погребални агенции
 • Автомобилни сервизи

 

Забраняват се събирания на повече от две лица.

Парковете ще останат отворени, но единствено с цел провеждане на физически тренировки от страна на гражданите. Полицията ще разпръсква хората в случай на обособяване на групи от хора.

 

Преустановяват се масови социални събирания – сватби, кръщенета /с изключение на погребения, където могат да присъстват само най-близките на починалия/.

 

Затворени са училищата в Англия, Шотландия, Сев. Ирландия и Уелс. Възможност да продължат да посещават училище ще имат само децата на ключови служители.

Списък на ключовите служители може да бъде видян тук:

https://www.gov.uk/government/publications/coronavirus-covid-19-maintaining-educational-provision/guidance-for-schools-colleges-and-local-authorities-on-maintaining-educational-provision

 

На 24 април Уелското правителство актуализира ограничителните мерки, прилагащи се на територията на Уелс. Мерките влизат в сила от 00.01 ч. на 25.04.2020 г.

https://gov.wales/staying-home-and-away-others-guidance

Съгласно актуализираните разпоредби лицата нямат право да напускат региона, в който обичайно пребивават, включително за провеждане на дневните си физически упражнения.

В допълнение са въведени следните нови изисквания:

 • Да се спазва двуметрова дистанция при покупки от сорта „click and collect”
 • Разширен е обхватът на понятието уязвими групи.
 • Въведено е изискването за спазване на социална дистанция в кафетата в болнични заведения, затвори, училища

 

План за поетапно отпадане на ограничителните мерки:

На 10.05.2020 г. британският премиер Борис Джонсън обяви своя план за поетапно „разхлабване“ на ограничителните мерки в Обединеното кралство. Същевременно Шотландия, Уелс и Северна Ирландия също предприеха подобни стъпки, като част от тях се различават в отделните страни.

Ще бъде разработена система за предупреждение с пет степени, която ще позволява предприемането на локални мерки в региони с по-високо ниво на зараза. В момента Великобритания се намира в 4 степен.

 

Англия

Планът съдържа три стъпки, като изпълнението на всяка една ще зависи от успешното развитие на предходната.

Стъпка 1 – мерките се прилагат от 13.05.2020 г.

Гражданите ще имат право да прекарват неограничено време на открити пространства за физически упражнения, стига да продължават да прилагат мерките за социално дистанциране. Ще бъде разрешено да се практикува спорт с членове на семейството. Гражданите ще могат да пътуват до различни места на територията на Англия с цел провеждане на физически упражнения.

От 11.05.2020 г. гражданите, които не могат да работят от вкъщи, се приканват да се върнат на работа. Препоръчва се на гражданите да избягват използването на градски транспорт. Всеки, който прояви симптоми на заболяването, следва да се самоизолира.

Забраната за напускане на домовете остава в сила за лица от уязвими групи, които са получили писма от здравната служба на Великобритания.

Препоръчва се покриването на лицето в закрити изолирани пространства, където мерките за социално дистанциране не винаги могат да се приложат – напр. в градски транспорт.

Всички пристигащи в Англия ще трябва да предоставят свой телефон за контакт и адрес, на който ще пребивават. Те ще бъдат посъветвани да инсталират приложението на NHS за COVID-19.

Стъпка 2 – мерките ще се прилагат най-рано от 01.06.2020 г.

Очаква се част от учениците /подготвителен клас, първи клас и шести клас/ да се завърнат в училище от началото на при спазване на мерки за социално дистанциране.

Ще бъде позволено да се отворят магазини, които не са за стоки от първа необходимост.

Възстановяване на спортни мероприятия при закрити врата.

Увеличаване на капацитета на градския транспорт до нива от преди настъпване на кризата.

Ще бъде позволено създаването на „социални балони“ по модела на Нова Зеландия, като на дадено домакинство ще бъде позволено да контактува с друго домакинство.

Стъпка 3 – мерките ще започнат да се прилагат най-рано от 04.07.2020 г.

