Кореспонденция в подкрепа на студентите от ЕС във Великобритания

Кореспонденция в подкрепа на студентите от ЕС във Великобритания

Членове на Европейския парламент от редица страни, сред които и България, са отправили призив към британското правителство да преразгледа своята политика относно увеличението на таксите за студенти от ЕС след Брекзит. В писмото им до заместник-министъра на образованието на Обединеното кралство Мишел Донелан, се посочва, че тази политика би била в ущърб и на двете страни: „Решението ще повлияе на възможността на студентите от ЕС да учат във Великобритания, което ще навреди и на самите британски университети”.

Посолството на Република България в Лондон също активно работи за интересите на около 6000 български студенти, обучаващи се във Великобритания, както и за да осигури повече яснота и предвидимост за бъдещите кандидат-студенти, както в контекста на Брекзит, така и на пандемията от Коронавирус.

След като университетите преминаха към дистанционна форма на обучение, още нa 7 април бе изпратено писмо от посланик Марин Райков до заместник-министър Мишел Донелан относно заплащането на студентски такси и такси за общежития и във връзка с евентуални възможности за подпомагане на студентите, изпаднали в затруднение. Впоследствие бе изпратено и допълнително писмо по темата.

На 22 април т.г. Посолството изпрати, съгласувано с МВнР и МОН, писмо до заместник-министър Донелан, изпратено чрез Форин офис, в което се отправя искане за информация относно старта на идната академична година в контекста на пандемията от Коронавирус, както и относно възможностите за записване на кандидат-студенти, получили своите дипломи със закъснение.