Пътувания

Уважаеми сънародници,

За актуална информация относно пътуванията при настоящата усложнена епидемиологична обстановка, следете сайта на Министерството на външните работи на Република България:

https://mfa.bg/bg/

Коронавирусът – какво да правим? 

Мерки, предприети във Великобритания във връзка с борбата с пандемията от COVID-19:

 

 

Въведени мерки по отношение режима на влизане и излизане в страните на акредитацията Ви и допълнителна такава (ако имате).

 

За разлика от много други държави, към настоящия момент Великобритания не е въвела рестриктивни мерки по отношение на режима на влизане и излизане от страната.

Британският Форин офис препоръчва на гражданите да се въздържат от всякакви неналежащи пътувания в чужбина.

На 23.03.2020 г. британският Форин офис призова всички британски туристи в чужбина да предприемат стъпки към завръщане в Обединеното кралство, предвид все по-ограничените възможности за транспорт с гражданска авиация.

Няма рестрикции за транзитни пътувания на пътници през територията на Обединеното кралство.

По информация на Норвежкото посолство в Лондон, получена от Форин офис по електронна поща, транзитни пътници със симптоми на COVID-19 ще бъдат подлагани на задължителна 14 дневна карантина на територията на Обединеното кралство.

При качване на борда на плавателно средство екипажът и пасажерите ще бъдат проверявани за наличие на кашлица или за висока температура. На лица със симптоми на COVID-19 ще бъде отказан достъп до борда на плавателното средство.

Ако член на екипажа или пасажер прояви симптоми на COVID-19 на борда на кораба, той/тя следва да бъде изолиран/а в отделна каюта на кораба.

На пътниците и на екипажа следва да бъде напомняно, че следва редовно да мият ръцете си в продължение на 20 секунди, както и да бъдат представени специфични инструкции за действие при проява на симптоми на COVID-19.

 Въведени мерки по отношение на влизане и излизане на транспортни средства (включително такива при транзитно преминаване)  в страните на акредитацията Ви и допълнителна такава (ако имате).

 

Предвид специфичното географско разположение на Обединеното кралство не са въведени специфични мерки по отношение на влизане и излизане на транспортни средства.

Към настоящия момент единствената сухопътна граница на страната /между Ирландия и Северна Ирландия/ е отворена за превозни средства.

Няма рестрикции за транзитни пътувания през територията на Обединеното кралство.

Към настоящия момент Великобритания временно прилага по-свободен режим по отношение на почивките на водачите на тежкотоварни камиони в съответствие с чл. 14 /2/ от Регламент 561/2006 г.

Предложения за алтернативни маршрути за завръщане в България (отворени ГКПП към съседни държави) граждани в случаите на пълно или частично затваряне какви са възможните обходни маршрути (сухопътни, въздушни и морски).

 

За момента няма затворени ГКПП.

 

Посолството настоятелно съветва българските граждани да не предприемат пътуване по сухопътен маршрут, предвид изключително динамичната ситуация и затворени сухопътни граници на редица европейски държави.

 

 

Въведени карантинни/ограничителни мерки за гражданите. Считано от 00.00 ч. на 24 март 2020 г. се въведоха ограничителни мерки за гражданите, както следва:

Забранява се напускането на домовете освен в следните ситуации:

 1. Пътуване от и до работното място. Препоръчва се това да се прави само при крайна необходимост и ако работата не позволява да бъде извършена от дома.
 2. Посещение в магазин за хранителни стоки. Препоръчва се да се използват услугите за доставки на стоки до домовете.
 3. Един път на ден за упражнение навън. Лицето може да бъде придружено максимум от още едно лице или от членове на домакинството. В рамките на ежедневното упражнение е позволена разходка без социални контакти или извеждане на домашен любимец.
 4. В случай на необходимост от медицинска помощ или ако е необходимо да се полага грижа за лице от уязвима група.

 

Затварят се всички магазини и заведения с изключение магазини, продаващи стоки от първа необходимост. Ще бъдат затворени детски площадки, магазини за дрехи, фитнеси на открито и храмове на различните вероизповедания.  Пълен списък на обектите, които трябва да преустановят своята дейност е наличен тук:

https://assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/874732/230320_-_Revised_guidance_note_-_finalVF.pdf

 

Ще могат да продължат да работят:

 • Магазини за хранителни продукти
 • Аптеки
 • Бутки за вестници
 • Магазини за хардуер
 • Банки
 • Магазини за домашни любимци
 • Пощи
 • Бензиностанции
 • Ветеринарни клиники
 • Магазинчета в болници
 • Обществени перални
 • Погребални агенции
 • Автомобилни сервизи

 

Забраняват се събирания на повече от две лица.