Продължава да се прилага правилото за спазване на дистанция от 2 м. като разстоянието може да бъде намалено до 1+ м. в случаите, когато между лицата е налична друга форма на преграда – маска за лице, предпазен щит и др.

Използването на покритие за лице е задължително:

 • при ползване на обществен транспорт;
 • в закритите транспортни центрове (летища, железопътни и трамвайни гари и терминали, морски пристанища и терминали, автобусни спирки и терминали);
 • в магазините и супермаркетите (места, които са публични и които предлагат стоки или услуги за продажба или наемане);
 • в закритите търговски центрове;
 • в банките, финансовите институции и пощенските служби.

При неспазването на това правило може да бъде наложено административно наказание – глоба.

На фона на опасенията за увеличаване на случаите на заразени с Ковид-19 правителството планира от 8 август да стане задължително носенето на покритие за лице и в други закритите пространства и помещения, където съществува възможност за контакт с непознати лица.

Местата, на които ще бъде задължително носенето на покритие за лице от 8 агуст, са следните:

 • погребални агенции;
 • обекти, предоставящи професионални, правни и финансови услуги;
 • кина;
 • театри;
 • бинго зали;
 • концертни зали;
 • музеи, галерии, аквариуми, закрити зоологически градини и ферми за посещения или други закрити туристически, исторически или културни обекти;
 • салони за красота, салоните за маникюр, фризьорски салони и бръснарници – освен в случаите, когато е необходимо покритието за лице да бъде свалено за осъществяване на процедурата;
 • масажни салони;
 • обществени площи в хотели и хостели;
 • места за поклонение;
 • библиотеки и обществени читални;
 • читалища;
 • социални клубове;
 • салони за татуировки и пиърсинг;
 • закрити места за забавление (развлекателни аркади, забавления, приключенски дейности и др.)
 • места за съхранение и разпространение;
 • ветеринарни услуги;
 • аукционни къщи.

Повече подробности ще бъдат публикувани скоро на интернет страницата на правителството.

Разрешено е събирането на открито пространство до 6 души от различни домакинства, следвайки указанията за социална дистанция.

Разрешено е събирането на групи до 2 домакинства на обществени и частни места, на закрито и открито пространство.

Противозаконно е събирането на повече от 30 души в частни домове, включително градини и други закрити пространства.

Планираното облекчаване на мерките за провеждане на сватбени тържества на закрито в присъствието на повече от 30 лица се отлага към настоящия момент.

Правителството продължава да облекчава рестрикциите, наложени в определени сектори и по отношение на дейностите, които бяха ограничени заради опасността за заразата с Ковид-19.

Пълен списък на дейностите и обектите, които  възобновяват своята дейност, може да намерите на следната интернет страница: https://www.gov.uk/government/publications/further-businesses-and-premises-to-close/further-businesses-and-premises-to-close-guidance#businesses-and-venues-already-permitted-to-reopen

Разрешено e участието в отборни и други спортни занимания на открито.

Позволено е откритите басейните и откритите водни паркове да възобновят дейността си.

От 25 юли могат да отворят, при спазване на мерките за зашита от заразата с Ковид-19, спортни съоръжения и заведения, включително закрити фитнес зали и танцови студия, закрити басейни и закрити водни паркове.

Планираното облекчаване на мерките от 1 август, а именно да бъдат отворени боулинг залите, арените за каране на кънки и казината, се отлага най-рано за 15 Август.

Няма да могат да стартират представления на закрито, нито големи спортни мероприятия или конференции.

От 1 септември е планирано училищата, детските ясли и колежите да работят целодневно за всички деца и младежи.

От 1 октомври, ако разпространението на вируса остава около или под сегашните нива, се планира публиката на стадионите да се завърне и да се възобнови провеждането на конференции и други бизнес събития.

Уелс

Продължава да е в сила изискването за спазване на дистанция от 2 м.

Препоръчително е носенето на маски, когато не може да се спази препоръчителната дистанция от 2 м.

