Благотворителна вечер се състоя в подкрепа на строежа на новата църква “Св. Йоан Рилски” в Лондон

Благотворителна вечер се състоя в подкрепа на строежа на новата църква “Св. Йоан Рилски” в Лондон

£140,000 бяха събрани снощи за новата църква „Свети Йоан Рилски“ в Лондон по време на благотворителна вечеря в зала „Белгравия“ на един от  най-престижните хотели в английската столица – „Лейнсбъро“, съобщиха от Светия синод на Българската православна църква.

Благотворителното събитие беше организирано от видни представители на българската общност в Обединеното кралство, под благословията и омофора на Негово Високопреосвещенство митрополит Антоний, под егидата на Негово Превъзходителство посланик Марин Райков и с подкрепата на княз Кирил Преславски.   Вечерта беше озарена от изпълнения на млади музиканти и на световноизвестната цигуларка Мила Георгиева, която изпълни произведението „Пирин“ от композиторката Добринка Табакова, композитор на оркестъра на ББС. Талантливата цигуларка свири на  цигулка Страдивариус.

По време на вечерята беше излъчено видео обръщение към гостите от Ивайло Кунев, който им напомни за именитите и щедри индустриалци от българската история, като Пенчо Семов, Ненчо Палавеев, Мито Орозов, Пимен Зографски, както и царица Йоана, с призив гостите на вечерята, по примера на техните предци, да подкрепят строежа на новия храм, новия дом за всички българи в сърцето на Лондон.

Призивът беше последван от презентация от архитекта на проекта, Карло Буги, който разказа за предизвикателствата и иновативното архитектурно решение на новия православен храм, който ще бъде център на българската общност в английската столица и ще бъде обгрижван от протойерей д-р Добромир Димитров.

Гостите на вечерята събраха с общи усилия над £140,000 за вътрешната украса на новия храм, като набирането на средствата продължава.

Желаещите да се включат в кампанията за набиране на средства за реконструкцията и разширяването на българския православен храм в Лондон в сградата на Посолството на Република България могат да направят дарение по банковата сметка на българската църква „Свети Йоан Рилски“ в Лондон:

THE BULGARIAN ORTHODOX COMMUNITY OF ST JOHN OF RILA IN LONDONLloyds Bank

Sort Code 30-96-26

Account Number 80397868

IBAN :

GB27LOYD30962680397868

BIC :

LOYDGB21446