Онлайн фестивал за български филм „БГ екран онлайн“ – 28.11 – 18.12.2022

Онлайн фестивал за български филм „БГ екран онлайн“ – 28.11 – 18.12.2022

Започва третото издание на виртуалния фестивал за българско кино „БГ ЕКРАН ОНЛАЙН“. За трета поредна година основен организатор и инициатор на събитието е Държавният културен институт към министъра на външните работи, а за втори път стрийминг платформата за български филми Gledam.bg е любезен домакин. Филмите участници, включени в тазгодишното издание са достъпни от всяка точка на света, по всяко време на денонощието и абсолютно безплатно за зрителите и почитателите на българското кино.

„БГ ЕКРАН ОНЛАЙН“ ще представи разнообразна селекция от късометражни, пълнометражни и документални български филми.

Сред двадесетте избрани заглавия попада нашумелият филм на режисьора Мартин Макариев – „Привличане“; „Вездесъщият“ е едно от съвременните филмови заглавия в програмата, а аудиторията ще може да се порадва и на комедийните класики „Куче в чекмедже“ и  „От нищо нещо“.

За феновете на документалното кино селекцията предлага филм на Димитър Гочев, посветен на футболния феномен Христо Стоичков – вдъхновяващата историята на легендарния български футболист, прославил България в цял свят.

„БГ ЕКРАН ОНЛАЙН“ включва още документални предложения свързани с велики български личности – „Гео Милев в лабиринта на времето“ на реж. Костадин Бонев,  вълнуващата продукция „Второто освобождение“ на кинорежисьора проф. Светослав Овчаров и историка проф. Евелина Келбечева, „Кодът на Паисий“ с автори Мария Чернева и Георги Милков – продукция на БНТ, „Да бъдеш Майстора“, режисьор Николай Василев, документалния разказ „Завет – писмата на баща ми“ за проф. Минко Балкански по идея на Албена Ненкова и други.

Късометражните филми във фестивала са драматичната дистопия „Отвъд“, чието действие се развива в пост-пандемичен свят, както и филма „ Вълци“, в който главната роля се изпълнява от неповторимия Стефан Мавродиев.

Основната мисия на „БГ ЕКРАН ОНЛАЙН“ е да поддържа жив интереса към българското кино. Проектът се осъществява с активното съдействие на българските дипломатически и консулски представителства по цял свят и с медийното партньорство на Българска телеграфна агенция, Българското национално радио и сайта за култура Въпреки.com.

Филмите от онлайн фестивала ще бъдат достъпни от 28 ноември до 18 декември на следния сайт – https://gledam.bg/pages/bg-ekran-online2022

Трейлър на фестивала можете да откриете на следния линк: https://youtu.be/I9S56Xs96mw.

 

Да, това са цели 3 седмици българско кино!

 

За повече информация свържете се с нас на: contact@gledam.bg или на тел.: 0888192411