Интервю на посланик Марин Райков по БНР

Снимка: БНР

Българският посланик в Обединеното кралство Марин Райков подписа в понеделник заповедите за съставяне на секционните избирателни комисии във Великобритания за българските парламентарни избори на 4 април. Общият брой на тези секции е 35, най-много от тях – 13, ще бъдат разположени в британската столица Лондон.

За първи път имаме над 15 000 предварителни заявления на наши граждани, с което те дават израз на желанието си за гласуване“, коментира Марин Райков пред БНР.

„На какво се дължи това на този етап е трудно да се каже. Дали това е желание да се избегне попълване на декларации в деня на изборите, съчетано с по-добро умение за боравене с компютър. Дали това е резултат от кампанията на посолството и на някои активни групи сред нашите българи, които организираха активна кампания в тази посока. Дали е реален скок на желаещите да гласуват, ние ще знаем практически след 4 април“, отбеляза дипломатът.

Четири са основните критерии за разпределението на избирателните секции, уточни Райков. Първият е броят подадени заявления за гласуване.

„На второ място броят на внесените документи за уседналост по региони, което дава някаква относителна представа за броя на българитеНа трето място е географското разпределение. И не на последно място колко са били гласувалите при предишни избори“, посочи Марин Райков в интервю за предаването „Преди всички“.

„Географският критерий е много важен за нас, защото ние сме разпределили секциите, колкото и да се ограничени – както казахме 35 за цяла Великобритания – по начин, който позволява гражданите от основните масиви, демографски, да се намират на не повече от час, час и десет минути, от най-близката секция. Така че, моето лично впечатление е, че да се говори едва ли не за „ампутация“ на правото на гласуване е малко преувеличено. Смятам, че това, което е можело да бъде направено, е направено и който наистина иска да гласува, не е лишен от тази възможност. Като цяло няма и не би трябвало да има проблем за хората, които реално желаят да гласуват и да упражнят това си право и ще видим какъв ще бъде резултата след 4 април“, коментира Марин Райков.

ЦИК се е съобразила с някои от отправените предложения за оптимизиране на изборния процес зад граница, стана ясно още от казаното от Райков.

„Например за консолидацията на заявленията, така че ако човек е направил заявление за секция, която не е одобрена, тези заявления да бъдат практически консолидирани към най-близката избирателна секция, за да може, когато той отиде в тази секция, макар че не я е посочил, да намери своето име, ако тази секция е най-близката до тази, която предварително е бил избрал.“

„Пътната карта“ на премиера Борис Джонсън за облекчаване на локдауна във Великобритания стартира на 8 март, но има още много неизвестни. Постепенно се предвижда отпадане на някои ограничения, но към датата за изборите 4 април все още ще важи забраната за събиране на повече от 6 души на едно място.

„Ние сме влезли в комуникация с британските власти – писмено и устно. Получили сме разяснения. Поискали сме от тях съдействие, така че нашите сънародници да не бъдат обезпокоявани. Тяхното събиране на едно място да не бъде третирано по никакъв начин като нарушение на рестрикциите. Получили сме уверение, че това няма да бъде така. Не би трябвало да има такива проблеми, ако се спазват рестрикциите на място, ако се спазват санитарните мерки и правила. Ако секционните комисии организират и опашките, и начина, по който вътре се провежда самият избирателен процес, така че да няма струпване на страшно много хора около урните и около тъмните стаички. До голяма степен тези неща зависят от комисиите, но имаме уверения, че всеки, който отива да гласува, няма да бъде третиран като нарушител на рестрикциите“, подчерта българският посланик на Острова.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.