Мерки – Великобритания

Уважаеми сънародници,

За актуална информация относно пътуванията при настоящата усложнена епидемиологична обстановка, следете сайта на Министерството на външните работи на Република България:

https://mfa.bg/bg/

Коронавирусът – как да пътуваме? 

Мерки, предприети във Великобритания във връзка с борбата с пандемията от COVID-19:

Препоръчваме на българските граждани да се въздържат от пътуване!

 1. Ограничителни мерки за влизане в страната:

Лицата, пътуващи до Англия от страни, извън червения списък, които са напълно ваксинирани поне от 14 дни:

следва да:

 • да попълнят формуляра за  локализация на пътници в рамките на 48 часа преди пристигането им. (Децата под 18 години, могат да се включат във формуляра на придружаващия ги);
 • резервират и заплатят COVID-19 тест (антигенен или PCR), който трябва да направят до втория ден след пристигането им. Ако резултатът от теста е положителен, лицата ще трябва да се самоизолират и да направят безплатен потвърждаващ PCR тест.
 • направят тест за COVID-19 на или преди ден 2 след пристигането им в Англия.

Не е необходимо да:

 •  правят тест преди отпътуване за Англия;
 • да резервират и заплащат тест за COVID-19 за ден 8 след пристигането им в Англия;
 • се карантинират у дома или друго мястото след пристигането им в Англия.

Пътниците трябва да докажат, че са напълно ваксинирани (+ 14 дни) с документ (цифров или на хартиен носител), издаден от държавен орган за обществено здраве. За повече информация, моля посетете https://www.gov.uk/guidance/travel-to-england-from-another-country-during-coronavirus-covid-19#check-if-you-qualify-as-fully-vaccinated

Лица, пътуващи от страни, извън червения списък, които не са напълно ваксинирани, преди пътуване до Англия, трябва да:

След пристигане в Англия, трябва да:

 • са под карантина за 10 дни у дома или друго място, където са отседнали;
 • направят тест за COVID-19 на или преди ден 2 и на или след ден 8.

Ако тестът за ден 2 е положителен, лицата трябва да се самоизолират за 10 пълни дни, като денят, в който е направен теста, е ден 0. В този случай не е необходимо да се прави тест за ден 8.

Ако тестът за ден 2 е отрицателен, трябва да бъде направен и тестът за ден 8. В случай че тестът на 8 ден е положителен, лицата трябва да се самоизолират за 10 пълни дни. Денят, в който е направен тестът за ден 8, е ден 0.

Ако тестът за ден 8 е отрицателен, карантината продължава в зависимост от това, кое обстоятелство настъпи по-късно:

 • 10-ия дена след пристигането
 • получаване на  резултата от теста за  ден 8.

Информация за въведените ограничения и изискванията за тестовете може да бъде намерена на следния правителствен сайт: https://www.gov.uk/guidance/travel-to-england-from-another-country-during-coronavirus-covid-19 .

Пътуване на деца от страни, извън червения списък

Англия:

Деца на възраст под 18 години не е задължително да правят тест преди заминаване или да се самоизолират при пристигане в Англия.

Деца под 5-годишна възраст не трябва да правят Ковид тестове при пътуване до Англия.

Деца на възраст от 5 до 17 години трябва да направят антигенен или PCR тест на или преди ден 2 (денят на пристигане е ден 0).

Шотландия:

Деца, навършили 11-годишна възраст и по-малки, не трябва да правят тест за COVID-19 при пътуване до Шотландия.

Децата на възраст от 11 до 17 години, които не пътуват от страни от червения списък, трябва да направят антигенен или PCR тест на или преди ден 2 (денят на пристигане е ден 0) .

 Уелс:

Деца под 5 -годишна възраст, пътуващи от страни извън червения списък,  не трябва да правят тестове при пътуване до Уелс.

Децата от 5 до 17 години трябва да резервират предварително антигенен или PCR тест, който да направят на или преди ден 2 след пристигането им. Препоръчително е да се самоизолират до получаване на отрицателен резултат от теста.

Ако тестът е положителен, те трябва да останат в изолация за 10 дни от датата на теста.

Северна Ирландия

Деца под 5 -годишна възраст, пътуващи от страни извън червения списък,  не трябва да правят тестове при пътуване до Северна Ирландия.

Децата от 5 до 17 години, пътуващи от страни извън червения списък, трябва да резервират предварително антигенен или PCR тест, който да направят на или преди ден 2 след пристигането им.

Децата под 18-годишна възраст, които са били в държава от червения списък през последните 10-те дни преди пътуването им до Обединеното кралство, трябва да спазват съответно правила за пристигащите от страни в червения списък.

За повече информация, моля посетете правителствените страници на  АНГЛИЯУЕЛСШОТЛАНДИЯ и СЕВЕРНА ИРЛАНДИЯ.