Парковете ще останат отворени, но единствено с цел провеждане на физически тренировки от страна на гражданите. Полицията ще разпръсква хората в случай на обособяване на групи от хора.

 

Преустановяват се масови социални събирания – сватби, кръщенета /с изключение на погребения, където могат да присъстват само най-близките на починалия/.

 

Затворени са училищата в Англия, Шотландия, Сев. Ирландия и Уелс. Възможност да продължат да посещават училище ще имат само децата на ключови служители.

Списък на ключовите служители може да бъде видян тук:

https://www.gov.uk/government/publications/coronavirus-covid-19-maintaining-educational-provision/guidance-for-schools-colleges-and-local-authorities-on-maintaining-educational-provision

 

На 24 април Уелското правителство актуализира ограничителните мерки, прилагащи се на територията на Уелс. Мерките влизат в сила от 00.01 ч. на 25.04.2020 г.

https://gov.wales/staying-home-and-away-others-guidance

Съгласно актуализираните разпоредби лицата нямат право да напускат региона, в който обичайно пребивават, включително за провеждане на дневните си физически упражнения.

В допълнение са въведени следните нови изисквания:

 • Да се спазва двуметрова дистанция при покупки от сорта „click and collect”
 • Разширен е обхватът на понятието уязвими групи.
 • Въведено е изискването за спазване на социална дистанция в кафетата в болнични заведения, затвори, училища

 

План за поетапно отпадане на ограничителните мерки:

На 10.05.2020 г. британският премиер Борис Джонсън обяви своя план за поетапно „разхлабване“ на ограничителните мерки в Обединеното кралство. Същевременно Шотландия, Уелс и Северна Ирландия също предприеха подобни стъпки, като част от тях се различават в отделните страни.

Ще бъде разработена система за предупреждение с пет степени, която ще позволява предприемането на локални мерки в региони с по-високо ниво на зараза. В момента Великобритания се намира в 4 степен.

 

Англия

Планът съдържа три стъпки, като изпълнението на всяка една ще зависи от успешното развитие на предходната.

Стъпка 1 – мерките се прилагат от 13.05.2020 г.

Гражданите ще имат право да прекарват неограничено време на открити пространства за физически упражнения, стига да продължават да прилагат мерките за социално дистанциране. Ще бъде разрешено да се практикува спорт с членове на семейството. Гражданите ще могат да пътуват до различни места на територията на Англия с цел провеждане на физически упражнения.

От 11.05.2020 г. гражданите, които не могат да работят от вкъщи, се приканват да се върнат на работа. Препоръчва се на гражданите да избягват използването на градски транспорт. Всеки, който прояви симптоми на заболяването, следва да се самоизолира.

Забраната за напускане на домовете остава в сила за лица от уязвими групи, които са получили писма от здравната служба на Великобритания.

Препоръчва се покриването на лицето в закрити изолирани пространства, където мерките за социално дистанциране не винаги могат да се приложат – напр. в градски транспорт.

Всички пристигащи в Англия ще трябва да предоставят свой телефон за контакт и адрес, на който ще пребивават. Те ще бъдат посъветвани да инсталират приложението на NHS за COVID-19.

Стъпка 2 – мерките ще се прилагат най-рано от 01.06.2020 г.

Очаква се част от учениците /подготвителен клас, първи клас и шести клас/ да се завърнат в училище от началото на при спазване на мерки за социално дистанциране.

Ще бъде позволено да се отворят магазини, които не са за стоки от първа необходимост.

Възстановяване на спортни мероприятия при закрити врата.

Увеличаване на капацитета на градския транспорт до нива от преди настъпване на кризата.

Ще бъде позволено създаването на „социални балони“ по модела на Нова Зеландия, като на дадено домакинство ще бъде позволено да контактува с друго домакинство.

Стъпка 3 – мерките ще започнат да се прилагат най-рано от 04.07.2020 г.

Ще бъдат позволено да отворят част от заведенията за хранене в страната при прилагане на мерки за социално дистанциране.

Ще възстановят работа заведенията за персонални услуги /фризьори, козметика/.

Ще възстанови работа хотелиерският сектор.

Ще бъдат отворени заведенията за забавления – кина, театри.

