Откриване на изложбата „Лукс и власт“ в Британския музей

Откриване на изложбата „Лукс и власт“ в Британския музей

На 03 май 2023 г. вицепрезидентът на Република България г-жа Илияна Йотова откри изложбата „Лукс и власт: от Персия до Гърция“, централно място в която заема Панагюрското златно съкровище, което бе предоставено със съдействието на Националния исторически музей. Специален гост на откриването бе министърът на културата на Република България г-н Найден Тодоров.

Целта на изложбата е да представи взаимовръзката между лукса и властта в Ахеменидското царство и Древна Гърция. Специално внимание е обърнато на влиянието гръко-персийската стилистика в предметите на лукса на съседни култури, включително тази на траките. Кулминацията на изложбата е Панагюрското съкровище. Освен него, в изложбата е включена и позлатената сребърна амфора-ритон от Дуванлии, заета от Националния археологически институт с музей в София.

Вицепрезидентът г-жа Илияна Йотова и директора на Британския музей г-н Хартвиг Фишър изказаха специална благодарност на Посланик Марин Райков за ключовата му роля в реализирането на изложбата.

Изложбата може да бъде видяна в Британския музей до 13 август 2023 г. Повече информация може да намерите на следния линк: https://www.britishmuseum.org/exhibitions/luxury-and-power-persia-greece.