Българско председателство – дискусия в Камарата на общините

Българско председателство – дискусия в Камарата на общините

На 30 април 2018 г. в Камарата на общините на британския парламент се проведе дискусия като част от програмата на Посолството в Лондон в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС. Събитието бе организирано на равнище „заместник-ръководители на мисии” за посолствата на държавите-членки на ЕС и за Представителството на Европейската комисия в Лондон.ю

Почетен гост и съдомакин на събитието бе г-н Том Тугендат /Консервативна партия/, председател на Комисията по външна политика в Камарата на общините, като от британска страна в дискусията участваха също двама депутати от Лейбъристката партия, членове на Комисията: г-н Крис Брайън (бивш заместник държавен секретар на външните работи /Европа и Азия/ в кабинета на Гордън Браун; държавен министър в сянка по миграционните въпроси и държавен секретар в сянка по въпросите на културата и медиите) и г-н Майк Гейпс (председател на Комисията по външна политика в периода 2005-2010 г.).

Събитието бе открито от г-жа Теофана Крайнина, съветник, ръководител на Политическата служба и заместник-ръководител на мисията, в качеството й на представител на държавата, председателстваща ЕС. Сред основните теми, които бяха обсъдени, бяха Българското председателство в контекста на приноса му за запазването на европейската перспектива на страните от Западните Балкани, отношенията с Русия, Турция и Китай, както и засилените двустранни отношения на Великобритания след Брекзит със страните от ЕС, ролята на Великобритания и ЕС в ООН и др.