The Embassy

Уважаеми сънародници и приятели на България,

Като посланик на България в Лондон Ви приветствам чрез сайта на Посолството, в който можете да намерите информация за някои от дейностите и структурата на Посолството, както и консулска информация и полезни контакти.

2019-та година е първата година от моя мандат като български посланик в Лондон, но тя съвпада с 140-та година от установяването на дипломатически отношения с Великобритания. Почти век и половина след този акт на нашите дипломатически служби, България и Обединеното кралство днес са близки партньори и съюзници в НАТО и ЕС, което ни позволи да достигнем до равнище на още по-динамични политически, културно-образователни и икономически отношения. Същото се случи и с контактите между гражданите. Смятам, че тази най-естествена връзка между хората, както и фактът на споделената ни принадлежност към една и съща цивилизационна и ценностна общност е гаранция, че въпреки предизвикателствата на Брекзит, нашите страни ще запазят максимално близки връзки и ще продължат да ги развиват и задълбочават.

В този контекст бих искал да споделя, че Посолството активно работи и ще продължава да работи за защита на правата на българските граждани в Обединеното кралство, а също в сътрудничество с британските ни партньори ще се стремим България да става все по-привлекателно място за инвеститори, студенти, туристи и граждани от Великобритания, които желаят да се установят у нас.

Марин Райков

Извънреден и пълномощен посланик на България в Лондон

Embassy of the Republic of Bulgaria
186-188 Queen’s Gate
London SW7 5HL