Информационни срещи за правата на българските граждани след Брекзит

Информационни срещи за правата на българските граждани след Брекзит

 

На 5 декември, със среща в град Озуъстри, започна поредицата от информационни събития, организирани от Посолството в Лондон за българите, живеещи извън британската столица.

След съвместната информационна среща, организирана от Посолството на Република България в Лондон и британския Департамент на излизането от ЕС и Хоум офис на 27 ноември, г-н Васил Асенов, ръководител на Службата по трудови и социални въпроси, и г-жа Мария Ангелиева, завеждащ Консулската служба към Посолството в Лондон започнаха поредицата от информационни срещи извън Лондон, в рамките на които представят подробна информация относно правата на българските граждани след Брекзит и системата за кандидатстване за Статут на уседналост във Великобритания.

Срещите преминават при голям интерес, като до момента на събитията извън Лондон присъстват средно по над 70 души, а мнозина присъстващи споделят, че за пръв път получават информация за системата за кандидатстване за статут на уседналост. Стартът на поредицата от срещи предизвиква голям брой заявки от различни градове във Великобритания за организиране на подобни събития в други градове.

След среща с гражданите в град Честър, която се проведе на 6 декември, на 7 декември от 19 ч. предстои подобно събитие за българските граждани в Манчестър, което ще се проведе на адрес 684 Liverpool Road, M30 7LP Eccles. На 13 и 14 декември предстоят срещи с гражданите в  Борнмът и Саутхамптън, като поредицата от информационни събития ще продължи през месец януари 2019 г.

Адрес в Борнмът: 1 Somerville road, BH2 5LH, St. Michaels C of E Primary School. Начало в 18.00 ч.
Адрес в Саутхамптън: 20 Nightingale Avenue, SO50 9JA, St. Francis Church Hall. Начало 18.30 ч.