Среща на министър-председателя Бойко Борисов с министър-председателя на Обединеното кралство Тереза Мей

Среща на министър-председателя Бойко Борисов с министър-председателя на Обединеното кралство Тереза Мей

На 11 декември се проведе среща на министър-председателя Бойко Борисов с министър-председателя на Обединеното кралство Тереза Мей на Даунинг стрийт. Говорител от Даунинг стрийт разпространи следната информация относно срещата:

Министър-председателят се срещна на 11 декември 2017 г. с министър-председателя на България Бойко Борисов. Срещата започна с приветствие от страна на Тереза Мей към него и с поздравления за предстоящото българско председателство на Съвета на Европейския съюз.

Борисов коментира, че добрите взаимоотношения между Великобритания и България ще продължат и след Брекзит и подчерта силното сътрудничество между двете страни в сферата на сигурността и отбраната. И двамата лидери потвърдиха, че това е ключов елемент в британско-българските отношения и че както двустранното сътрудничество в сферата на сигурността, така и сътрудничеството в отбраната в рамките на НАТО ще продължат.

Те обсъдиха подробно Западните Балкани, отбелязвайки, че стабилността в региона е важна за цяла Европа. И двамата лидери признаха важната роля на Турция в региона. Тереза Мей отправи неофициална покана към Борисов за конференция на тема Западни Балкани, която ще се състои в Лондон през юли.

Обсъдено бе и напускането на ЕС от Обединеното кралство, като министър-председателят Мей изрази надеждата и очакването си Съветът да потвърди, че е бил постигнат достатъчен напредък.