Уелс планира носенето на трипластова маска за лице да стане задължително от 27 юли при пътуване в обществения транспорт.

При нарушение на това задължение може да бъде наложена глоба. 

Позволено е членовете на две отделни домакинства да се срещат на открито, стига да се спазва социалната дистанция. Няма ограничения в броя на хората.

Разрешени са пикници и барбекюта на открито, при спазване на изискванията за социална дистанция с лица, които не са от същото домакинство.

Хотели и други места за настаняване (пансиони, хостели), които разполагат със самостоятелни стаи, могат да бъдат отворени при спазване на мерките за сигурност срещу заразата от Ковид-19. Баровете, ресторантите и кафенетата към хотелите и местата за настаняване, които са на открито, могат да възобновят дейността си при строго спазване на мерките за дистанция.

Откритите кина могат да отворят от 13 юли, а закритите е планирано да отварят на 27 юли, ако ситуацията го позволява.

На музеите и галериите е позволено да отворят от 27 юли, но само при положение, че са взети всички необходими мерки за защита на персонала и посетителите от риска за заразяване с Ковид-19.

Театрите и концертните зали остават затворени.

Всички магазини са отворени, при спазване на мерките за дистанция.

Фризьорски салони и бръснарници могат да възобновят своята дейност, при спазване на определени мерки за ограничаване на риска от зараза (само с предварително записани часове и при задължително носене на лични предпазни средства).

СПА центровете могат да отворят отново на 27 юли, но е строго препоръчително да не предоставят услуги и процедури за лице. Плуването, ползването на парна баня и сауна в СПА центровете не е позволено към този момент.

Разрешен е спортът на открито.

Плувните басейни, фитнес залите, центровете за свободното време и игри на закрито,  ще могат да се отворят отново от 10 август.

Ресторантите, кръчмите и кафенетата на закрито могат да отворят от 3 август.

От тази дата възобновят своята дейност също така боулинг залите и бинго залите на закрито.

Шотландия

На 21 май 2020 г. първият министър на Шотландия Никола Стърджън обяви плана за облекчаване на ограничителните мерки в Шотландия. Планът съдържа 4 фази като фаза 1 ще започне да се изпълнява от 28 май.

Фаза 1

 • Ще бъде позволено на лица от две различни домакинства да се срещат на открито при спазване на правилата за социално дистанциране. Няма да са позволени домашни посещения в чужди домакинства.
 • Ще бъде разрешено практикуването на различни безконтактни спортове на открито
 • Ще бъдат отворени градинарските центрове
 • Гражданите ще могат да посещават паркове и да се пекат на слънце
 • Гражданите ще могат да пътуват на кратки разстояния /в близост до техните домове/ с цел отдих и разходка.
 • Поетапно ще се възстановят дейности на NHS, които са били временно преустановени поради пандемията с COVID-19.
 • Преподаватели могат да се завърнат в училищата, но класните стаи ще останат затворени за ученици. Предвижда се подновяване на дейността на услуги за гледане на деца.
 • Препоръчва се да се работи от домовете. Ще се насърчи връщането на работа на служители, които работят на открито при спазване на разпоредби за социално дистанциране.
 • Ще бъдат отворени ресторанти, които предлага драйв-тру и доставки за вкъщи.

Фаза 2 – за да се премине към тази фаза, стойността на индекса на заразяване /R/следва да е устойчиво под 1, както и да са изпълнени шестте критерия на СЗО за облекчаване на ограничителните мерки.

