Пътувания

Уважаеми сънародници,

За актуална информация относно пътуванията при настоящата усложнена епидемиологична обстановка, следете сайта на Министерството на външните работи на Република България:

https://mfa.bg/bg/

Коронавирусът – какво да правим? 

Мерки, предприети във Великобритания във връзка с борбата с пандемията от COVID-19:

 

 

Въведени мерки по отношение режима на влизане и излизане в страните на акредитацията Ви и допълнителна такава (ако имате).

 

За разлика от много други държави, към настоящия момент Великобритания не е въвела рестриктивни мерки по отношение на режима на влизане и излизане от страната.

Британският Форин офис препоръчва на гражданите да се въздържат от всякакви неналежащи пътувания в чужбина.

 

Няма рестрикции за транзитни пътувания на пътници през територията на Обединеното кралство.

 

 

 Въведени мерки по отношение на влизане и излизане на транспортни средства (включително такива при транзитно преминаване)  в страните на акредитацията Ви и допълнителна такава (ако имате).

 

Предвид специфичното географско разположение на Обединеното кралство не са въведени специфични мерки по отношение на влизане и излизане на транспортни средства.

Към настоящия момент единствената сухопътна граница на страната /между Ирландия и Северна Ирландия/ е отворена за превозни средства.

Няма рестрикции за транзитни пътувания през територията на Обединеното кралство.

Към настоящия момент Великобритания временно прилага по-свободен режим по отношение на почивките на водачите на тежкотоварни камиони в съответствие с чл. 14 /2/ от Регламент 561/2006 г.

Предложения за алтернативни маршрути за завръщане в България (отворени ГКПП към съседни държави) граждани в случаите на пълно или частично затваряне какви са възможните обходни маршрути (сухопътни, въздушни и морски).

 

За момента няма затворени ГКПП.

 

 

 

 

Въведени карантинни/ограничителни мерки за гражданите. Считано от 00.00 ч. на 24 март 2020 г. се въведоха ограничителни мерки за ограничаване разпространението на коронавируса.

План за поетапно отпадане на ограничителните мерки:

На 10.05.2020 г. британският премиер Борис Джонсън обяви своя план за поетапно „разхлабване“ на ограничителните мерки в Обединеното кралство. Същевременно Шотландия, Уелс и Северна Ирландия също предприеха подобни стъпки, като част от тях се различават в отделните страни.

Англия

Планът съдържа три стъпки, като изпълнението на всяка една ще зависи от успешното развитие на предходната.

Стъпка 1 – мерките се прилагат от 13.05.2020 г.

Гражданите ще имат право да прекарват неограничено време на открити пространства за физически упражнения, стига да продължават да прилагат мерките за социално дистанциране. Ще бъде разрешено да се практикува спорт с членове на семейството. Гражданите ще могат да пътуват до различни места на територията на Англия с цел провеждане на физически упражнения.

От 11.05.2020 г. гражданите, които не могат да работят от вкъщи, се приканват да се върнат на работа. Препоръчва се на гражданите да избягват използването на градски транспорт. Всеки, който прояви симптоми на заболяването, следва да се самоизолира.

Забраната за напускане на домовете остава в сила за лица от уязвими групи, които са получили писма от здравната служба на Великобритания.

Препоръчва се покриването на лицето в закрити изолирани пространства, където мерките за социално дистанциране не винаги могат да се приложат – напр. в градски транспорт.

Всички пристигащи в Англия ще трябва да предоставят свой телефон за контакт и адрес, на който ще пребивават. Те ще бъдат посъветвани да инсталират приложението на NHS за COVID-19.

Стъпка 2 – мерките ще се прилагат най-рано от 01.06.2020 г.

Очаква се част от учениците /подготвителен клас, първи клас и шести клас/ да се завърнат в училище от началото на при спазване на мерки за социално дистанциране.

Ще бъде позволено да се отворят магазини, които не са за стоки от първа необходимост.

Възстановяване на спортни мероприятия при закрити врата.

Увеличаване на капацитета на градския транспорт до нива от преди настъпване на кризата.

