Актуална информация относно ограничителни мерки за влизане в ОК спрямо български граждани

Актуална информация относно ограничителни мерки за влизане в ОК спрямо български граждани

Прилагаме актуален вариант на таблицата с информация по прилаганите мерки в Обединеното кралство за противодействие на разпространението на Ковид-19.

Таблицата винаги може да бъде намерена на следния адрес: http://bulgarianembassy-london.org/covid-19/covid-19_patuvania/ 

1.       Ограничителни мерки за влизане в страната спрямо български граждани /PCR тест/антиген тест/кантина/изискване за предварителна онлайн регистрация на пътника (Passenger Locator Form – PLF) преди пътуването/Имунизационен паспорт Ограничителни мерки за влизане в страната спрямо български граждани

Няма забрана за влизане в страната спрямо пристигащите от Р България лица.

 

Българските граждани, които през последните 10 дни преди пътуването им до Обединеното кралство, са посетили или преминали през държава, от която пътуването до Обединеното кралство е забранено т.нар. „червен списък“, няма да бъдат допуснати в Обединеното кралство, освен ако имат британско или ирландско гражданство или право на пребиваване във Великобритания.

 

Тестове и карантина

Всички пътници, пристигащи в Обединеното кралство, трябва да представят доказателство за отрицателен резултат от тест за COVID-19, направен до 72 часа (3 дни) преди тяхното заминаване.

Тестът трябва да отговаря на стандартите за  ≥ 97%, специфичност, ≥ 80% чувствителност при вирусни натоварвания над 100 000 копия / ml.

Това може да включва тестове като:

§  тест за нуклеинова киселина, включващ тест за полимеразна верижна реакция (PCR) или производни технологии, включително тестове за изотермично усилване (LAMP)

§  антигенен тест.

 

Предвидени са изключения, при които тестът преди пътуване до Обединеното кралство, не е задължителен.

 

Всички пристигащи в Обединеното кралство подлежат на 10-дневна карантина.

Изключение от това правило е предвидено за пристигащите от Общата пътническа зона и за определени категории лица.

 

От 15 февруари т.г. всички, които през последните 10 дни преди пътуването им до Англия, са посетили или преминали през страните от т.нар. „червен списък“, трябва да бъдат под карантина в одобрен от правителството хотел за 10 дни.

 

От 15 февруари всеки, който ще пътува до Англия, трябва да си резервира и заплати пакет тестове за пътуване. Цената на пакета тестове за пътуване е £ 210.

 

Тестовете трябва да бъдат направени на или преди втория ден от карантината и на или след 8 ден от карантината.

В случай, че тестовете не бъдат направени, на нарушителите може да бъде наложена глоба до £2 000.

Лицата, които имат положителен резултат от някой от тестовете, трябва да са под карантина още 10 дни от датата, на която е направен теста.

 

Тези, пътуващи от страните в т.нар. „червен списък“ , трябва преди отпътуването им до Англия да направят също така и резервация в одобрен от правителството хотел, където да прекарат периода на 10-дневната карантина.

 

Цената на пакета при настаняване в стая на един пътник е £1 750, допълнително за друг възрастен или дете над 12-годишна възраст се заплаща £650, а за дете на възраст между 5 и 12 години – £325. В тази сума е включен транспорт до и от хотела. Не е позволено пътуване до и от хотела с друг транспорт, освен с този, включен в пакета.

 

В случаи че не бъде направена и заплатена резервация в одобрен от правителството хотел, на пътниците може да бъде наложена глоба до £4 000.

 

Към настоящия момент, когато се изисква карантина в одобрен от правителството хотел, пътниците могат да пристигат в Англия само на следните летища: Хийтроу, Гетуик, Лондон Сити, Бирмингам и Фарнбъро.

 

От 15 февруари т.г. всички, които пътуват до Шотландия, трябва да бъдат под карантина в одобрен от правителството хотел за 10 дни и да си направят два теста за COVID-19 – на втория и осмия ден от периода на карантината.

 

Преди пътуването до Шотландия всички пътници трябва да си резервират пакет за настаняване и тестване чрез портала на правителството на Обединеното кралство.

Пакетът включва настаняване в одобрен от правителството хотел, където да прекарат периода на 10-дневната карантина, и два теста, които трябва да бъдат направени на втори и осмия ден от карантината.

 

Цената на пакета за един пътник в стая е £1 750, за друг възрастен или дете над 12-годишна възраст се заплаща £650, а за дете на възраст между 5 и 12 години – £325.

 

Служители по сигурността на граничен контрол ще придружават пътниците до мястото, от където ще бъдат транспортирани  до карантинния хотел.

