COVID-19

Уважаеми сънародници,

Страната ни е изправена пред най-тежката санитарна криза, с която се сблъсква българският народ от десетилетия насам. Тя ще постави на изпитание, както организационните способности да реагираме хладнокръвно и отговорно в условия, застрашаващи здравето и живота на българите в Обединеното кралство, така също и ценностната ни система – нашата солидарност, отговорността ни към близките и към околните. Независимо от огромната ни тревога, следва да запазим спокойствие и най-вече способността рационално и без емоции да предприемаме действия в съответствие с препоръките на британските медицински власти, на Посолството на Република България в Лондон и на Националния кризисен щаб в България. В тежката ситуация, в която се намираме, нашите мисли и загриженост следва да бъдат за най-уязвимите и най-застрашените – нашите възрастни. Всяко подценяване на опасността, всяка липса на дисциплина поставя на риск здравето и живота на семействата ни и на близките ни. Отговорностите се носят от всеки от нас, но поединично спасение е невъзможно. Всички българи заедно ще излезем от този драматичен период.

При създалата се кризисна ситуация всяка проява на паника създава допълнителни рискове. Призовавам Ви да умножите усилията си за системна комуникация помежду си и за поддържане на контакт при необходимост с дипломатическата мисия на Република България в Лондон. Ние сме тук заради Вас. Посолството е в непрекъснат контакт с българските институции и предприема следните временни мерки, които периодично ще бъдат актуализирани.

Във връзка с динамичната промяна на ситуацията и с предприетите мерки от местните власти за противодействие на разпространението на пандемията от COVID -19 в Обединеното Кралство Великобритания и Северна Ирландия, от 00:00 ч. на 23 март 2020 г., (понеделник) Консулската служба на Посолството в Лондон временно преустановява редовния прием на граждани, в това число и на лица с предварително записани дата и час за подаване на заявления за български лични документи и временни паспорти. Обръщаме внимание, че  за лицата с вече записани  дата и час за подаване на заявления за български лични документи след възстановяване на работата на консулска служба ще бъдат предоставени служебно нови часове за подаване на заявление.

Консулска служба ще продължи да предоставя информация на гражданите по спешни  въпроси в работни дни  на следните телефони:

 • От 08:00 часа до 13:30 часа на телефон 020 7581 3144, като гражданинът се свързва с оператор, който го пренасочва към съответния служител;
 • От 13:30 часа до 16:00 часа на телефон 020 7581 3144, като избира опция 2 за консулски услуги;
 • Информация свързана с COVID – 19, се предоставя  на телефон  07771112905, в работни дни от 09:00 часа до 17:00 часа;
 • Запитвания за консулски въпроси могат да се изпращат и на e-mail:  consular@bulgarianembassy.org.uk;

Новоиздадени, но все още  невръчени лични карти и паспорти могат да бъдат получавани само в четвъртък, в часовия диапазон от 14:00 до 16:00 ч. в Консулската служба, на български граждани, които:

 • Имат потвърждение от Консулската служба, че документите им са пристигнали;
 • Имат и ползват лични предпазни маски за лице,  ръкавици и собствен химикал;
 • Нямат хрема, настинка, температура, кашлица и други симптоми за вирусна инфекция;
 • Спазват минимална дистанция от най-малко 2 метра между посетителите;

Завеждащият Консулска служба има право да взема решения за  издаване на временен паспорт, при спешна необходимост от пътуване или за заверка на документи в хуманитарни случаи. Заплащането на консулските услуги се извършва единствено по електронен път с дебитна или кредитна карта, като не се приема заплащане с банкноти.

Посолството се надява скоро да се върне към нормалния си ритъм на работа.

Всички български граждани, завръщащи се на територията на Република България от Обединеното кралство, ще бъдат подложени на задължителна 14 дневна карантина!

Съветваме българските граждани да останат на територията на Обединеното кралство, като препоръчваме да бъдат отменени всички предстоящи пътувания.

