Среща в британския парламент по повод Съединението на България

Среща в британския парламент по повод Съединението на България

На 06 септември в Парламента на Обединеното кралство, съвместно с българското Посолство, бе отбелязан денят на Съединението на България. Домакин на събитието бе г-жа Фериъл Кларк, депутат от Северен Енфийлд. В него участие взеха Н.Пр. Марин Райков, посланик на Република България в Лондон, Н.Пр. Роб Диксън, британски посланик в София, г-н Нишан Джингозян, консултант по програма за социално подпомагане на групи в затруднено положение в Лондон, депутати от различни политически групи в британски парламент (вкл. министърът за Европа в сянка Стивън Доути), представители на местната власт от районите в Лондон със значително българско население, както и представители на българската общност в Лондон.

Г-жа Фериъл Кларк откри дискусията като представи информация относно българската общност в Обединеното кралство, нейната значимост за британското общество и предизвикателствата, пред които е изправена.

В своето приветствие Посланик Марин Райков запозна аудиторията, по-голямата част от която бе съставена от британци, с историческия контекст на Съединението и значимостта на това събитие. Той заяви, че този акт е бил възможен включително и заради британското правителство, което през 1885 г. е направило рязък завой в позицията на своята политика, подкрепяйки Съединението. Обединеното кралство е неутрализирало потенциалната негативна реакция на Османската империя и е оказало дипломатическа подкрепа на България, като първоначално се оказва единствената Велика сила, застанала на страната на Съединението.

Според Посланик Роб Диксън Съединението е съществен елемент в дългия освободителен процес на България. Той изрази гордост, че по време на Съединението и неговата защита Обединеното кралство е било на страната на справедливостта.

Двамата посланици направиха и кратък обзор на българо-британските отношения и възможностите за тяхното развитие. Последва дискусия, в която гостите имаха възможността да зададат своите въпроси.

 

 

 

 

 

 

 

 

Допълнителна информация за събитие от БНР, БГНЕС и БТА можете да прочете и на следните адреси:

https://bnr.bg/post/101701070/kak-vav-velikobritania-otbelazvat-saedinenieto-na-balgaria

https://bgnes.bg/news/britanskiat-parlament-otbelaza-s-edinenieto-na-b-lgaria/

https://www.bta.bg/bg/videos/14559.