Провеждане на фестивал „Магарешки тръни и слънчогледи“ в Единбург

Провеждане на фестивал „Магарешки тръни и слънчогледи“ в Единбург

Българският културен и образователен център – Шотландия (The Bulgarian Cultural and Educational Centre – Scotland) представя първия по рода си фестивал в Шотландия Thistles and Sunflowers – изложби, филми, танци, театър и музика от земите на магарешките тръни и на слънчогледите. Замисълът на този фестивал е да се насочи вниманието към артисти и истории от България и Шотландия, правейки аналогия с магарешките бодили и слънчогледите като нектар за насекомите, семена за птиците и алтернативни символи на нациите. Фестивалът ще се проведе под патронажа на посланик Марин Райков, който ще участва в закриването на събитието на 29 май.

Фестивалът ще се проведе от 18 май до 5 юни в Edinburgh’s Scottish Storytelling Centre с участието на Яна Александрова, Томас Бак, Каролайн Брокбанк, Колин Гарвин, Джени Хаслимайер, Стефан Иванов, Мария Касимова-Моасе, Джим Макинтош, Ариана Стоянова, Алексис Стрийт, Теодор Ушев и др.

Куратори на фестивала „Магарешки тръни и слънчогледи“ са Илияна Недкова и Даниела Димова-Янева.

Разгледайте, разпечатайте и свалете приложената програма на фестивала.

За повече информация, първоначално на английски, както и за билети, кликнете на всяко отделно събитие на този линк: https://linktr.ee/thistlesandsunflowers

Фестивалът също така е част от още два празника от земите на слънчогледите и магарешките тръни. Първият е 24 май – Ден на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, а вторият е Годината на историите в Шотландия 2022 – представянето на истории, вдъхновени и създадени в Шотландия като инициатива подкрепена от Шотландското правителство.

#ThistlesandSunflowers #YS2022 #TalesOfScotland

Thistles and Sunflowers е инициатива на Българския културен и образователен център – Шотландия и е финансиран от два източника – City of Edinburgh Council Flexible Fund: Creative Community Partnerships: Collaboration & Exchange, както и от Tasgadh Fund for Traditional Arts в партньорство със Scottish Storytelling Centre, Traditional Dance Forum of Scotland, Edinburgh Short Film Festival, Bilingualism Matters, Българи от Ново време, Scottish Book Trust, Scottish Poetry Library, Found in Translation Book Club при Централната Библиотека в Единбург (Edinburgh Central Library), издателство Tippermuir Books, Фондация Прочети София, Българския Културен Институт в Лондон и Посолството на Република България в Обединеното Кралство с личната подкрепа на посланик г-н Марин Райков.