Отбелязване на 24 май в Посолството на България в Лондон

Отбелязване на 24 май в Посолството на България в Лондон

На 24 май 2019 г. в салоните на Посолството бе честван Денят на Св. Св. Кирил и Методий, празник на Българската писменост, култура и просвета. Събитието бе открито от посланик Марин Райков, като то бе сред първите му срещи с българската общност в Лондон като новоназначен посланик на България в Лондон. Гостите на честването, организирано съвместно с Българския културен институт – Лондон, имаха възможност да разгледат изложба на Кирило-Методиевския научен център при БАН, представяща 15 образа на Светите братя, техните ученици и княз Борис I, пречупени през авторския поглед на художници от края на XIX и първата половина на XX вeк. Концертът с участието на Теодисий Спасов, включващ химна „Върви народе възродени“, допринесе за тържественото и празнично настроение на гостите, българи и британски приятели на България.

По-рано същия ден посланик Райков участва и в тържеството на Българското училище към Посолството, където приветства учителите, учениците и техните родители по случай празника.

 

* * *

Приветствено слово на посланик Марин Райков към гостите на събитието в Посолството на България в Лондон:

 

                Уважаеми сънародници,

                Драги приятели на България,

                 Добре дошли на нашето тържество по повод 24 май, Денят на Светите братя Кирил и Методий и празник на Българската култура, писменост и просвета!

                За мен е истинско удоволствие, че днес сме заедно и ще почетем приноса на Св. Св. Кирил и Методий, както и приноса на техните ученици, на средновековната българска държава и на българските просвещенци  и възрожденци,  които посветиха себе си на изграждането на нашия език, на нашата азбука и култура.

                Всичко това е в основата на българската идентичност, независимо от това дали става дума за българите в пределите на страната, българите в съседните страни от региона или за по-новите ни общности в Западна Европа и Северна Америка. Не по-малко важно е, че 24 май е символ на един колосален принос на средновековната българска държава към общата европейска цивилизация и към славянските народи, с повечето от които днес, освен историческата, културната и езикова връзка, сме близки партньори в ЕС и НАТО. 24 май е и знаме на Българското възраждане – символ на гордостта от миналото, на високото самочувствие на българските възрожденци и строители на Третата българска държава; символ на самочувствието и увереността в собствените сили, стоящи зад извоювани успехи като Българската екзархия, Съединението, Независимостта… Израз на признание за това е обстоятелството, че днес честваме този ключов за идентичността ни празник, съвместно с гражданите на Република Северна Македония.

                Днешното време в много отношения е различно, но някои фундаментални истини остават същите. България постигна много през последните десетилетия на усилия за приобщаване и догонване. Днес, в 141-та година на Третата българска държава, в 140-та година на двустранните отношения с Великобритания, в 15-та година от членството в НАТО и година след първото ни председателство на Съвета на ЕС България е една уважавана и успешна държава. Но пред България остава дълъг път към лидерството в сферите на културата, на икономиката и на общественото устройство. Този път минава през паметта за миналото, през просвещението и качественото образование на младите, които в днешна обединена Европа имат възможността да пътуват свободно и да учат там, където пожелаят. Този път минава и през това културата да достига до максимален брой хора, през стремежа към напредък и през увереността в собствените сили. Честит празник!