Ще бъде позволено създаването на „социални балони“ по модела на Нова Зеландия, като на дадено домакинство ще бъде позволено да контактува с друго домакинство.

Стъпка 3 – мерките ще започнат да се прилагат най-рано от 04.07.2020 г.

Продължава да се прилага правилото за спазване на дистанция от 2 м. като разстоянието може да бъде намалено до 1+ м. в случаите, когато между лицата е налична друга форма на преграда – маска за лице, предпазен щит и др.

Използването на покритие за лице е задължително в следните помещения и места на закрито:

 • в магазини и супермаркети (места, които са публични и които предлагат стоки или услуги за продажба или наемане);
 • в търговски центрове (МОЛ центрове и закрити пазари);
 • аукционни къщи.
 • обекти, предоставящи професионални, правни и финансови услуги (банки, финансови институции, пощенските служби, и др.);
 • обекти, предлагащи персонални грижи и козметични процедури (салони за красота, салоните за маникюр, фризьорски салони и бръснарници, масажни центрове, салони за татуиране и пиърсинг)
 • обекти, предоставящи ветеринарни услуги;
 • туристически атракции и места за забавление (музеи, галерии, кина, театри, концертни зали, аквариуми, закрити зоологически градини и ферми за посещения или други закрити туристически, исторически или културни обекти; игрални зали, бинго зали, центрове за забавления, приключенски дейности, тематични паркове);
 • библиотеки и обществени читални;
 • места за поклонение;
 • обекти, предоставящи погребални услуги (погребални домове, крематориуми и гробища)
 • общински центрове, младежки центрове и социални клубове
 • обществени площи в хотели и хостели;
 • места за съхранение и разпространение.

Необходимо е покритието за лице да се поставя преди посещение на гореизброените помещения и места на закрито и да се носи до напускането им, освен в случаите когато е налице основателна причина за отстраняването му.

Покритие за лице трябва да се поставя също така и на закрити места, които не са изрично посочени по-горе, когато спазването на социална дистанция е затруднено и когато се срещате с лица, с които обичайно не общувате.

Необходимо е носенето на покритие за лице и при посещение на здравните заведения, включително болници, заведения за първичната помощ или обществена грижа, като например при посещение на личен лекар. Също така се препоръчва да се носи покритие за лице и в домове за предоставяне на здравни грижи.

При неспазването на тези правила може да бъде наложено административно наказание – глоба.

На интернет страницата на британското правителство са посочени ситуациите, при които може да не се поставя покритие за лице.

Това включва (но не е ограничено до):

 • деца под 11-годишна възраст (не се препоръчва носене на покритие за лице от деца под 3-годишна възраст поради причини, свързани със здравето и безопасността им);
 • хора, които не могат да поставят, носят или премахват покритието за лице поради физическо или психическо заболяване или увреждане;
 • полицаи и други служители при спешни случаи, като се има предвид, че това може да попречи на възможността им да служат на обществеността;
 • когато поставянето, носенето или премахването на покритие за лице може да причини сериозни затруднения;
 • при разговор или при предоставяне на помощ на някого, който разчита на четене по устни, чист звук или изражение на лицето, за да общува  и др.

Насоките на правителството относно задължителното носене на покритие за лице могат да бъдат открити на следния интернет адрес:

https://www.gov.uk/government/publications/face-coverings-when-to-wear-one-and-how-to-make-your-own/face-coverings-when-to-wear-one-and-how-to-make-your-own

От понеделник, 14 септември, в Англия се ограничават социалните събирания на лица от различни домакинства до 6 души на закрито и на открито, включително в частни домове. Магазините, хотелите и ресторантите ще могат да приемат повече от 6 клиента, но при условие че всяка група посетители няма да надвишава тази бройка.

Новите ограничения не касаят училищата и офисите, като по отношение на провеждането на организирани отборни спортове, сватби и погребения ще продължи да се прилага ограничението за събиране на не повече от 30 души. Подробна информация относно допустимите изключения от настоящата мярка може да бъде намерена на интернет страницата на британското правителство.

Спазването на тези законови ограничения ще бъде гарантирано от полицията, като съответно за нарушаването им може да бъде наложена глоба от £ 100, като за последващи нарушения нейният размер ще се удвоява до достигане до £ 3200.