 

При пристигане в избрания от пътниците хотел те ще бъдат регистрирани и насочени към стаята, в която трябва да се самоизолират, и ще им бъдат предоставени два комплекта за домашно тестване.

В случай че резултатът от някой от  тестовете е положителен, лицата трябва да останат под карантина поне 10 дни след като е бил направен теста.

При тази хипотеза ще се прилагат допълнителни дневни такси за настаняване: £ 152 за първия възрастен, £ 41 за друг възрастен или дете над 12 години и £ 12 за дете на възраст от 5 до 12 години. Цената включва три хранения на ден, вода, чай и кафе, които се осигуряват в стаята.

 

Резервациите за хотел и за тестове за COVID-19 ще се правят чрез специален онлайн портал. (към настоящият момент порталът не е достъпен).

 

Изискването за тестове през периода на карантината и настаняване в хотел, одобрен от правителството, за тези, които през последните 10 дни преди пътуването им са посетили или преминали през държава, от която пътуването до Обединеното кралство е забранено, не се прилага за пристигащите в Уелс и Северна Ирландия.

 

Предварителна онлайн регистрация на пътника (Passenger Locator Form – PLF)

 

Пътниците трябва да попълнят онлайн формуляр (Public Health Passenger Locator Form) 48 часа преди тяхното пътуване, в който да предоставят данни за контакт, маршрут на пътуването и адрес, на който ще отседнат/прекарат периода на карантината.

 

Пътуващите до Англия и Шотландия след 15 февруари т.г. следва да  предоставят и референтен номер на резервацията за пакета тестове за пътуване/карантина в хотел.

 

Няма изисквания за представяне на имунизационен паспорт.

 

Препоръчваме пътуващите регулярно да следят за актуална информация на британския правителствен сайт.

 

 

2.       В случай на задължителна карантина за български граждани, възможности за освобождаване от карантина /налични лаборатории на летища/след кой ден най-рано може да се направи тест на място Пристигащите в Англия от страни, които трябва да се самоизолират  за 10 дни, могат да намалят периода на карантината. Те имат опцията да си направят тест за COVID-19 за собствена сметка след 5-ия ден от самоизолацията си в Англия. Тази възможност не е достъпна за тези, които през последните 10 дни преди пристигането им в Англия, са били или преминават през държава, по отношение на пътуващите от която има забрана за влизане в ОК.

При отрицателен резултат от това изследване лицата ще бъдат освободени от задължението да се самоизолират за остатъка от 10-дневния период на карантината.

Тестът трябва да бъде направен на територията на Обединеното кралство в акредитирана лаборатория.

 

Списък с акредитираните лаборатории е публикуван на правителствения сайт.

 

Тази възможност за намаляване на периода на карантината не е приложима за Уелс, Шотландия и Северна Ирландия.

 

3.       Транзитно преминаване /PRC тест/антигенен тест/свободно /до колко часа/ транзитни коридори Всички транзитни пътници, пристигащи в Обединеното кралство, трябва да представят доказателство за отрицателен резултат от тест за COVID-19, направен до 72 часа (3 дни) преди тяхното заминаване.

Тестът трябва да отговаря на стандартите за  ≥ 97%, специфичност, ≥ 80% чувствителност при вирусни натоварвания над 100 000 копия / ml.

Това може да включва тестове като:

§  тест за нуклеинова киселина, включващ тест за полимеразна верижна реакция (PCR) или производни технологии, включително тестове за изотермично усилване (LAMP)

§  антигенен тест.

 

Пътниците трябва да попълнят онлайн формуляр (Public Health Passenger Locator Form) 48 часа преди тяхното пътуване, в който да предоставят данни за контакт, маршрут на пътуването и адрес (  на който ще отседнат/прекарат периода на карантината ако по време на транзита ще пребивават на територията на ОК) .

 

Tранзит без виза е до 23:59 часа на следващия ден след деня, в който лицето е пристигнало във Великобритания.

 

На пътник  с транзитна виза се позволява да остане във Великобритания до 48 часа. Това обхваща периода, през който ще се сменят терминали или ще се пътува до друго летище, за да вземе свързващ полет от това друго летище.

 

4.       Въведени ограничения/забрани за вносителите/износителите на стоки и услуги. Няма ограничения, спазват се мерките по т.1, 2, 3 и 6

 

5.       Граничен режим/отворени/затворени граници/летище/ Всички въздушни, морски и сухоземни граници са отворени.
6.       Вътрешни мерки /полицейски час/забранен вътрешен транспорт АНГЛИЯ

 

Няма полицейски час, не се насърчава пътуване между градовете, освен ако не е поради  разрешените изключения.

