Пътувания

Уважаеми сънародници,

За актуална информация относно пътуванията при настоящата усложнена епидемиологична обстановка, следете сайта на Министерството на външните работи на Република България:

https://mfa.bg/bg/

Коронавирусът – какво да правим? 

Мерки, предприети във Великобритания във връзка с борбата с пандемията от COVID-19:

 

 

Въведени мерки по отношение режима на влизане и излизане в страните на акредитацията Ви и допълнителна такава (ако имате).

 

За разлика от много други държави, към настоящия момент Великобритания не е въвела рестриктивни мерки по отношение на режима на влизане и излизане от страната.

Британският Форин офис препоръчва на гражданите да се въздържат от всякакви неналежащи пътувания в чужбина.

На 23.03.2020 г. британският Форин офис призова всички британски туристи в чужбина да предприемат стъпки към завръщане в Обединеното кралство, предвид все по-ограничените възможности за транспорт с гражданска авиация.

Няма рестрикции за транзитни пътувания на пътници през територията на Обединеното кралство.

По информация на Норвежкото посолство в Лондон, получена от Форин офис по електронна поща, транзитни пътници със симптоми на COVID-19 ще бъдат подлагани на задължителна 14 дневна карантина на територията на Обединеното кралство.

При качване на борда на плавателно средство екипажът и пасажерите ще бъдат проверявани за наличие на кашлица или за висока температура. На лица със симптоми на COVID-19 ще бъде отказан достъп до борда на плавателното средство.

Ако член на екипажа или пасажер прояви симптоми на COVID-19 на борда на кораба, той/тя следва да бъде изолиран/а в отделна каюта на кораба.

На пътниците и на екипажа следва да бъде напомняно, че следва редовно да мият ръцете си в продължение на 20 секунди, както и да бъдат представени специфични инструкции за действие при проява на симптоми на COVID-19.

 Въведени мерки по отношение на влизане и излизане на транспортни средства (включително такива при транзитно преминаване)  в страните на акредитацията Ви и допълнителна такава (ако имате).

 

Предвид специфичното географско разположение на Обединеното кралство не са въведени специфични мерки по отношение на влизане и излизане на транспортни средства.

Към настоящия момент единствената сухопътна граница на страната /между Ирландия и Северна Ирландия/ е отворена за превозни средства.

Няма рестрикции за транзитни пътувания през територията на Обединеното кралство.

Към настоящия момент Великобритания временно прилага по-свободен режим по отношение на почивките на водачите на тежкотоварни камиони в съответствие с чл. 14 /2/ от Регламент 561/2006 г.

Предложения за алтернативни маршрути за завръщане в България (отворени ГКПП към съседни държави) граждани в случаите на пълно или частично затваряне какви са възможните обходни маршрути (сухопътни, въздушни и морски).

 

За момента няма затворени ГКПП.

 

Посолството настоятелно съветва българските граждани да не предприемат пътуване по сухопътен маршрут, предвид изключително динамичната ситуация и затворени сухопътни граници на редица европейски държави.

 

 

Въведени карантинни/ограничителни мерки за гражданите.

 

Считано от 00.00 ч. на 24 март 2020 г. за срок от 3 седмици се въвеждат ограничителни мерки за гражданите, както следва:

Забранява се напускането на домовете освен в следните ситуации:

1.       Пътуване от и до работното място. Препоръчва се това да се прави само при крайна необходимост и ако работата не позволява да бъде извършена от дома.

2.       Посещение в магазин за хранителни стоки. Препоръчва се да се използват услугите за доставки на стоки до домовете.

3.       Един път на ден за упражнение навън. Лицето може да бъде само или с член на домакинството.

4.       В случай на необходимост от медицинска помощ или ако е необходимо да се полага грижа за лице от уязвима група.

 

Затварят се всички магазини и заведения с изключение магазини, продаващи стоки от първа необходимост. Ще бъдат затворени детски площадки, магазини за дрехи, фитнеси на открито и храмове на различните вероизповедания. Ще могат да продължат да работят:

–          Магазини за хранителни продукти

–          Аптеки

–          Бутки за вестници

–          Магазини за хардуер

–          Банки

–          Магазини за домашни любимци

–          Пощи

–          Бензиностанции

–          Ветеринарни клиники

–          Магазинчета в болници

–          Обществени перални

–          Погребални агенции

–          Автомобилни сервизи

 

Забраняват се събирания на повече от две лица.

Парковете ще останат отворени, но единствено с цел провеждане на физически тренировки от страна на гражданите. Полицията ще разпръсква хората в случай на обособяване на групи от хора.

 

Преустановяват се масови социални събирания – сватби, кръщенета /с изключение на погребения, където могат да присъстват само най-близките на починалия/.