Изключенията, при които е допустимо събиране на повече от 6 души, са публикувани на инстернет страницата на британското правителство.

Правителството продължава да облекчава рестрикциите, наложени в определени сектори и по отношение на дейностите, които бяха ограничени заради опасността за заразата с Ковид-19.

Пълен списък на дейностите и обектите, които  възобновяват своята дейност, може да намерите на следната интернет страница: https://www.gov.uk/government/publications/further-businesses-and-premises-to-close/further-businesses-and-premises-to-close-guidance#businesses-and-venues-already-permitted-to-reopen

От 1 октомври, ако разпространението на вируса остава около или под сегашните нива, се планира публиката на стадионите да се завърне и да се възобнови провеждането на конференции и други бизнес събития.

Уелс

Продължава да е в сила изискването за спазване на дистанция от 2 м.

От 27 юли носенето на покритие за лице в обществения транспорт, включително автобуси, влакове, трамваи, таксита, лодки и самолети, е задължително. Прилага се също така за такситата и за туристическите услуги, като планински железници и екскурзионни автобуси.

Всички лица над 11 години, пътуващи в градския транспорт, трябва да носят покритие за лице.

В Уелс използването на покритие за лице беше препоръчително с оглед  ограничаване на разпространението на коронавируса, но от 14 септември носенето на покритие на лице става задължително по закон поради нарастващият брой случаи на зараза с ковид-19.

Покритията на лицето ще се задължителни на всички закрити обществени места, както за клиентите, така и за персонала, работещ в тези закрити обществени зони. Това включва много широк спектър от места, като магазини и търговски центрове, места за поклонение, фризьорски салони, кина и музеи, фитнес зали и развлекателни центрове и навсякъде, където е отворено за обществеността. Използването на покритие за лице също така ще е задължително и във всички обществени зони в сгради, които по принцип  са затворени за обществеността – например на рецепциите в офис сградите.

Единствените обществени места на закрито, където няма да е необходимо да се поставя покритие за лице, са местата за ядене или пиене, например кафенета, ресторанти и кръчми. В заведенията, в които освен консумация на място, се предлага и услугата – храна за вкъщи, в зоните, в които не се консумира храна и напитки, ще е необходимо поставяне на покритие за лице.

От работодателите ще се изисква също така да въведат използването на покритие за лице и в другите работни помещения, където спазването на социална дистанция е затруднено. Следователно възможно е носенето на покритие за лице да е задължително и в помещения и места, които не за отворени за  обществеността.

Училищата и детските заведения не са обществени места. Решението дали да се изисква носене на  покрития за лице в средните училища и в кои зони те да се носят ще бъде въпрос на решение на местно ниво или ще зависи от конкретните обстоятелства относно разпространението на заразата с коронавируса.

Предвидени са и изключения за определени категории лице и случаи.

При нарушение на това задължение може да бъде наложена глоба. 

На открито са позволени срещи и събирания на не повече от 30 лица при спазване на правилата за физическо и социално дистанциране с лицата извън съответното домакинство или разширено домакинство.

Позволено е посещението на заведения за консумация на храна и напитки на открито при спазване на физическа дистанция стига всяка група посетители да не надвишава 30 души.

На закрито вие е позволено конумацията на храни и напитки само с членове на съответното домакинство, респективно  разширеното домакинство.

Хотели и други места за настаняване (пансиони, хостели) са отворени.

Заведенията и местата в сектора на хотелиерството и ресторантьорството, както и кината, спа центровете, плувните басейни и др., в които посетителите прекарват повече време и имат контакт с непознати лица, ще събират информация за контакт с посетителите, за да могат да бъдат идентифицирани лицата, които е възможно да са били изложени на зараза от коронавируса и същевремнно нямат симптоми на заболяването.

Всички магазини са отворени, при спазване на мерките за дистанция.

Фризьорски салони и бръснарници могат да възобновят своята дейност, при спазване на определени мерки за ограничаване на риска от зараза .

СПА центровете могат да отворят отново на 27 юли при спазване на мерките за ограничаване на заразата с Ковид-19.