ПРЕПОРЪЧВАМЕ ПЪТУВАЩИТЕ РЕГУЛЯРНО ДА СЛЕДЯТ ЗА АКТУАЛНА ИНФОРМАЦИЯ НА БРИТАНСКИЯ ПРАВИТЕЛСТВЕН САЙТ HTTPS://WWW.GOV.UK/CORONAVIRUS

 1. В случай на задължителна карантина за български граждани, възможности за освобождаване от карантина /налични лаборатории на летища/след кой ден най-рано може да се направи тест на място:

Пристигащите в Англия от страни, извън червения списък, могат да намалят 10-дневната карантина. Те имат опцията да си направят тест за Covid-19 за собствена сметка след 5-ия ден от карантината си в Англия.  При отрицателен резултат от това изследване лицата ще бъдат освободени от задължението да се самоизолират за остатъка от 10-дневния период на карантината. (https://www.gov.uk/guidance/coronavirus-covid-19-test-to-release-for-international-travel )

Тестът трябва да бъде закупен преди заминаване и да бъде направен на територията на Обединеното кралство в акредитирана лаборатория.

Списък с акредитираните лаборатории е публикуван на правителствения сайт.

Тази възможност за намаляване на периода на карантината не е приложима за Уелс, Шотландия и Северна Ирландия.

 1. Транзитно преминаване /PRC тест/антигенен тест/свободно /до колко часа/ транзитни коридори:

Всички транзитни пътници трябва да попълнят онлайн формуляр (Public Health Passenger Locator Form) 48 часа преди тяхното пътуване, но не подлежат на карантина и не трябва да закупуват тестове за 2 и 8 ден.

Транзитно пътуващите, които не са напълно ваксинирани или са били в страна от червения списък през последните 10 дни преди пристигането им в Англия, трябва да представят доказателство за отрицателен резултат от тест за Covid-19, направен до 72 часа (3 дни)* преди тяхното заминаване, който може да е един от следните:

 • тест за нуклеинова киселина, включващ тест за полимеразна верижна реакция (PCR) или производни технологии, включително тестове за изотермично усилване (LAMP)
 • антигенен тест.

Напълно ваксинираните лица, които пристигат в Англия, не е необходимо да правят тест за COVID-19, преди пътуване.

https://www.gov.uk/guidance/coronavirus-covid-19-safer-air-travel-guidance-for-passengers#transiting-through-the-uk

 1. Въведени ограничения/забрани за вносителите/износителите на стоки и услуги:

Правила за бизнеса във връзка Ковид:

https://www.gov.uk/guidance/moving-goods-through-customs-during-the-coronavirus-covid-19.

Обща информация за пътуващите: https://www.gov.uk/duty-free-goods/arriving-in-Great-Britain. Декларирането на стоки може да се извърши и онлайн 72 ч. преди пристигане, в т.ч. да се заплатят дължимите мита. На деклариране подлежат суми над 10 000 британски лири или тяхната равностойност.

 1. Граничен режим/отворени/затворени граници/летище/:

Всички въздушни, морски и сухопътни граници са отворени.

 1. Вътрешни мерки /полицейски час/забранен вътрешен транспорт:

АНГЛИЯ

Преминава се към т.нар. План В .

Задължителни са маските на общесвени места и транспорт.

От 13 декември 21 г., се препоръчва работа от къщи.

От 15 декември 21 г., за влизане в нощни клубове и масови събирания с над 500 присъстващи на закрито и открито ще бъде задължително  да се представя Ковид паспорт през апликацията на Националната здравна служба – NHS Covid Pass on the NHS App.

https://www.gov.uk/government/news/prime-minister-confirms-move-to-plan-b-in-england

 

ШОТЛАНДИЯ

Задължителни са маските на общесвени места и транспорт.

В местата за настаняване и  развлечение /питейни заведения и хотели/ се изизсква представяне на Ковид паспорт през апликация на Националната здравна служба – NHS Scotland Covid Status App .

https://www.gov.scot/coronavirus-covid-19/ 

 

СЕВЕРНА ИРЛАНДИЯ

Задължителни маски на общесвени места и транспорт.

В местата за настаняване и  развлечение /питейни заведения и хотели/ се изизсква представяне на Ковид паспорт през апликацията StopCovidNI proximity app

https://www.nidirect.gov.uk/articles/coronavirus-covid-19-regulations-and-guidance-what-they-mean-you

УЕЛС

Задължителни маски на общесвени места и транспорт.

От 15 ноември е въведено задължително изискване за представяне на Ковид паспорт NHS Covid Pass за лица над 18 г. за посещение на кина, театри, концертни зали.

https://gov.wales/coronavirus


ВАЖНО!
Пътуващите през Франция български граждани трябва да носят в себе си попълнен документ – International Travel Certificate to Mainland France. Гражданите също така следва да разполагат в себе си с документ, удостоверяващ адреса – крайна дестинация на предприетото пътуване. Минимално изискване е лицата да могат да покажат адреса, посочен на личните карти на лицата, но се препоръчва, ако пътуващите разполагат с допълнителни документи за адресна регистрация, да ги носят със себе си.