Приеми и културни събития в Лондон по повод 140 години от Освобождението на България

Приеми и културни събития в Лондон по повод 140 години от Освобождението на България

Посолството на Република България в Лондон отбеляза националния празник с три събития, които се проведоха на 3-ти и 6-ти март 2018 г. под домакинството на извънредния и пълномощен посланик на Република България в Лондон Константин Димитров.

Серията събития в чест на Освобождението на България започна с представянето на филма „Посоки“ на режисьора Стефан Командарев в едно от централните кина на Лондон – Кино „Вю“ на Лестър скуеър. Събитието, което се проведе на 3-ти март бе открито от посланик Константин Димитров, а след филма, почитателите на българското кино имаха възможност да се включат в дискусия с режисьора и с част от актьорите, сред които Васил Банов и Асен Блатечки.

Традиционният дипломатически обеден прием бе уважен от над 200 гости, заедно с които отбелязахме 140-та годишнина от възстановяването на българската държавност. Сред гостите присъстваха представители на Форин офис и на други британски институции, голям брой посланици и дипломати, акредитирани в Лондон, лордове и членове на парламента, кметoве, представители на Международната морска организация и другите организации от системата на ООН в Лондон, представители на международни НПО, както и на бизнеса. Посланик Константин Димитров, в приветственото си слово, подчерта, че 140 години след Освобождението и близо 30 години след началото на демократичните промени, България посреща 3 март като членка на НАТО и като държава-председателстваща Европейския съвет. За тържествената атмосфера на приема допринесе завършилата и концертираща в Лондон българска пианистка Габриела Георгиева, която изсвири химните на България и Великобритания, след което изпълни музикални произведения от Панчо Владигеров и други композитори.

По случай националния празник, Посолството, заедно с Българският културен институт – Лондон, организира прием – културно събитие, което също се проведе в Посолството, и на което за поредна година се събраха над 200 представители на българската общност и британски приятели на България. Гостите имаха възможността да гледат монолог на актьора Васил Банов, част от моноспектакъла „Дърво без корен“ по „Диви разкази“ на Николай Хайтов, а паралелно с това разгледаха ретроспективна изложба с карикатури и шаржове на големия български художник и карикатурист Борис Димовски – част от тях, представящи героите от „Диви разкази“.