ЕС признава UK Covid pass като „еквивалентен“ на цифровия Covid сертификат на ЕС

ЕС признава UK Covid pass като „еквивалентен“ на цифровия Covid сертификат на ЕС

Уважаеми сънародници,

С оглед улесняване на международните пътувания Европейската комисия взе решение, сертификатите за COVID-19, издадени от Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия, да се считат като еквивалентни на цифровия Covid сертификат на Европейския съюз.

Въпреки че повечето страни от Европейския съюз приемаха сертификата NHS „Covid Pass“, включително Р България, само една малка част от тях в действителност имаха възможност да сканират съответните баркодовете с оглед проверка на автентичността, валидността и целостта на сертификатите. Това решение дава възможност за взаимна проверка на сертификатите за COVID-19 (т.е. сканиране на 2D баркод) и улеснява доказването на ваксинационния статут на лицата.

Съгласно постигнатите договорености държавите членки ще признават сертификатите за COVID-19, издадени от Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия в съответствие със системата, наречена „UK COVID Certificates“. Тази система се състои от четири компонента за Англия, Уелс и остров Ман; Джърси и Гърнзи; Шотландия и Северна Ирландия, съответно „Covid Pass“, „2D Barcode API“, „NHS Scotland Covid Status“ и „COVIDCert“.

Обединеното кралство от своя страна ще третира притежателите на цифрови COVID сертификати на ЕС за ваксинация срещу, направено изследване за и преболедуване на COVID-19 по еднакъв начин с притежателите на сертификати, издадени от Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия. В резултат на това всички пътници, които са напълно ваксинирани с ваксина, призната от Обединеното кралство, или с ваксина, получила разрешение за целия ЕС, ще бъдат освободени от тест преди пътуване до Обединеното кралство, карантина и от задължението да се подложат на тест на 8-ия ден, ако пристигнат от държави, класифицирани с код „оранжев“ според епидемиологичната им обстановка. Отрицателните тестове и естественият имунитет след положителен тест не са част от политиката на Обединеното кралство за освобождаване на пътниците от карантина.

 

Посланик Марин РАЙКОВ