На музеите и галериите е позволено да отворят от 27 юли, но само при положение, че са взети всички необходими мерки за защита на персонала и посетителите от риска за заразяване с Ковид-19.

Театрите и концертните зали остават затворени.

Разрешен е спортът на открито.

Плувните басейни, фитнес залите, центровете за свободното време и игри на закрито,  ще могат да се отворят отново от 10 август.

Могат да възобновят своята дейност също така боулинг залите и бинго залите на закрито.

Шотландия

На 21 май 2020 г. първият министър на Шотландия Никола Стърджън обяви плана за облекчаване на ограничителните мерки в Шотландия. Планът съдържа 4 фази като фаза 1 ще започне да се изпълнява от 28 май.

Фаза 1

 • Ще бъде позволено на лица от две различни домакинства да се срещат на открито при спазване на правилата за социално дистанциране. Няма да са позволени домашни посещения в чужди домакинства.
 • Ще бъде разрешено практикуването на различни безконтактни спортове на открито
 • Ще бъдат отворени градинарските центрове
 • Гражданите ще могат да посещават паркове и да се пекат на слънце
 • Гражданите ще могат да пътуват на кратки разстояния /в близост до техните домове/ с цел отдих и разходка.
 • Поетапно ще се възстановят дейности на NHS, които са били временно преустановени поради пандемията с COVID-19.
 • Преподаватели могат да се завърнат в училищата, но класните стаи ще останат затворени за ученици. Предвижда се подновяване на дейността на услуги за гледане на деца.
 • Препоръчва се да се работи от домовете. Ще се насърчи връщането на работа на служители, които работят на открито при спазване на разпоредби за социално дистанциране.
 • Ще бъдат отворени ресторанти, които предлага драйв-тру и доставки за вкъщи.

Фаза 2 – за да се премине към тази фаза, стойността на индекса на заразяване /R/следва да е устойчиво под 1, както и да са изпълнени шестте критерия на СЗО за облекчаване на ограничителните мерки.

 • Ще бъдат разрешени срещи на открито пространство с приятели и семейство при спазване на правилата за социално дистанциране. Ще бъде позволено среща на закрито с представители на друго домакинство.
 • Препоръчва се да се работи от домовете. Ще се насърчи връщането на работа в закрити неофисни пространства /фабрики, заводи и др./ при спазване на правилата за социално дистанциране.
 • Ще бъде разрешена работата в университетски лаборатории.
 • Повишаване на капацитета на градския транспорт. Не се препоръчва пътуване в пикови часове.
 • Гражданите ще могат да пътуват локално с цел отдих и разходка.
 • Ще възстановят дейността си малки магазини при спазване на правилата за социално дистанциране.
 • Пивници и ресторанти ще могат да работят, но само с места на открито.
 • Ще бъдат отворени спортни площадки, както и ще бъдат възстановени професионалните спортове.
 • Офисите за регистрация ще работят по приоритетни случаи.
 • Религиозните храмове ще бъдат отворени за индивидуални молитви.
 • Ще бъде разрешено сключването на бракове с ограничен брой на посетителите.
 • Ще бъде разрешено в ограничена степен посещението на роднини в домове за възрастни хора.

Фаза 3 – възможно е стъпките по тази фаза да бъдат въведени на отделни етапи.

 • Гражданите ще могат да се срещат на закрито с членове на повече от едно домакинство при спазване на разпоредбите за социално дистанциране.
 • Неограничено пътуване с цел отдих и разходка.
 • Градският транспорт ще работи на пълен капацитет. Не се препоръчва пътуването през пикови часове.
 • Училищата се очаква да отворят от 11 август.
 • Възстановяване на дейността на всички услуги за гледане на деца.
 • Отваряне на университетите за посетители, но акцентът ще бъде върху дистанционните форми на обучение.
 • Препоръчва се да се работи от домовете. Ще се насърчи връщането на работа в закрити офисни пространства при спазване на правилата за социално дистанциране.
 • Ще бъдат отворени големите магазини и търговски центрове / в допълнение към тези, които продават стоки от първа необходимост/. При посещение на магазин трябва да се използва покритие за лице.
 • Пивниците и ресторантите ще могат да възстановят своята работа на закрито при спазване на правилата за социално дистанциране.
 • Ще бъде разрешено на музеи, галерии, кина, библиотеки и театри да възстановят своята дейност.
 • Ще бъде позволено на фитнес-салони да възстановят своята дейност.
 • Ще бъде позволено провеждането на събития на живо при ограничена посещаемост.
 • Религиозните храмове ще бъдат отворени за големи групи от хора.
 • Ще бъде разрешено посещението на сватби и погребения.

