Онлайн представяне на филма “A Question of Survival” по повод 27 януари – Международен ден в памет на жертвите на Холокоста

Онлайн представяне на филма “A Question of Survival” по повод 27 януари – Международен ден в памет на жертвите на Холокоста

По повод 27 януари – Международен ден в памет на жертвите на Холокоста Държавният културен институт  с медийната подкрепа на БТА предлага онлайн достъп до презентация на филма на българския кинодокументалист, който живее и работи в Ню Йорк, Елка Николова A Question of Survival. Филмът, който е на английски език, ще може да бъде гледан в продължение на 5 дни – между 25 и 30 януари 2022 г. на следния линк.

Филмът проследява историята на трима герои, чието детство преминава в България в тревожните години на антисемитска пропаганда и подготовката за депортация, проследява съдбите им след отпътуването на семействата им към Палестина, различните житейски пътища през Европа, до установяването им в Ню Йорк. Там в средата на еврейската общност се срещат с травматичните спомени на оцелелите от нацисткия Холокост. Размислите им са свързани с желанието да осмислят какво ги е отклонило от трагичния край. Какво още може да се направи за познанието за особения „български случай“ на предотвратената депортация –  ролята на множество общественици, представители на интелигенцията и гражданското общество, на Българската православна църква.

Във филма е използван богат документален материал, портретите на героите са предадени с особена топлота. Още едно доказателство за  творческото предизвикателство, каквото са многото лица на Холокоста – спомен за срива на цивилизацията и хуманизма, но и за моралната сила на противопоставилите се. Чрез този „поглед от Ню Йорк“ филмът на Елка Николова добавя още черти за този ключов момент от защитата на хуманните и демократичните ценности в обществото ни.

На 30 януари от 16:30-17:30 българско време е предвидена и Zoom-среща с авторите на филма, която ще е достъпна на: https://watch.showandtell.film/watch/a-questionof-survival-fma.

Инициативата е част от комуникационните дейности на Държавния културен институт по Българо – норвежкия проект за противодействие на антисемитизма и опазването на еврейското наследство, финансиран по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Норвежкия финансов механизъм.