Обръщение на посланик Марин Райков по повод 24 май

Обръщение на посланик Марин Райков по повод 24 май

Уважаеми сънародници и приятели на България,

 

Уважаеми учители и директори в

Българските неделни училища в Обединеното кралство,

 

Тази пролет животът на всички ни се промени драстично, приоритетите ни се преподредиха. Тези от нас, които сме живи и здрави, независимо от ежедневните неудобства, а в някои случаи тежкото боледуване или загубата на работното място, осъзнаваме своя голям късмет.

През последните месеци рязко се промени стилът ни на общуване, спряха събиранията на много хора на едно място. Затова тази година 24 май, Денят на Светите братя Кирил и Методий и празник на Българската култура, писменост и просвета, не може да бъде отбелязан по традиционния начин. И все пак, макар и без да се събираме физически, без веселата детска глъчка в неделните ни училища, без концертите, представленията или културните четения, които бихме организирали, ние не трябва да забравяме празника!

Макар и „виртуално“, ние ще почетем приноса на Св. Св. Кирил и Методий, както и приноса на техните ученици, на средновековната българска държава и на българските просвещенци и възрожденци, изградили нашия език, азбука и култура. Всичко, което свързваме с 24 май е темелът на българската идентичност, независимо от това дали става дума за българите в пределите на страната, традиционните ни общности в съседството или, условно казано, новата ни диаспора по света.

На 24 май е и най-голям празник на нашата национална гордост, защото това е обобщаващ образ на монументалния принос на средновековната българска държава към общата европейска цивилизация и към славянските народи – днес, в повечето случаи, наши съюзници в Европейския съюз и НАТО.

Не на последно място 24 май е символ и на Българското възраждане в Мизия, Тракия и Македония. Като първи светски празник и празник на светското образование и науката, 24 май е празник на прогреса. Един празник, отъждествяващ завета на Васил Левски за изравняване с европейските народи и завета на Гоце Делчев за културна надпревара в международен план. С други думи, датата 24 май е едно ежегодно подсещане, че нашият народ забавя своето развитие в Османската империя и пред него стои предизвикателството да гради, да върви напред дори по-бързо от останалите.

България днес е държава със стопанска динамика, външно-политически в най-силната позиция, в която някога сме били от Освобождението насам. Въпреки това пред нашия народ остават тежки предизвикателства, видими за всеки и за всички ни. Кризата с коронавируса, в която се намираме, доказа една истина: ключът към успеха и напредъка е в науката и в прогреса. Затова, изпълнени с оправдано национално самочувствие, ние трябва да вървим напред към приближаване и изравняване с най-технологично развитите, с най-напредналите в обществено-политически план страни. Този път минава през училището, университета, през науката. Затова бих искал да посветя това привествие на педагозите и учените, на всички ученици и студенти, както и на всеки възрастен, който не спира да поставя под съмнение информацията си, не спира да се учи, който остава отворен към новото и не спира да преразглежда вече изградените си стереотипи за света.

Честит празник, българи!

Посланик

      Марин РАЙКОВ