Повишаване на равнището на противоепидемичните мерки в големи части от Обединеното кралство

Повишаване на равнището на противоепидемичните мерки в големи части от Обединеното кралство
От 20 декември влизат в сила нови по-строги ограничения – „4-та степен“ или Tier 4.  Те ще обхващат Лондон, Кент, Есекс и Бедфордшир. Ограничения от 4-та степен ще се прилагат във всички области, които сега са в 3-та степен на рестрикции, вкл. Кент, Бъкингамшир, Бъркшир, Съри (с изключение на Уейвърли), Госпорт, Хавант, Портсмут, Ротър, Хейстингс, Бедфорд, Централен Бедфорд, Милтън Кейнс, Лутън, Питърбъро, Хертфордшир, Есекс (с изключение на Колчестър, Утълсфорд и Тендринг). Те ще важат и във всички 32 района на Лондон, както и в Ситито.
Съгласно новите правила в 4-та степен се забраняват срещите на закрито с всеки, който не е част от съответно домакинство. Жителите на тези райони следва максимално да остават по домовете си, освен за пътувания до работното място, ако не могат да работят от дома си или с цел образование, грижа за деца, или физически упражнения на открито. Разрешават се срещи с до едно лице от друго домакинство, но само на открити обществени места, т.е. срещите в частни дворове са забранени. В зоните, които са в 4-та степен, се отменя възможността за формиране на т.нар. „Коледни балони“, докато в районите в степени от 1 до 3 възможността за събирания на до три домакинства се ограничава само до Коледа (25 декември), а не за първоначално обявените 5 дни (23-27 декември). Събиранията за отбелязване на Нова година остават забранени във всички райони.
Всички „несъществени“ бизнеси, предоставящи услуги, следва да затворят. Това включва фризьорски салони и салони за красота, фитнес зали, басейни и други съоръжения за отдих. На жителите на районите в степен 4 се забранява пътуване в чужбина за празниците. Населението от другите части на страната следва да избягва посещения на райони, попадащи в 4-та степен на ограничителни мерки.
За по-детайлна информация – вж. раздел COVID-19
Новите ограничения ще продължат за период от две седмици, като първият им преглед се планира за 30 декември.
Дейност на Консулската служба (КС):
1. КС ще продължи да работи, като няма да спира приема на граждани със записани часове за прием.
2. Български граждани, които имат записани часове за подаване на заявления за подновяване на документи за самоличност и нямат възможност да посетят Консулска служба поради наложените ограничения, моля да ни информират на следния емайл: consular@bulgarianembassy.org.uk , като посочат имената си, за кога е резервирания час и телефон за контакт и че няма да ползват записания час. На тези граждани ще бъде предоставен служебно нов час за подаване на заявление след отпадане на наложените ограничения, като Консулска служба ще се свърже с тях и ще ги уведоми за новия час за подаване на заявления за подновяване на лични документи.