Благодарствено обръщение на посланик Марин Райков

Благодарствено обръщение на посланик Марин Райков

Уважаеми сънародници,

Уважаеми изборни доброволци в СИК,

Уважаеми координатори,

Бих желал да отправя към всички Вас най-искрените си благодарности за Вашата активна и всеотдайна работа, която бе незаменима в общото дело, а именно успешното провеждане на изборите за народни представители на територията на Обединеното кралство и островите, владения на Короната.

Тези избори бяха безпрецедентни. С рекордните 135 секции във всички краища на ОК, от Абърдийн до Плимут и от Енискилен до Кентърбъри. С проведените за първи път в историята избори на Остров Ман и остров Джързи. Работата по подготовката, която извършихме заедно бе колосална. За нас това бе изключително предизвикателство, тъй като обичайната работа на Посолството нямаше как да спре. Затова бих желал с тази благодарност към доброволците, също публично да благодаря и на служителите в Посолството, които съумяха в продължение на седмици паралелно да координират секции и да изпълняват служебните си задължения. Голяма част от състава на мисията беше командирован на различни места, като бяха изминати хиляди километри, за да може всички секции да получат и впоследствие предадат изборните книжа възможно най-удобно. Убеден съм, че и за всички Вас по места, усилието да съчетаете Вашата обичайна професионална дейност с изборите също е било уморително и напрягащо занимание. И докато за мен и моя екип тази дейност е в известна степен част от задълженията ни, Вие се включихте доброволно, което допълнително ме изпълва с голямо уважение към Вас.

Нашата крайна оценка е, че изборите преминаха успешно. Вие и ние направихме това, което се очакваше от нас. Смятам, че можете да се гордеете с приноса си към осигуряване на демократичното право на глас на възможно най-много български граждани, които по една или друга причина се намират в момента в ОК. Използвам случая с облекчение да ви информирам, че всички 135 запечатани торби с изборни книжа успешно напуснаха територията на ОК. Всички 65 машини също вече пристигнаха в Посолството и предстои в скоро време да бъдат изпратени в България.

Накрая, искам да подчертая, че съм наясно с неприемливо дългото изчакване на разписките след края на изборния ден и трудностите, които сте изпитали както по отношение на оставането в помещенията до ранните часове в понеделник, така и по отношение на работните Ви задължения. Искам да Ви уверя, че вече сме направили своите предложения какво трябва да се промени, за да може подобни ситуации да не се случват никога повече. Надявам се, че новият парламент ще вземе адекватни решения по тези и други предложения, които МВнР ще направи.

Искрено вярвам и ще се радвам отново да можем да разчитаме на Вашето съдействие и добра воля за президентските избори през тази есен. Междувременно Ви пожелавам едно спокойно лято!

 

С най-дълбоко уважение,

Посланик Марин Райков