 • Ще бъдат разрешени срещи на открито пространство с приятели и семейство при спазване на правилата за социално дистанциране. Ще бъде позволено среща на закрито с представители на друго домакинство.
 • Препоръчва се да се работи от домовете. Ще се насърчи връщането на работа в закрити неофисни пространства /фабрики, заводи и др./ при спазване на правилата за социално дистанциране.
 • Ще бъде разрешена работата в университетски лаборатории.
 • Повишаване на капацитета на градския транспорт. Не се препоръчва пътуване в пикови часове.
 • Гражданите ще могат да пътуват локално с цел отдих и разходка.
 • Ще възстановят дейността си малки магазини при спазване на правилата за социално дистанциране.
 • Пивници и ресторанти ще могат да работят, но само с места на открито.
 • Ще бъдат отворени спортни площадки, както и ще бъдат възстановени професионалните спортове.
 • Офисите за регистрация ще работят по приоритетни случаи.
 • Религиозните храмове ще бъдат отворени за индивидуални молитви.
 • Ще бъде разрешено сключването на бракове с ограничен брой на посетителите.
 • Ще бъде разрешено в ограничена степен посещението на роднини в домове за възрастни хора.

Фаза 3 – възможно е стъпките по тази фаза да бъдат въведени на отделни етапи.

 • Гражданите ще могат да се срещат на закрито с членове на повече от едно домакинство при спазване на разпоредбите за социално дистанциране.
 • Неограничено пътуване с цел отдих и разходка.
 • Градският транспорт ще работи на пълен капацитет. Не се препоръчва пътуването през пикови часове.
 • Училищата се очаква да отворят от 11 август.
 • Възстановяване на дейността на всички услуги за гледане на деца.
 • Отваряне на университетите за посетители, но акцентът ще бъде върху дистанционните форми на обучение.
 • Препоръчва се да се работи от домовете. Ще се насърчи връщането на работа в закрити офисни пространства при спазване на правилата за социално дистанциране.
 • Ще бъдат отворени големите магазини и търговски центрове / в допълнение към тези, които продават стоки от първа необходимост/. При посещение на магазин трябва да се използва покритие за лице.
 • Пивниците и ресторантите ще могат да възстановят своята работа на закрито при спазване на правилата за социално дистанциране.
 • Ще бъде разрешено на музеи, галерии, кина, библиотеки и театри да възстановят своята дейност.
 • Ще бъде позволено на фитнес-салони да възстановят своята дейност.
 • Ще бъде позволено провеждането на събития на живо при ограничена посещаемост.
 • Религиозните храмове ще бъдат отворени за големи групи от хора.
 • Ще бъде разрешено посещението на сватби и погребения.

Фаза 4

 • Публичният транспорт ще работи при пълна натовареност и капацитет.
 • Допълнителни облекчения при срещи с приятели и роднини.
 • Училищата ще работят нормално при спазване на предпазни мерки.
 • Колежи и университети ще бъдат отворени за студенти.
 • Ще продължава да се насърчава работа от дома, в случаите в които това е реалистично. Всички работни места ще бъдат отворени.
 • Всички магазини ще бъдат отворени.
 • Ще бъдат въведени облекчения за провеждане на събития на живо.
 • Публичните услуги ще работят при пълно натоварване и капацитет.
 • Ще бъдат разрешени масови събирания.
 • Ще бъде разрешено провеждането на всякакви церемонии.
 • NHS ще предоставя услуги при пълно натоварване и капацитет.

Северна Ирландия

Изискването за спазване на дистанция от 2 м. продължава да се прилага. Когато е невъзможно да се спази тази дистанция, е позволена тя да бъде 1+ м., при спазване на допълнителни мерки за безопасност, като ползване на покритие за лице. 

Позволени са срещите на открито на не-повече от 30 души, при спазване на правилата за социална дистанция.

Максималният брой хора на закрито не трябва да надвишава 6 души. Посещенията на други домове е позволено при наличието на основателна причина.

Могат да възобновят дейността си, при спазване на мерките за сигурност от зараза с Ковид-19 :

магазини и аптеки, бензиностанции, таксиметрови услуги, банки, пощи, погребални агенции, стоматологични услуги, оптики и други медицински или здравни услуги, включително услуги, свързани с душевно здраве,  ветеринарни клиники и зоомагазини,външни пазари, автомобилни паркинги, обществени тоалетни, предприятия, които предоставят топла или студена храна за консумация извън техните помещения,ресторанти, включително ресторанти в хотели и частни клубове (регистрирани клубове), кафенета, включително столова на работното място, салони за маникюр, фризьорски салони, бръснарници и соларни студия,  масажни салони и студия за пиърсинг, СПА, включително тези, разположени в хотелите (с изключение на услугите, включващи вода или пара),  библиотеките и спортните съоръжения.

