Договореност с Обединеното кралство – временно пътуване до България с изтекли документи

Договореност с Обединеното кралство – временно пътуване до България с изтекли документи

Уважаеми сънародници,

Напомняме Ви, че срокът на постигнатата договореност с  компетентните органи на Обединеното кралство по отправеното искане от Посолството на РБ в Лондон българските граждани, чиито документи за самоличност изтичат в периода от 13 март 2020 г. до 31 октомври 2020 г., да бъдат допускани за завръщане на територията на Република България при условията на реципрочност изтича на 31 октомври 2020 г.

При евентуално удължаване на срока и възможността за пътуване с  документи за самоличност с изтекла валидност ще Ви информираме своевременно.

 

Посолството на Република България в Лондон уведомява българските граждани, пребиваващи на територията на Обединеното Кралство, че е постигната договореност между компетентните органи на България и Великобритания,  българските граждани, чиито паспорти и лични карти изтичат в периода от 13 март 2020 г. до 31 октомври 2020 г., да бъдат пропускани с тези документи да се завръщат с директен полет от Великобритания до България.

Българската страна в условията на реципрочност поема ангажимента и предоставя същата възможност на  британските граждани, намиращи се на територията на Република България, да се завърнат на територията на Обединеното кралство.

Посолството на  Република България в Лондон информира за горното ръководствата на авиокомпаниите, извършващи полети от  Обединеното кралство до Република България, с молба да бъде оказвано нужното съдействие  на  гражданите на Република България с цел да бъдат допуснати да се завърнат в Република България с документ за самоличност-паспорт или лична карта, с изтекла валидност в периода от 13 март 2020 г. до 31 октомври 2020 г.

За улеснение на пътуващите  с паспорти и лични карти валидността на които изтича в периода от 13 март 2020 г. до 31 октомври 2020г. прилагаме за представяне при нужда копие от писмото на посланик Марин Райков до  авиокомпаниите, извършващи полети от  Обединеното кралство до Република България, както и нотата на Форин офис с която се информира Посолството на Република България в Лондон, че Гранична служба ( Border Force) потвърждава, че  на българските граждани с  изтекли документи ще бъде разрешавано да пътуват директно за Република България.

Посолството  препоръчва на пътуващите български граждани да носят със себе си  принтирано копие на горепосочените писма.