Благотворителна вечер се състоя в подкрепа на строежа на новата църква “Св. Йоан Рилски” в Лондон

Благотворителна вечер се състоя в подкрепа на строежа на новата църква “Св. Йоан Рилски” в Лондон

На 18 януари 2024 г. в зала „Белгравия“ на един от най-престижните хотели в английската столица, „Лейнсбъро“, Негово Високопреосвещенство митрополит Антоний, Негово Превъзходителство посланик Марин Райков и княз Кирил Преславски бяха почетни гости на благотворителна вечеря в подкрепа на изграждането на българската  църква „Свети Йоан Рилски“ в Лондон.

В речта си посланик Райков призова за единство на българите около това благородно начинание и даде пример за това, че в националната ни история поривите за утвърждаване на идентичността ни винаги са били свързани с църковното ни единение, а ключовата  роля на Българската Православна Църква за спасяването на българските евреи през Втората световна война е израз на тези нейни  духовни  ценности, които ни правят европейци от векаве. И тримата почетни гости на вечерята, организирана от видни представители на българската общност в Лондон, говориха в речите си за обединението и участието на цялата българска общност в строежа на храм за всички българи. Усилията им бяха увенчани със събирането на рекордните £180,000 от петдесетимата гости на вечерята, като набирането на средства продължава. Всички набрани средства са предоставени директно на регистрираната в Англия благотворителна организация на църквата, а самата вечеря беше спонсорирана от дарител, пожелал да остане анонимен.

Вечерта беше озарена от изпълнения на млади музиканти и на световноизвестната цигуларка Мила Георгиева, която също е член на българската общност в Лондон, и изпълни произведението „Пирин“ от друга известна българка в Лондон, композиторката Добринка Табакова, композитор на оркестъра на ББС. Талантливата цигуларка свири на цигулка Страдивариус, най-голямата чест и привилегия за всеки цигулар и, най-вече, за публиката.

По време на вечерята беше излъчено видео обръщение към гостите от Ивайло Кунев, който им напомни за именитите и щедри индустриалци от българската история, като Пенчо Семов, Ненчо Палавеев, Мито Орозов, Пимен Зографски, както и царица Йоана, с призив гостите на вечерята, по примера на техните предци, да подкрепят строежа на новия храм, новия дом за всички българи в сърцето на Лондон.

Призивът беше последван от презентация от архитекта на проекта, г-н Карло Буги, който разказа за предизвикателствата и иновативното архитектурно решение на новия православен храм, който ще бъде център на българската общност в английската столица и ще бъде обгрижван от протойерей д-р Добромир Димитров.

Желаещите да се включат в кампанията за набиране на средства за реконструкцията и разширяването на българския православен храм в Лондон в сградата на Посолството на Република България могат да направят дарение по банковата сметка на българската църква „Свети Йоан Рилски“ в Лондон:

THE BULGARIAN ORTHODOX COMMUNITY OF ST JOHN OF RILA IN LONDON

Lloyds Bank

Sort Code 30-96-26

Account Number 80397868

IBAN :

GB27LOYD30962680397868

BIC :

LOYDGB21446