 

Затворени са училищата в Анлгия, Шотландия, Сев. Ирландия и Уелс. Възможност да продължат да посещават училище ще имат само децата на ключови служители.

Списък на ключовите служители може да бъде видян тук:

https://www.gov.uk/government/publications/coronavirus-covid-19-maintaining-educational-provision/guidance-for-schools-colleges-and-local-authorities-on-maintaining-educational-provision

 

Полицията ще има правомощия да налага новите ограничения, включително чрез налагане на глоби и разпръскване на събирания.

 

След три седмици нововъведените ограничения ще бъдат обект на преразглеждане.

Въведени ограничения/забрани за вносителите/износителите на стоки и услуги.

 

Не са известни.

 

За пореден път призоваваме българските граждани да не пътуват извън или към България, да отменят вече планирани пътувания и да спазват указанията на институциите у нас и в чужбина, да бъдат отговорни към себе си, близките си и обществото.

Полетна информация
В случай на неотменим и неотложен предстоящ полет, съветваме българските граждани внимателно да следят страниците на авиокомпаниите, за да получат актуална информация за техните полети.

Към настоящия момент директни полети до България изпълняват следните авиокомпании: България Еър, Бритиш Еъруейс, ИзиДжет, Райънеър и Уизеър. Jet2 изпълнява полети до България през летните месеци на годината.

Директни полети се изпълняват по следните маршрути:

– Манчестър – София /Изи Джет/ – Изи Джет преустанови своите полети за период от 2 месеца.

– Ливърпул – София /Райън Еър/ – спрян до 2 юни 2020 г.

– Бирмингам – София /Райън Еър/- спрян до 9 май 2020 г.

– Лондон – Варна /Уизеър/ – спрян до 1 май 2020 г.

– Лондон – Варна /Бритиш Еъруейс/- полетите са времнно преустановени.

– Лондон – Пловдив /Райън Еър/ – спрян до 8 май 2020 г.

– Лондон – София /България Еър/- оперира, но има отменени полети.

– Лондон – София /Бритиш Еъруейс/полет на 9.04.2020 г. след което полетите на Бритиш Еъруес са временно преустановени.

– Лондон – София /Райън Еър/- спрян до 8 май 2020 г.

– Лондон – София /Изи Джет/ – Изи Джет преустанови своите полети за период от 2 месеца.

– Лондон – София /Уизеър/ – оперира.

България еър – отменени са полетите до България за следните дати:

25.04.2020 г.

За момента все още има свободни места в полетите на България Еър за следните дати:
08.04.2020 г.
10.04.2020 г.
11.04.2020 г.

Предвид динамичната обстановка, предоставената информация за състоянието на полетите до България е само индикативна. Съветваме българските граждани да осъществят контакт със своята авиокомпания преди всеки неотложен полет!

От 25 март до края на април ЗАТВАРЯ лондонското летище London City Airport. Отменени са всички полети през този период.

Автобусен транспорт
Union Ivkoni има рейсове до България на следните дати:
11.04.2020 г. – 22.00 ч.
13.04.2020 г. – 22.00 ч.

Фериботи
Фериботите до Франция продължават да оперират, както следва:

  • от Дувър до Кале и Дюнкерк – редовни курсове
  • от Нюхейвън до Диеп /8.30 ч. и 21.30 ч./

Евротунел
Отворен, като влакове оперират в диапазона между 6.20 и 23.20 ч.

ВАЖНО!
Пътуващите през Франция български граждани трябва да носят в себе си попълнен документ – International Travel Certificate to Mainland France. Гражданите също така следва да разполагат в себе си с документ, удостоверяващ адреса – крайна дестинация на предприетото пътуване. Минимално изискване е лицата да могат да покажат адреса, посочен на личните карти на лицата, но се препоръчва, ако пътуващите разполагат с допълнителни документи за адресна регистрация, да ги носят със себе си.

 

Ситуацията на сухопътните границите на европейските страни се променя непрекъснато и драстично, което прави пътуването към или от България с всички видове транспорт невъзможно. Във връзка с превенциите срещу разпространението  на коронавируса почти няма държава в Европа, която към този момент да не е въвела ограничителни мерки – затваряне на граници или на отделни ГКПП, засилване на граничния контрол, спиране на самолетни полети, затваряне на летища.

Препоръчваме да не предприемате пътуване до България с автомобил!

 

Министерството на външните коригира нивата на риск за редица държави. Актуалните нива на риск са:

Ниво 5 – Китай, Иран

Ниво 4 – Бангладеш, Индия, Малдиви, Непал, Шри Ланка, Испания, Италия, Северна Корея (КНДР), Република Корея, Обединено кралство.

Ниво 3 – Швейцария, Норвегия, Швеция, Нидерландия, Дания, Белгия, Австрия, Франция, Япония, Германия.