 

Мерки на Националния кризисен щаб във връзка с обявеното извънредно положение на Територията на Република България:

 1. Преустановяват се посещенията в увеселителни и игрални зали, дискотеки, барове, ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения, кафе сладкарници и големи търговски центрове тип МОЛ, с изключение на банковите и застрахователните офиси, хранителните магазини и аптеките в тях. На ресторанти и заведенията за бързо обслужване се разрешават доставки на адрес при строго спазване на санитарно-хигиенните изисквания. Всички търговски дейности, неупоменати по-горе, продължават да функционират по досегашния ред при строго спазване на санитарно-хигиенните изисквания.
 2. Преустановяват се учебните занятия и всички извънкласни мероприятия (занимални, клубове, зелени училища, екскурзии и други) в училищата, университетите и в другите обучителни институции и организации. При възможност се въвежда дистанционна форма на обучение.
 3. Преустановяват се посещенията на децата в детските ясли и детските градини.
 4. Преустановяват се всякакви групови форми на дейност и работа с деца и ученици, извън системата на предучилищното и училищното образование, които се организират и провеждат от физически и юридически лица, независимо от правно-организационната им форма.
 5. Преустановява се провеждането на всякакъв вид масови мероприятия, включително спортни, културно-развлекателни и научни (кина, театри, концерти, музеи, конференции, симпозиуми, спортни и СПА центрове, фитнес-зали и други).
 6. Всички работодатели в зависимост от спецификата и възможностите на съответната трудова дейност да въведат дистанционна форма на работа за служителите си. Когато това е невъзможно, работодателите организират провеждането на засилени противоепидемични мерки в работните помещения, в т. ч. филтър, дезинфекция и проветряване, инструктаж за спазване на лична хигиена на персонала и не допускат служители или външни лица с прояви на остри заразни заболявания.
 7. Преустановяват се плановите детски и женски консултации, профилактичните прегледи, профилактичните имунизации, приема и провеждането на планова оперативна дейност, включително присаждането на органи от живи и трупни донори, както и свижданията във всички лечебни заведения.

 

Допълнителни препоръки към Българските граждани, които се намират на територията на Обединеното кралство

 1. Обръщаме се с молба към българските граждани да не търсят Посолството за хигиенни материали и предпазни средства.
 2. В случай че се нуждаете от медицинска помощ следва да се обърнете към местните медицински власти. Можете да потърсите медицински съвет, като позвъните на телефон 111. На сайта на посолството сме поместили в превод указания на британските власти.
 3. Призоваваме българските граждани внимателно да следят съобщенията на Националния кризисен щаб и епидемиологичната ситуация с оглед на решения за прибиране в България.
 4. Препоръчваме да се избягват пътувания от България до Обединеното кралство на близки и роднини.
 5. Препоръчваме на българските граждани да напускат своите домове, само при крайна необходимост – в случаите когато отиват на работа или посещават магазин, банка, аптека или лечебно заведение. Останете си вкъщи и следете сайта на Посолството.

Полетна информация

Отправяме съвет към гражданите, чиито полети предстоят и/или са били отменени, да се обърнат за информация към съответните авиопревозвачи.

 

Полезни връзки във връзка с пандемията от Коронавирус

Сайт на британското правителство: https://www.gov.uk/government/topical-events/coronavirus-covid-19-uk-government-response

Сайт на британската здравна служба: https://www.nhs.uk/conditions/coronavirus-covid-19/

При проява на симптоми за Коронавирус, моля да потърсите медицинска консултация на 111.

Полезна информация на български език.

 

Скъпи сънародници

Обръщам се към Вас с молба за самообладание и мобилизация и готовност за взаимопомощ! Няма място за униние!

Всяка Ваша съществена информация за положението в районите с концентрация на българска общност е добре дошла на посочените телефони в Посолството.

Желая на всички нас здраве.

Посланик Марин Райков

 

 

Промени в транспорта в Лондон и други части на Обединеното кралство:

По информация на транспортната компания, обслужваща британската столица, лондонският обществен транспорт ще бъде силно редуциран, зарази разпространението на коронавируса. Затварят се около 40 станции на метрото, спират се нощните метролинии и линията „Waterloo & City”. Силно се ограничава и автобусния транспорт.

Други промени, засягащи транспорта в ОК:

– Влаковете на жп-превозвача Northern Trains ще работят с разредени интевали по 12 линии в Северна Англия, вкл. между Ливърпул и летище „Манчестър“, от Шефилд до Нотингам, между Лийдс и Харогейт, както и от Нюкасъл до Карлайл;

– TransPennine Express, оператор на междуградски жп-линии в С. Англия отменя почти 60 влака от днес поради намалено търсене. Това ще засегне редица линии, вкл. Единбург-Манчестър.

– Най-натовареният жп-оператор в ОК South Western обявява, че ще отменя влакове с много кратко предизвестие, поради увеличаващ се брой машинисти, кондуктори и друг персонал, който поради симптоми се самоизолира;

– Спалният влак от Лондон-Падингтън до Пензанс (Корнуол), опериран от Great Western Railway се спира от събота, 21 март;

– Най-големият оператор на междуградски автобуси в ОК National Express редуцира услугите си с 80%. В някои райони се въвежда неделно разписание всеки ден, а в други – коледно разписание.