Ще бъдат отворени обществени съоръжения места, като религиозни храмове.

 

Уелс

Уелс продължава да прилага първоначалните ограничителни мерки със следните дребни промени:

На гражданите се позволява да се упражняват повече от веднъж на ден, но лицата следва да не пътуват на дълги разстояния.

Местните власти започват да планират отварянето на библиотеки и центрове за преработване на отпадъци.

Градинарските центрове ще могат да възстановят работа при прилагане на мерки за социално дистанциране.

 

Шотландия

На 21 май 2020 г. първият министър на Шотландия Никола Стърджън обяви плана за облекчаване на ограничителните мерки в Шотландия. Планът съдържа 4 фази като фаза 1 ще започне да се изпълнява от 28 май.

Фаза 1

 • Ще бъде позволено на лица от две различни домакинства да се срещат на открито при спазване на правилата за социално дистанциране. Няма да са позволени домашни посещения в чужди домакинства.
 • Ще бъде разрешено практикуването на различни безконтактни спортове на открито
 • Ще бъдат отворени градинарските центрове
 • Гражданите ще могат да посещават паркове и да се пекат на слънце
 • Гражданите ще могат да пътуват на кратки разстояния /в близост до техните домове/ с цел отдих и разходка.
 • Поетапно ще се възстановят дейности на NHS, които са били временно преустановени поради пандемията с COVID-19.
 • Преподаватели могат да се завърнат в училищата, но класните стаи ще останат затворени за ученици. Предвижда се подновяване на дейността на услуги за гледане на деца.
 • Препоръчва се да се работи от домовете. Ще се насърчи връщането на работа на служители, които работят на открито при спазване на разпоредби за социално дистанциране.
 • Ще бъдат отворени ресторанти, които предлага драйв-тру и доставки за вкъщи.

Фаза 2 – за да се премине към тази фаза, стойността на индекса на заразяване /R/следва да е устойчиво под 1, както и да са изпълнени шестте критерия на СЗО за облекчаване на ограничителните мерки.

 • Ще бъдат разрешени срещи на открито пространство с приятели и семейство при спазване на правилата за социално дистанциране. Ще бъде позволено среща на закрито с представители на друго домакинство.
 • Препоръчва се да се работи от домовете. Ще се насърчи връщането на работа в закрити неофисни пространства /фабрики, заводи и др./ при спазване на правилата за социално дистанциране.
 • Ще бъде разрешена работата в университетски лаборатории.
 • Повишаване на капацитета на градския транспорт. Не се препоръчва пътуване в пикови часове.
 • Гражданите ще могат да пътуват локално с цел отдих и разходка.
 • Ще възстановят дейността си малки магазини при спазване на правилата за социално дистанциране.
 • Пивници и ресторанти ще могат да работят, но само с места на открито.
 • Ще бъдат отворени спортни площадки, както и ще бъдат възстановени професионалните спортове.
 • Офисите за регистрация ще работят по приоритетни случаи.
 • Религиозните храмове ще бъдат отворени за индивидуални молитви.
 • Ще бъде разрешено сключването на бракове с ограничен брой на посетителите.
 • Ще бъде разрешено в ограничена степен посещението на роднини в домове за възрастни хора.

Фаза 3 – възможно е стъпките по тази фаза да бъдат въведени на отделни етапи.

 • Гражданите ще могат да се срещат на закрито с членове на повече от едно домакинство при спазване на разпоредбите за социално дистанциране.
 • Неограничено пътуване с цел отдих и разходка.
 • Градският транспорт ще работи на пълен капацитет. Не се препоръчва пътуването през пикови часове.
 • Училищата се очаква да отворят от 11 август.
 • Възстановяване на дейността на всички услуги за гледане на деца.
 • Отваряне на университетите за посетители, но акцентът ще бъде върху дистанционните форми на обучение.
 • Препоръчва се да се работи от домовете. Ще се насърчи връщането на работа в закрити офисни пространства при спазване на правилата за социално дистанциране.
 • Ще бъдат отворени големите магазини и търговски центрове / в допълнение към тези, които продават стоки от първа необходимост/.
 • Пивниците и ресторантите ще могат да възстановят своята работа на закрито при спазване на правилата за социално дистанциране.
 • Ще бъде разрешено на музеи, галерии, кина, библиотеки и театри да възстановят своята дейност.
 • Ще бъде позволено на фитнес-салони да възстановят своята дейност.
 • Ще бъде позволено провеждането на събития на живо при ограничена посещаемост.
 • Религиозните храмове ще бъдат отворени за големи групи от хора.
 • Ще бъде разрешено посещението на сватби и погребения.