Фаза 4

 • Публичният транспорт ще работи при пълна натовареност и капацитет.
 • Допълнителни облекчения при срещи с приятели и роднини.
 • Училищата ще работят нормално при спазване на предпазни мерки.
 • Колежи и университети ще бъдат отворени за студенти.
 • Ще продължава да се насърчава работа от дома, в случаите в които това е реалистично. Всички работни места ще бъдат отворени.
 • Всички магазини ще бъдат отворени.
 • Ще бъдат въведени облекчения за провеждане на събития на живо.
 • Публичните услуги ще работят при пълно натоварване и капацитет.
 • Ще бъдат разрешени масови събирания.
 • Ще бъде разрешено провеждането на всякакви церемонии.
 • NHS ще предоставя услуги при пълно натоварване и капацитет.

Носенето на покритие за лице е задължително при посещение на местата и помещенията, посочени по-долу, като изключение е допустимо само в предвидените от закона случаи и когато е налице основателна причина за това.

 • всички обществени места, в които се предлагат стоки или услуги за продажба или наемане, като магазини, take away ресторанти, агенции за недвижими имоти, козметични салони. Това не се отнася до баровете и кръчмите и определени заведения като кафенета и ресторанти;
 • аквариуми, закрити зоологически градини или ферми за посетители и всякакви други закрити туристически, исторически или културни обекти;
 • банки, финансови институции и кредитни съюзи;
 • кина;
 • читалища;
 • крематориуми и места за погребални услуги;
 • библиотеки и обществени читални;
 • музеи и галерии;
 • места за поклонение;
 • пощенски станции;
 • в средните училища (коридори и общи части);
 • училищния транспорт (деца на 5 и повече години);
 • съоръжения за съхранение и разпространение.

Носенето на покритие за лице е задължително за всички пътници и персонала в обществения транспорт и в закрити транспортни центрове (летища, железопътни и трамвайни гари и терминали, морски пристанища и терминали, автобусни спирки и терминали).

Повече информация относно задължителното носене на покритие за лице може да намерите на : https://www.gov.scot/publications/coronavirus-covid-19-phase-3-staying-safe-and-protecting-others/pages/face-coverings/

Северна Ирландия

Изискването за спазване на дистанция от 2 м. продължава да се прилага. Когато е невъзможно да се спази тази дистанция, е позволена тя да бъде 1+ м., при спазване на допълнителни мерки за безопасност, като ползване на покритие за лице. 

Позволени са срещите на открито на не-повече от 30 души, при спазване на правилата за социална дистанция.

Максималният брой хора на закрито не трябва да надвишава 6 души. Посещенията на други домове е позволено при наличието на основателна причина.

Могат да възобновят дейността си, при спазване на мерките за сигурност от зараза с Ковид-19 :

магазини и аптеки, бензиностанции, таксиметрови услуги, банки, пощи, погребални агенции, стоматологични услуги, оптики и други медицински или здравни услуги, включително услуги, свързани с душевно здраве,  ветеринарни клиники и зоомагазини,външни пазари, автомобилни паркинги, обществени тоалетни, предприятия, които предоставят топла или студена храна за консумация извън техните помещения,ресторанти, включително ресторанти в хотели и частни клубове (регистрирани клубове), кафенета, включително столова на работното място, салони за маникюр, фризьорски салони, бръснарници и соларни студия,  масажни салони и студия за пиърсинг, СПА, включително тези, разположени в хотелите (с изключение на услугите, включващи вода или пара),  библиотеките и спортните съоръжения.

От 10 август е задължително носенето на покритие за лице на всички обществени места, в които се предлагат стоки или услуги за продажба или наемане, като магазини, търговски центрове, take away ресторанти, химическо чистене и др.