Живеещите в Англия не трябва да пътуват в чужбина или в Обединеното кралство, освен при разрешените от закона причини, като:

–              пътуване до работа, когато не е възможна работа от разстояние;

–              пазаруване на стоки от първа необходимост;

–              образование и грижи за други лица;

–              посещение на член на „балона за подкрепа“ или „балона за грижа за деца“;

–              посещение на болница, общопрактикуващ лекар или други медицински заведения или посещения в случай на злополука или притеснения относно здравословното състояние;

–              спорт или отдих на открито;

–              посещение на ветеринар.

Трябва да се избягват всички несъществени пътувания с частен или обществен транспорт.

В случай че се налага пътуване, препоръчително е то да бъде ограничено, да се ходи пеш или да се ползва велосипед, където е възможно, или пътуването да се планира предварително, за да се избягват натоварените часове и общественият транспорт. Ако се напуска дома по някоя от изброените причини, да не се напуска районът на живеене, освен ако това не се налага за работа, например. Под район се разбира населеното място или кварталът, в който лицето живее.

Глобата е 200 паунда за първо нарушение и се удвоява за всяко следващо – максимум до 6 400 паунда. За участие в незаконни събирания над 30 души глобата е 10 хил. паунда.

 

ШОТЛАНДИЯ

Няма полицейски час, не се насърчава пътуване между градовете, освен ако не е поради  разрешените изключения.

По закон може да се напуска домът само по причини, утвърдени от местното правителство:

–              за закупуване на стоки от магазини, които остават отворени, но само в района, в които лицата живеят.  Това включва пазаруване на стоки от първа необходимост, например храна и лекарства, за теглене и депозиране на пари или достъп до критични обществени услуги;

–              за достъп до образование;

–              за достъп до медицински и обществени услуги;

–              за полагане на грижи или за оказване на помощ на уязвимо лице;

–              за изпълнение на законови задължения или да упражни избирателни права;

–              с цел избягване на риск от заболяване или нараняване и др.

Мерките са обявени до края на м. февруари.

 

УЕЛС

Няма полицейски час, не се насърчава пътуване между градовете, освен ако не е поради разрешените изключения. Пътувания до и извън Уелс не са разрешени, освен ако не са налице основателни причини за това, изрично посочени в закон, като:

–              за закупуване на стоки от магазини, които остават отворени, но само в района, в който лицата живеят. Това включва пазаруване на стоки от първа необходимост, например храна и лекарства, за теглене и депозиране на пари или достъп до критични обществени услуги;

–              за посещение на членовете на съответния „балон за подкрепа“ или за полагане на грижи за уязвими хора;

–              за достъп до образователни услуги;

–              за достъп до медицински и обществени услуги;

–              за оказване на съдействие на националната здравна служба чрез даряване на кръв;

–              с цел работа, доброволчески или благотворителни цели, но само когато това не е практически възможно да се извърши от дома;

–              за посещение на гробище или място за поклонение, за присъствие на сватба или церемония за гражданско партньорство

–              за изпълнение на законови задължения или да упражни избирателни права;

–              с цел избягване на риск от заболяване или нараняване;

–              за достъп до услуги, предлагани на жертви на престъпления или домашно насилие, като и тези, които са изложени на непосредствен риск да станат жертви;

–              за физическа активност на открито или посещение на обществени места на открито заедно с лица, които са членове на същото домакинството или на „балона за подкрепа“.

 

 

СЕВЕРНА ИРЛАНДИЯ

 

Няма полицейски час, не се насърчава пътуване между градовете, освен ако не е поради  разрешените изключения.

Гражданите могат да напускат дома си по следните причини:

–              за пазаруване на стоки или ползване на услуги от всеки бизнес, на който е разрешено да остане отворен;

–              за физически упражнения, но не по-далеч от 10 мили от дома;

–              за посещение на членовете на съответния „балон за подкрепа“;

–              за посещение на болница, личен лекар, медицински прегледи или др. здравни услуги;

–              за осигуряване на грижи или помощ на уязвимо лице или за оказване на спешна помощ;

–              за избягване на нараняване, заболяване или риск от увреждане (включително домашно насилие);

–              за работа или предоставяне на доброволни или благотворителни услуги, когато това не може да направено от вкъщи;

–              за достъп до образование или грижи за деца;

–              за достъп до критични обществени услуги;

–              за изпълнение на законово задължение;

–              за даряване на кръв;

–              присъствие на поклонение, сватба, гражданско партньорство, погребение и др.

Мерките са обявени до 5-ти март.