Продължен е срокът за връщане от Великобритания до България с изтекли документи

Продължен е срокът за връщане от Великобритания до България с изтекли документи

Уважаеми сънародници,

Информираме Ви, че на 18 декември 2020 г. бе продължен срокът на постигнатата договореност с компетентните органи на Обединеното кралство българските граждани с изтекли документи за самоличност да излизат или преминават транзитно през Великобритания с цел завръщане в България.

В тази насока Посолството на Република България в Лондон уведомява българските граждани, пребиваващи на територията на Обединеното Кралство, че е постигната договореност между компетентните органи на България и Великобритания, българските граждани, чиито паспорти и лични карти изтичат в периода от 13 март 2020 г. до 31 юли 2021 г., да бъдат пропускани с тези документи да излизат или преминават транзитно през Великобритания с цел завръщане в България. Българската страна в условията на реципрочност поема ангажимента и предоставя същата възможност на британските граждани, намиращи се на територията на Република България, да се завърнат на територията на Обединеното кралство.

Посолството на Република България в Лондон информира за горното ръководствата на авиокомпаниите, извършващи полети от Обединеното кралство до Република България, с молба да бъде оказвано нужното съдействие на гражданите на Република България с цел да бъдат допуснати да се завърнат в Република България с документ за самоличност – паспорт или лична карта, с изтекла валидност в периода от 13 март 2020 г. до 31 юли 2021 г.

За улеснение на пътуващите с паспорти и лични карти, валидността на които изтича в периода от 13 март 2020 г. до 31юли 2021 г., прилагаме за представяне при нужда копие от писмото на посланик Марин Райков до авиокомпаниите, извършващи полети от Обединеното кралство до Република България, както и нотата на Форин офис, с която се информира Посолството на Република Бъл

гария в Лондон, че Гранична служба (Border Force) потвърждава, че на българските граждани с изтекли документи ще бъде разрешавано да пътуват директно за Република България.

 

Посолството препоръчва на пътуващите български граждани да носят със себе си принтирано копие на горепосочените писма.