Приеми и културни събития в Лондон по повод националния празник на България

Приеми и културни събития в Лондон по повод националния празник на България

Посолството на Република България в Лондон отбеляза националния празник с две събития, които се проведоха на 1-ви март 2019 г. под домакинството на временно управляващия Посолството на Република България в Лондон Теофана Крайнина.

Традиционният дипломатически обеден прием бе уважен от над 200 гости, заедно с които отбелязахме националния празник, както и 140-та годишнина от установяването на дипломатически отношения между България и Великобритания. Сред гостите присъстваха представители на Форин офис и на други британски институции, голям брой посланици и дипломати, акредитирани в Лондон, лордове и членове на парламента, кметoве, представители на Международната морска организация и другите организации от системата на ООН в Лондон, представители на международни НПО, както и на бизнеса. Г-жа Теофана Крайнина, в приветственото си слово, подчерта, че макар и да е белязана от Брекзит, 2019-та е една празнична година поради годишнината, която двете ни страни отбелязват. Tя изрази убеждението си, че близките отношения между дете страни ще се запазят и занапред, партньорството между България и Великобритания ще остане силно и ще продължи да се задълбочава, включително и в НАТО. В рамките на приема бе изнесен концерт на Трио „Владигерови“, които изпълниха програма, включваща класическа и джазова музика.

В Посолството бе организиран и прием – културно събитие, на което за поредна година се събраха голям брой представители на българската общност и британски приятели на България. В приветствието си към гостите, г-жа Крайнина акцентира върху паметта и признателността към героите, дали своя принос за свободата и независимостта на България . Гостите имаха възможността да се насладят на някои от любимите песни на Апостола на свободата, изпълнени от квартет „Светоглас“, част от Мистерията на българските гласове, както и на голямо разнообразие от класическа и джазова музика в изпълнение на Трио „Владигерови“.