Информация относно пътувания до България

Информация относно пътувания до България

Във връзка с постъпили въпроси относно пътувания на български граждани от Обединеното кралство до България, припомняме, че:

– Съветваме българските граждани да останат на територията на Обединеното кралство, като препоръчваме да бъдат отменени всички предстоящи пътувания.

– Съветваме българските граждани да не предприемат и пътувания от България до Обединеното кралство, въпреки, че към настоящия момент Великобритания не е въвела рестриктивни мерки по отношение на режима на влизане и излизане от страната.

– В случай на неотменим и неотложен предстоящ полет, съветваме българските граждани внимателно да следят страниците на авиокомпаниите, за да получат актуална информация за техните полети.

– Ситуацията на сухопътните границите на европейските страни се променя непрекъснато и драстично, което прави пътуването към или от България с всички видове сухоземен транспорт практически почти невъзможно.

– Всички български граждани, завръщащи се на територията на Република България от Обединеното кралство,  подписват декларации, с които поемат задължение да спазват 14-дневна карантина, както и ще им бъде измервана телесната температура.

– ПОДПИСВАНЕТО НА ДЕКЛАРАЦИЯ ЗА КАРАНТИНА ОЗНАЧАВА, ЧЕ ПРИ ПРИСТИГАНЕ ОТ ВЕЛИКОБРИТАНИЯ В БЪЛГАРИЯ, ПЪТУВАЩИЯТ СЕ ЗАДЪЛЖАВА ДА НЕ НАПУСКА АДРЕСА СИ В ПРОДЪЛЖАНИЕ НА 14 ДЕНА.

ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА ТОВА ЗАДЪЛЖЕНИЕ СЕ СЛЕДИ ОТ ПОЛИЦИЯТА И НАРУШИТЕЛИТЕ СА ЗАПЛАШЕНИ ОТ ГЛОБА ОТ 10 000 ДО 50 000 ЛЕВА И/ИЛИ ЗАТВОР ДО 5 ГОДИНИ (!!!).