Не е задължително носенето на покритие за лице на местата, където е възможно да се поддържа социална дистанция чрез използването на система за закупуване на билети или запазване на часове, като например кино, фризьор или адвокат.

Не е необходимо носенето на покритие за лице:

 • в банките и институциите, които оперират като банка;
 • в фитнес залите или други място, където целта на посещението е за изпълнение на аеробни упражнени;
 • за лицата на възраст под 13 години
 • е налице основателна причина това.

От 10 август е задължително носенето на покритие за лице от всички пътници и персонала в обществения транспорт, на спирките на обществения транспорт и в закрити зони на фериботите и на откритите зони, където не е възможно спазването на социална дистанция от 2 метра.

Това не се отнася за туристически автобуси и таксита или частни превозни средства под наем.

Допълнително информация относно правилата за носене на покритие за лице и предвидените изключения от тях може да намерите на: https://www.nidirect.gov.uk/articles/coronavirus-covid-19-face-coverings

Планът за облекчаване на ограничителните мерки в Северна Ирландия е публикуван на адрес: https://www.nidirect.gov.uk/articles/coronavirus-recovery-plan

 

Карантина за пристигащи пътници, е в сила от 8 юни 2020 г.

Всички пътници, пристигащи във Великобритания ще бъдат поставени под задължителна 14-дневна карантина.

По отношение на Англия изключение от това правило е предвидено за пристигащите в Англия от Ирландия, Англо-нормандските острови /Ченъл Айлъндс/, Остров Ман и 14-те Британски Отвъдморски територии  или някоя от страните или териториите, посочени в списъка, публикуван на интернет страницата на правителството: https://www.gov.uk/guidance/coronavirus-covid-19-travel-corridors#countries-and-territories-with-no-self-isolation-on-arrival-in-england

Под карантина обаче, ще бъдат поставени пътниците, пристигащи от страните, посочени в гореспоменатия списък, ако са посетили или са имали транзитна спирка в страна, извън списъка, 14 дни преди пристигането си в Англия. 

Пътниците следва да попълнят онлайн формуляр до 48 часа преди тяхното пътуване, в който да предоставят техни данни за контакт, маршрут на пътуването и адрес, на които ще прекарат периода на карантината. 

Повече информация относно попълването на формуляра за локализиране може да намерите на:

https://www.gov.uk/provide-journey-contact-details-before-travel-uk

В случай че такъв формуляр не е попълнен, може да бъда наложена глоба и да не се допусне влизането в страната.

Карантината няма да е приложима за следните категории лица, изброени на портала на британското правителство:

https://www.gov.uk/government/publications/coronavirus-covid-19-travellers-exempt-from-uk-border-rules/coronavirus-covid-19-travellers-exempt-from-uk-border-rules

Препоръчва се при пътуването до крайната дестинация пристигащите пътници да избягват използването на обществен транспорт.

Всички пристигащи в Уелс подлежат на 14-дневна карантина.

Изключение се допуска за пристигащите от:

 • Англия, Шотландия и Северна Ирландия
 • Англо-нормандските острови /Ченъл Айлъндс/
 • Остров Ман
 • Страните от списъка, публикуван на портала на правителството:

https://gov.wales/exemptions-self-isolation-coronavirus-covid-19-html

Карантината няма да е приложима за следните категории лица, изброени на портала на правителството: https://gov.wales/exemptions-self-isolation-coronavirus-covid-19-html

Необходимо е пътниците да попълнят онлайн формуляр до 48 часа преди тяхното пристигане, в който да предоставят техни данни за контакт, маршрут на пътуването и адрес, на които ще отседнат за периода на карантината.

Пристигащите в Шотландия се поставят под 14-дневна карантина.

Правилата, които е необходимо да бъдат спазвани по време на карантината, са публикувани на интернет страницата на правителството. https://www.gov.scot/publications/coronavirus-covid-19-public-health-checks-at-borders/pages/self-isolation/ Неспазването им се санкционира с налагане на глоба.

