Посолството в Лондон към сънародниците ни: „Не напускайте домовете си и не пътувайте“

Посолството в Лондон към сънародниците ни: „Не напускайте домовете си и не пътувайте“

От 5 януари т. г. във Великобритания влезе в сила общонационална карантина като част от усилията на правителството да ограничи разпространението на Covid-19. Във връзка с усложнената епидемична обстановка, Радио България се свърза с посланика ни Марин Райков с въпроса какви са възможностите за прибиране на българските граждани от Обединеното кралство в условия на локдаун.

Посолството ни в Лондон не препоръчва на сънародниците ни да предприемат каквито и да са пътувания както из страната, така и в чужбина, освен ако е крайно наложително.

Българската мисия напомня, че в периода на общонационалната карантина на живеещите (това са както британските граждани, така и чужди граждани, които имат статут на пребиваващи в Англия) не е позволено да напускат домовете си, включително да пътуват в чужбина или в Обединеното кралство, освен ако е налице основателна причина, като работа, образование или друга, изрично предвидена в закон. Полицията може да налага глоба на лицата, които напускат дома си без основателна причина. Глобата е с фиксиран размер, като за първо нарушение е 200 британски лири, удвоявайки се за всяко следващо нарушение до достигане на максимален размер от 6 400 британски лири.

Пътниците, пристигащи в Англия, следва да спазват мерките и ограниченията, които са в сила в страната.

Марин Райков

Марин Райков

„Пътувания в чужбина могат да се предприемат само ако е налице основателна причина за това, изрично разрешена със закон. Не са разрешени пътувания от и до Англия с цел нощувки и почивки“ – уточни за Радио България посланик Марин Райков.

Лицата, които са на посещение във Великобритания, могат да се завърнат у дома (т.е. ако са били в Обединеното кралство с цел краткосрочно пребиваване като туризъм, гостуване, бизнес и т.н).

Когато човек има симптоми на коронавирус, поставен е под карантина поради проявени симптоми на коронавирус, споделя домакинство или „балон“ за подкрепа с някого, който има симптоми на коронавирус или има препоръка от Националната здравна служба да бъде под карантина, не трябва да предприема пътувания.

„Посолството ни в Лондон не издава документи, свързани с целта на пътуване в чужбина“ – съобщи посланик Райков. Пътуващите следва да могат да обосноват целта на пътуване на основание изключенията, предвидени в наложените със закон мерки за общонационална карантина.

Глобата за нарушаване на правилата относно карантината започва от £ 1 000 и може да достигне до £ 10 000 при повторни или сериозни нарушения.

Освен това, при международни пътувания от и до Англия трябва да се спазват както мерките въведени за международните пътувания, така и националните ограничителни мерки, които са в сила.

Българското посолство обръща внимание на всички български граждани да спазват задължителните разпоредби и правила, въведени от британските власти, като се избягват пътувания от България до Обединеното кралство, които не попадат сред изрично предвидените изключения, както и да напускат своите домове само при крайна необходимост – в случаите, когато отиват на работа или посещават магазин, банка, аптека или лечебно заведение.

Ако български граждани пътуват с лек автомобил или са превозвачи, как да удостоверят пред местните власти, че пътуват за България? Изисква ли се специален документ или намеса на посолството?

„За пътуващите с лек автомобил важи с пълна сила споменатото до момента.За периода на общонационалната карантина на живеещите (това са както британските граждани, така и чужди граждани, които имат статут на пребиваващи в Англия) не е позволено да напускат домовете си, включително да пътуват в чужбина или в Обединеното кралство, освен ако е налице основателна причина като работа, образование или друга, изрично предвидена в закон“ – уточни посланик Марин Райков. Лицата, които са на посещение във Великобритания, могат да се завърнат у дома (т.е. ако са били в Обединеното кралство за краткосрочно пребиваване като туризъм, гостуване, бизнес и т.н).

За пътуващите с лек автомобил от Обединеното кралство към Франция е нужно представяне на сертификат за извършен  в предходните 72 часа отрицателен антиген тест за Covid-19. Неспазването на това изискване води до отказ за разрешаване на пътуване към Франция.

Подробна информация къде може да има бъде извършен тест за наличие на Covid-19 за граждани има на интернет и Facebook страницата на Посолството.

За водачите на тежкотоварни камиони са въведени от британските власти, считано от 01.01.2021 г., допълнителни правила за прилагане на изискванията за преминаване от Великобритания към Франция:

наличие на сертификат за извършен в предходните 72 часа отрицателен антиген тест за Covid-19, като неспазването на това изискване ще доведе до отказ за пътуване към Франция.

– всички шофьори на камиони, които ще преминават граница между Великобритания и ЕС през пристанището на Дувър или Евротунела (Eurotunnel), следва да спазват въведеното изискване за наличие на разрешение за достъп до област Кент, Великобритания (Kent Access Permit – KAP), като се има предвид следното:

-с кандидатстването за разрешение за достъп до област Кент се извършва проверка дали шофьорите на камиони имат необходимите документи, за да преминат границата между Великобритания и ЕС през пристанището на Дувър или Евротунела (Eurotunnel);

-не  е необходимо разрешение за достъп до област Kent (KAP), ако камионът е под 7,5 тона или излиза от ОК от друго пристанище.

Информация кои са местата, на които шофьорите на камиони могат да бъдат направени тестове, да получат указания какви са актуалните правила, които е нужно следват, както и къде могат да си направят тестове за Covid-19, може да се намери ТУК и ТУК.

Към днешна дата британската страна е осигурила около 20 локации, където се извършват безплатно тестове на шофьорите на камиони (подробна информация в тази насока има на интернет и Facebook страницата на Посолството).

Към настоящия момент има ли полети от България за Великобритания ?

Към днешна дата всички основни авиопревозвачи, които имат редовни полети между Обединеното кралство и България, продължават да извършват самолетни полети до България, както и да предлагат самолетни билети за България.

Линк: https://bnr.bg/radiobulgaria/post/101399942/posolstvoto-v-london-kam-sanarodnicite-ni-ne-napuskaite-domovete-si-i-ne-patuvaite-bez-osnovatelni-prichini?fbclid=IwAR1plQXYAuxwRhqyWNErVWkE5-RLbZK_AC0R-h_ZXhcdBAm-yPrdK32VVsI