Британски деца пишат до посолството с интерес към България

Британски деца пишат до посолството с интерес към България

Все по-голяма част от официалната кореспонденция на Посолството протича онлайн, но сме щастливи, че получаваме и писма, които британски деца ни изпращат по пощата, най-често като училищен проект, но понякога и по своя инициатива. От този най-непринуден вид кореспонденция получаваме обратна връзка за имиджа на нашата страна сред младите хора: научаваме за интересните пътувания до България, за гледките и историческите паметници, които са впечатлили децата, а не на последно място виждаме, че има все по-голям интерес към България както сред възрастните, така и сред учениците.

Например Рос от Северна Ирландия ни разказа за любопитните факти от българската история, които са му направили впечатление като това, че България е най-старата държава в Европа, която никога не е променяла името си. Писал ни е като част от училищен проект по писане на писма, но избрал тъкмо нашето Посолство, след като неговата учителка му разказала за хубавата си почивка у нас. 10-годишният Харисън от Стивънидж пък се подготвя за училищно тържество, посветено на културното многообразие във Великобритания, и ни писа с молба да му изпратим карта или снимки от България.

Особено радващо е, когато получим и следващо писмо с благодарност за отговора, както направи малкият Стивън от Шотландия. Той ни писа: „благодаря Ви за много забавното и интересно писмо, което получих преди известно време. Показвах го на членовете на моето семейство, които бяха много впечатлени.“

А пък малката Хана от Съри поиска информация за любимите храни на българските деца. Тя събира информацията за книга, а нейният баща й обещал да я издаде и да направи голямо парти.

Служителите на Посолството винаги с удоволствие отговарят на подобни писма и се стараят да отворят по-широко прозореца към нашата богата на история, природни и културни забележителности родина. На Хана, например, разказахме за мекиците, които българските деца получават за закуска, когато гостуват на своите баби, а пък на Рос изпратихме мартеница и му писахме за тази наша изконна традиция.

Когато, обаче, стане дума за футбол, детският ентусиазъм не си отива никога! Пример за това е ръчно изработен албум със снимки и лепенки с лика на Димитър Бербатов, който си пазим.