Влизане в Обединеното кралство от 1 октомври само с паспорт

Влизане в Обединеното кралство от 1 октомври само с паспорт

Уважаеми Сънародници,

Бихме желали отново да обърнем внимание, че съгласно новите правила за влизане на територията на Обединеното кралство, считано от 1 октомври 2021 г. за българските гражданите, както и за всички граждани на държави от Европейския съюз, ще се изисква паспорт, който трябва да има валидност за целия период на планирания престой.

Това изискване не важи за българските граждани, които са получили Статут на уседналост или Временен статут за уседналост и които ще имат право да влизат на територията на Обединеното кралство само с валидна лична карта, най-малко до 31 декември 2025 г.

Тези български граждани, пребиваващи в Обединеното кралство, които нямат Статут на уседналост или Временен статут на уседналост и разполагат само с лична карта, ще трябва да кандидатстват за издаване на паспорт, за да могат да влизат на територията на Обединеното кралство, считано от 1 октомври 2021 г. Това може да стане или след завръщане и съответни постъпки в България или чрез Консулска служба на Посолството в Лондон.

На този етап по информация на Хоум Офис българските граждани, които нямат Статут на уседналост или Временен статут на уседналост и разполагат само с лична карта, могат да напускат територията на Обединеното кралство засега само с лична карта и след 1 октомври 2021 г.

 С обща информация за условията за влизането в Обединеното кралство може да се запознаете на следната страница на британското правителство:

Visiting the UK as an EU, EEA or Swiss citizen – GOV.UK (www.gov.uk)

  

                   Посланик:

 

                                                 Марин РАЙКОВ