От 10 юли е задължително носенето на покритие за лице от пътниците и персонала на обществения транспорт:

 • при ползване на обществения транспорт,
 • на гарите, обслужващи обществения транспорт,
 • в закритите зони на фериботи и на откритите, където не може да се спази два метра социална дистанция .

Изключение от това задължение се допуска за изрично определени от компетентните органи лица.

Планът за облекчаване на ограничителните мерки в Северна Ирландия е публикуван на адрес: https://www.nidirect.gov.uk/articles/coronavirus-recovery-plan

 

Карантина за пристигащи пътници, е в сила от 8 юни 2020 г.

Всички пътници, пристигащи във Великобритания ще бъдат поставени под задължителна 14-дневна карантина.

По отношение на Англия изключение от това правило е предвидено за пристигащите в Англия от Ирландия, Англо-нормандските острови /Ченъл Айлъндс/, Остров Ман и 14-те Британски Отвъдморски територии  или някоя от страните или териториите, посочени в списъка, публикуван на интернет страницата на правителството: https://www.gov.uk/guidance/coronavirus-covid-19-travel-corridors#countries-and-territories-with-no-self-isolation-on-arrival-in-england

Под карантина обаче, ще бъдат поставени пътниците, пристигащи от страните, посочени в гореспоменатия списък, ако са посетили или са имали транзитна спирка в страна, извън списъка, 14 дни преди пристигането си в Англия. 

Пътниците следва да попълнят онлайн формуляр до 48 часа преди тяхното пътуване, в който да предоставят техни данни за контакт, маршрут на пътуването и адрес, на които ще прекарат периода на карантината. 

Повече информация относно попълването на формуляра за локализиране може да намерите на:

https://www.gov.uk/provide-journey-contact-details-before-travel-uk

В случай че такъв формуляр не е попълнен, може да бъда наложена глоба и да не се допусне влизането в страната.

Карантината няма да е приложима за следните категории лица, изброени на портала на британското правителство:

https://www.gov.uk/government/publications/coronavirus-covid-19-travellers-exempt-from-uk-border-rules/coronavirus-covid-19-travellers-exempt-from-uk-border-rules

Препоръчва се при пътуването до крайната дестинация пристигащите пътници да избягват използването на обществен транспорт.

Всички пристигащи в Уелс подлежат на 14-дневна карантина.

Изключение се допуска за пристигащите от:

 • Англия, Шотландия и Северна Ирландия
 • Англо-нормандските острови /Ченъл Айлъндс/
 • Остров Ман
 • Страните от списъка, публикуван на портала на правителството:

https://gov.wales/exemptions-self-isolation-coronavirus-covid-19-html

Карантината няма да е приложима за следните категории лица, изброени на портала на правителството: https://gov.wales/exemptions-self-isolation-coronavirus-covid-19-html

Необходимо е пътниците да попълнят онлайн формуляр до 48 часа преди тяхното пристигане, в който да предоставят техни данни за контакт, маршрут на пътуването и адрес, на които ще отседнат за периода на карантината.

Пристигащите в Шотландия се поставят под 14-дневна карантина.

Правилата, които е необходимо да бъдат спазвани по време на карантината, са публикувани на интернет страницата на правителството. https://www.gov.scot/publications/coronavirus-covid-19-public-health-checks-at-borders/pages/self-isolation/ Неспазването им се санкционира с налагане на глоба.

Пътниците следва да попълнят онлайн формуляр преди тяхното пътуване до Шотландия, в който да предоставят техни данни за контакт, маршрут на пътуване и адрес, на които ще отседнат за периода на карантината.

При неспазване на това законово изискване може да бъде наложена глоба.

