Писмо на посланик Марин Райков до изпълнителния директор на Ryanair

Писмо на посланик Марин Райков до изпълнителния директор на Ryanair

Уважаеми сънародници,

Във връзка с възникнали проблеми на 01 юни 2021 г. с български граждани, закупили самолетни билети от Ryanair по маршрута Ливърпул – София, на които без основание е изискан от наземния персонал   на летището да представят негативен PCR Covid-19 тест, Ви информираме както следва:

 Съгласно разпоредбите на заповед No РД – 01-374/27 май 2021 г. на Министъра на здравеопазването на Република България няма изискване българските граждани и лицата със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване на територията на България и членовете на техните семейства, преди качване на самолета за България да представят:  

– документ за завършена ваксинационна схема срещу COVID-19;

– документ, показващ положителен резултат от проведено PCR изследване или бърз антигенен тест за COVID-19 – за лицата, преболедували от COVID-19 за периода от 15-тия до 180-тия ден, считано от датата на проведеното изследване, вписана в документа;

 документ, показващ отрицателен резултат от проведено до 72 часа преди влизането в страната PCR изследване, или отрицателен резултат от проведен до 48 часа преди влизането в страната бърз антигенен тест за доказване на COVID-19.

Същевременно, обаче, в случай че не бъде представен съответен документ от изброените по-горе, българските граждани и членовете на техните семейства подлежат на 10-дневна карантина след пристигането си в страната. Карантината може да бъде отменена при представяне на отрицателен резултат от проведено до 24 часа след влизането в страната изследване по метода на PCR за доказване на COVID-19 или от бърз антигенен тест.

Подробна информация в тази насока е налична на интернет и Facebook страниците на Посолството, частта COVID-19, на български и английски език.

Посолството на Република България в Лондон информира за горното ръководството на Ryanair с искане да бъде оказвано нужното съдействие на гражданите на Република България, закупили билети за полети на Ryanair от Обединеното кралство до Република България.

За улеснение на пътуващите български граждани и членове на техните семейства прилагаме за представяне при нужда копие от писмото на посланик Марин Райков до г-н Майкъл О‘Лиъри, изпълнителен  директор на Ryanair  http://bulgarianembassy-london.org/wp-content/uploads/2021/06/Letter-to-Ryanair.pdf.

Посолството препоръчва на пътуващите български граждани да носят със себе си принтирано копие на горепосоченото писмо.

 

С уважение,

Марин РАЙКОВ

 Посланик