Документална изложба в Лондон за 80-годишнината от спасяването на българските евреи

Документална изложба в Лондон за 80-годишнината от спасяването на българските евреи

“Пуснете народа ми да замине” е надслова на голяма документална изложба, с която българското посолство в Лондон отбелязва 80-ата годишнина от спасяването на българските евреи. Изложбата е под егидата на посланик Марин Райков и е съвместна инициатива Института за исторически изследвания към БАН, Независимо историческо дружество и Фондация “Българска памет”.

Много от представените документи за първи път могат да бъдат видени от широката общественост, тъй като са открити в резултат на осигурен достъп до архиви в Германия, Великобритания, Швейцария и Израел. 

Десетки посланици на страни от ЕС и от Западните Балкани, дипломати, представители на културните и обществените среди в Лондон бяха запознати с документираните исторически факти и коментираха с интерес ролята на българските държавни институции, дипломатическите грами, транзитните визи, Нансеновите паспорти и корабите под български флаг, подпомогнали прехвърлянето през Втората световна война на евреи от Словакия, Югославия, Германия, Унгария и Румъния за Палестина.

България, макар и да беше съюзник на Третия райх, не изпрати нито един евреин в лагерите на смъртта и нито един войник на Източния фронт:

“Днес, когато вълната от антисемитизъм залива отново големите европейски градове, е повече от необходимо да напомняме как преди 80 години държава и народ в пълен синхрон, намериха начин да дават отпор на злото в най-трагичните за европейските евреи времена”, отбеляза посланик Райков в речта си при откриването на изложбата.

Експозицията ще бъде достъпна за посещение в посолството до 30 ноември.