От 10 юли пътниците, пристигащи от 57 задгранични дестинации, които имат сходни или по-ниски нива на инфекция с Ковид-19 в сравнение с Шотландия, не се поставят под карантина.

Пътниците, пристигащи от тези страни и територии, също е необходимо да попълнят онлайн формуляр преди пътуването, в който да предоставят данни за контакт, данни за пътуването и адреса, на който ще отседнат за периода на карантината.( https://www.gov.uk/provide-journey-contact-details-before-travel-uk )

Списък на страните, за които се прилага изключение може да бъде намерен на следния интернет адрес: https://www.gov.scot/news/quarantine-rule-ends-for-travellers-arriving-from-lower-risk-countries-and-territories/

Всички пристигащи в Северна Ирландия подлежат на 14- дневна карантина.

Изключение се допуска за пристигащите от:

Предвидено и изключение от 14-дневната карантина за някой категории лица и сектори. https://www.gov.scot/publications/coronavirus-covid-19-public-health-checks-at-borders/pages/sectoral-exemptions/

Информация за пътувания между Обединеното кралство и трети страни може да бъде намерена на интернет страницата на Форин Офис, достъпен на следния линк:

 

Въведени ограничения/забрани за вносителите/износителите на стоки и услуги.

 

Не са известни.

 

За пореден път призоваваме българските граждани да не пътуват извън или към България, да отменят вече планирани пътувания и да спазват указанията на институциите у нас и в чужбина, да бъдат отговорни към себе си, близките си и обществото.

Полетна информация

Отменена е забраната на полети между България и Обединеното кралство. Отправяме съвет към гражданите, чиито полети предстоят и/или са били отменени, да се обърнат за информация към съответните авиопревозвачи.

Полетите на авиокомпания България Еър временно ще бъдат изпълнявани от Терминал 2 на Летище Хийтроу.

Полети до Бългрия:

Лондон – София – авиокомпания България Еър /редовни полети/

Лондон – София – авиокомпания Уиз Еър /редовни полети/

Възстановени са част от полетите до България на авиокомпания Райън Еър

 

От 25 март до края на април ЗАТВАРЯ лондонското летище London City Airport. Отменени са всички полети през този период.

Автобусен транспорт
Временно са преустановени автобусните рейсове до България на Union Ivkoni.

Фериботи
Фериботите до Франция продължават да оперират, както следва:

 • от Дувър до Кале и Дюнкерк – редовни курсове

Евротунел
Отворен, като влакове оперират в диапазона между 6.20 и 23.20 ч.

ВАЖНО!
Пътуващите през Франция български граждани трябва да носят в себе си попълнен документ – International Travel Certificate to Mainland France. Гражданите също така следва да разполагат в себе си с документ, удостоверяващ адреса – крайна дестинация на предприетото пътуване. Минимално изискване е лицата да могат да покажат адреса, посочен на личните карти на лицата, но се препоръчва, ако пътуващите разполагат с допълнителни документи за адресна регистрация, да ги носят със себе си.

 

Ситуацията на сухопътните границите на европейските страни се променя непрекъснато и драстично, което прави пътуването към или от България с всички видове транспорт невъзможно. Във връзка с превенциите срещу разпространението  на коронавируса почти няма държава в Европа, която към този момент да не е въвела ограничителни мерки – затваряне на граници или на отделни ГКПП, засилване на граничния контрол, спиране на самолетни полети, затваряне на летища.

Препоръчваме да не предприемате пътуване до България с автомобил!

 

Министерството на външните коригира нивата на риск за редица държави. Актуалните нива на риск са:

Ниво 5 – Китай, Иран

Ниво 4 – Бангладеш, Индия, Малдиви, Непал, Шри Ланка, Испания, Италия, Северна Корея (КНДР), Република Корея, Обединено кралство.

Ниво 3 – Швейцария, Норвегия, Швеция, Нидерландия, Дания, Белгия, Австрия, Франция, Япония, Германия.