Пътниците следва да попълнят онлайн формуляр преди тяхното пътуване до Шотландия, в който да предоставят техни данни за контакт, маршрут на пътуване и адрес, на които ще отседнат за периода на карантината.

При неспазване на това законово изискване може да бъде наложена глоба.

От 10 юли пътниците, пристигащи от 57 задгранични дестинации, които имат сходни или по-ниски нива на инфекция с Ковид-19 в сравнение с Шотландия, не се поставят под карантина.

Пътниците, пристигащи от тези страни и територии, също е необходимо да попълнят онлайн формуляр преди пътуването, в който да предоставят данни за контакт, данни за пътуването и адреса, на който ще отседнат за периода на карантината.( https://www.gov.uk/provide-journey-contact-details-before-travel-uk )

Списък на страните, за които се прилага изключение може да бъде намерен на следния интернет адрес: https://www.gov.scot/news/quarantine-rule-ends-for-travellers-arriving-from-lower-risk-countries-and-territories/

Всички пристигащи в Северна Ирландия подлежат на 14- дневна карантина.

Изключение се допуска за пристигащите от:

Предвидено и изключение от 14-дневната карантина за някой категории лица и сектори. https://www.gov.scot/publications/coronavirus-covid-19-public-health-checks-at-borders/pages/sectoral-exemptions/

Информация за пътувания между Обединеното кралство и трети страни може да бъде намерена на интернет страницата на Форин Офис, достъпен на следния линк:

 

Въведени ограничения/забрани за вносителите/износителите на стоки и услуги.

 

Не са известни.

 

За пореден път призоваваме българските граждани да не пътуват извън или към България, да отменят вече планирани пътувания и да спазват указанията на институциите у нас и в чужбина, да бъдат отговорни към себе си, близките си и обществото.

Полетна информация

Отменена е забраната на полети между България и Обединеното кралство. Отправяме съвет към гражданите, чиито полети предстоят и/или са били отменени, да се обърнат за информация към съответните авиопревозвачи.

Полетите на авиокомпания България Еър временно ще бъдат изпълнявани от Терминал 2 на Летище Хийтроу.

Полети до Бългрия:

Лондон – София – авиокомпания България Еър /редовни полети/

Лондон – София – авиокомпания Уиз Еър /редовни полети/

Възстановени са част от полетите до България на авиокомпания Райън Еър

 

От 25 март до края на април ЗАТВАРЯ лондонското летище London City Airport. Отменени са всички полети през този период.

Автобусен транспорт
Временно са преустановени автобусните рейсове до България на Union Ivkoni.

Фериботи
Фериботите до Франция продължават да оперират, както следва:

 • от Дувър до Кале и Дюнкерк – редовни курсове

Евротунел
Отворен, като влакове оперират в диапазона между 6.20 и 23.20 ч.

ВАЖНО!
Пътуващите през Франция български граждани трябва да носят в себе си попълнен документ – International Travel Certificate to Mainland France. Гражданите също така следва да разполагат в себе си с документ, удостоверяващ адреса – крайна дестинация на предприетото пътуване. Минимално изискване е лицата да могат да покажат адреса, посочен на личните карти на лицата, но се препоръчва, ако пътуващите разполагат с допълнителни документи за адресна регистрация, да ги носят със себе си.

 

Ситуацията на сухопътните границите на европейските страни се променя непрекъснато и драстично, което прави пътуването към или от България с всички видове транспорт невъзможно. Във връзка с превенциите срещу разпространението  на коронавируса почти няма държава в Европа, която към този момент да не е въвела ограничителни мерки – затваряне на граници или на отделни ГКПП, засилване на граничния контрол, спиране на самолетни полети, затваряне на летища.

Препоръчваме да не предприемате пътуване до България с автомобил!

 

Министерството на външните коригира нивата на риск за редица държави. Актуалните нива на риск са:

Ниво 5 – Китай, Иран

Ниво 4 – Бангладеш, Индия, Малдиви, Непал, Шри Ланка, Испания, Италия, Северна Корея (КНДР), Република Корея, Обединено кралство.

Ниво 3 – Швейцария, Норвегия, Швеция, Нидерландия, Дания, Белгия, Австрия, Франция, Япония, Германия.