Фаза 4

 • Публичният транспорт ще работи при пълна натовареност и капацитет.
 • Допълнителни облекчения при срещи с приятели и роднини.
 • Училищата ще работят нормално при спазване на предпазни мерки.
 • Колежи и университети ще бъдат отворени за студенти.
 • Ще продължава да се насърчава работа от дома, в случаите в които това е реалистично. Всички работни места ще бъдат отворени.
 • Всички магазини ще бъдат отворени.
 • Ще бъдат въведени облекчения за провеждане на събития на живо.
 • Публичните услуги ще работят при пълно натоварване и капацитет.
 • Ще бъдат разрешени масови събирания.
 • Ще бъде разрешено провеждането на всякакви церемонии.
 • NHS ще предоставя услуги при пълно натоварване и капацитет.

Северна Ирландия

Разрешени са срещи до 6 човека на открито при спазване на правилата за социално дистанциране.

Отварят се религиозни храмове за индивидуални молитви.

Разрешава се практикуването на спорт /с изключение на контактни спортове/.

Планът е публикуван на адрес: https://www.nidirect.gov.uk/articles/coronavirus-recovery-plan

 

Карантина за пристигащи пътници

Предвижда се карантина за всички пътници, пристигащи със самолет в Обединеното кралство, но към момента не е обявена точна дата кога тя ще влезе в сила. Очаква се това да се случи до края на месеца, като в момента се водят разговори за определени изключения от общите правила за карантина.

Въведени ограничения/забрани за вносителите/износителите на стоки и услуги.

 

Не са известни.

 

За пореден път призоваваме българските граждани да не пътуват извън или към България, да отменят вече планирани пътувания и да спазват указанията на институциите у нас и в чужбина, да бъдат отговорни към себе си, близките си и обществото.

Полетна информация

Отменена е забраната на полети между България и Обединеното кралство. Отправяме съвет към гражданите, чиито полети предстоят и/или са били отменени, да се обърнат за информация към съответните авиопревозвачи.

Полетите на авиокомпания България Еър временно ще бъдат изпълнявани от Терминал 2 на Летище Хийтроу.

Полети до Бългрия:

Лондон – София – авиокомпания България Еър /редовни полети/

Лондон – София – авиокомпания Уиз Еър /редовни полети/

Възстановени са част от полетите до България на авиокомпания Райън Еър

 

От 25 март до края на април ЗАТВАРЯ лондонското летище London City Airport. Отменени са всички полети през този период.

Автобусен транспорт
Временно са преустановени автобусните рейсове до България на Union Ivkoni.

Фериботи
Фериботите до Франция продължават да оперират, както следва:

 • от Дувър до Кале и Дюнкерк – редовни курсове

Евротунел
Отворен, като влакове оперират в диапазона между 6.20 и 23.20 ч.

ВАЖНО!
Пътуващите през Франция български граждани трябва да носят в себе си попълнен документ – International Travel Certificate to Mainland France. Гражданите също така следва да разполагат в себе си с документ, удостоверяващ адреса – крайна дестинация на предприетото пътуване. Минимално изискване е лицата да могат да покажат адреса, посочен на личните карти на лицата, но се препоръчва, ако пътуващите разполагат с допълнителни документи за адресна регистрация, да ги носят със себе си.

 

Ситуацията на сухопътните границите на европейските страни се променя непрекъснато и драстично, което прави пътуването към или от България с всички видове транспорт невъзможно. Във връзка с превенциите срещу разпространението  на коронавируса почти няма държава в Европа, която към този момент да не е въвела ограничителни мерки – затваряне на граници или на отделни ГКПП, засилване на граничния контрол, спиране на самолетни полети, затваряне на летища.

Препоръчваме да не предприемате пътуване до България с автомобил!

 

Министерството на външните коригира нивата на риск за редица държави. Актуалните нива на риск са:

Ниво 5 – Китай, Иран

Ниво 4 – Бангладеш, Индия, Малдиви, Непал, Шри Ланка, Испания, Италия, Северна Корея (КНДР), Република Корея, Обединено кралство.

Ниво 3 – Швейцария, Норвегия, Швеция, Нидерландия, Дания, Белгия, Австрия, Франция, Япония, Германия.