Учители и български ученици от училище „Грейг сити академи“ посетиха Посолството

Учители и български ученици от училище „Грейг сити академи“ посетиха Посолството

Учители и български ученици от общинското лондонско училище „Грейг сити академи“ посетиха Посолството на България в Лондон на 14 октомври 2019 г.

Учениците бяха посрещнати от Светозар Димитров, втори секретар, който разказа на посетителите за 140-та годишнина от установяването на дипломатически отношения между България и Великобритания, една от първите международно-политически стъпки след възстановяването на българската държавност през 1878 г.

Учениците научиха за фините архитектурни промени при реконструкцията на сградата – паметник на културата и адаптирането й за посолство, осъществена преди около 40 години, и разгледаха салоните на Посолството.

В този контекст бе обсъдена ролята на изобразителното изкуство като вид „посланик“ на българската култура по света. Учениците и техните учители разгледаха Тракийската зала, в която са окачени репродукции на тракийски стенописи и научиха за тракийската култура; също така получиха брошури за тракийските съкровища и филм за Цар Севт III. Училищната библиотека получи дарение от български книги и учебници, както и книги и брошури за България на английски език, предоставени както от Посолството, така и от дарения на г-жа Снежина Мечева, директор на Българското училище „Иван Станчов“ към Посолството и от Фондация Лъчезар Станчев за поезия.

Разглеждайки книгите, децата попаднаха на спомени от Родината – някои разпознаха стихотворението „Аз съм българче“, а други попаднаха на книжки за своите родни градове, трети предложиха да разкажем на учителите им за делото на Васил Левски. Бяха обсъдени въпроси от спектъра на съвременната политика като фалшивите новини и необходимостта всеки критично да проверява информацията, на която попада в социалните мрежи – повод за това беше въпросът дали е вярно, че в България ще се взимат децата на хората, коeто беше обяснено, че е добър пример за фалшива новина.

Училището, намиращо се в кв. Херингей, в което се обучават голям брой български ученици, ще бъде посетено в близките дни от посланик Марин Райков.