Уважаеми сънародници,

На 9 юни 2024 г. ще се проведат избори за членове на Европейски парламент и за Народно събрание.

Българските граждани ще могат да гласуват за членове на Народно събрание във всички избирателните секции, които ще бъдат образувани на територията на Великобритания. За членове на Европейски парламент (съгласно разпоредбите на Изборния кодекс уреждащи гласуването в държави извън територията на ЕС) ще може да се гласува само в секциите, които ще бъдат образувани на територията на българското посолство в Лондон и на българското консулство, което предстои да бъде открито в гр. Единбург, Шотландия.

 

С пълния текст на Решение №3067-ЕП/НС/12.04.2024 на Централната избирателна комисия (ЦИК) относно условията и реда за образуване на избирателните секции извън страната и за назначаване съставите на секционните избирателни комисии при произвеждане на изборите за членове на Европейския парламент от Република България и за народни представители на 9 юни 2024 г., както и с всички последващи решения, приети от ЦИК относно предстоящите избори, може да се запознаете на интернет страницата на ЦИК на адрес: https://www.cik.bg/  .

 

Информация за провеждането на избори извън страната за членове на Европейския парламент от Република България и за Народно събрание на 9 юни 2024 г. може да намерите също на интернет страницата на Министерство на външните работи на Република България на адрес: https://www.mfa.bg/bg/izbori-2024.

 

Допълнителна информация за гласуващите във Великобритания можете да намерите на адрес: https://www.mfa.bg/embassies/uk/epns2024/local.

 

Отговори на често задавани въпроси във връзка с провеждането на изборите за членове на Европейски парламент и за Народно събрание можете да намерите на страницата на ЦИК на адрес: https://www.cik.bg/bg/epns2024/faq.

 

ЗАЯВЛЕНИЕ-ДЕКЛАРАЦИЯ за гласуване в секция извън страната в изборите за членове на Европейския парламент от Република България и за народни представители на 9 юни 2024 г. можете да изтеглите от ТУК. (Забележка: Файлът е във формат Word и може да е необходимо първо да го съхраните (даунлоуднете) на устройството си, от където да го отворите и разпечатате, попълните и разпишете. В случай, че горният линк не се отваря, причината би могла да е във вида браузър който използвате и бихте могли да опитате през друг браузър.)

Попълненото, разписано и сканирано заявление можете да изпратите до Посолството в Лондон на и-мейл izborins24uk@mfa.bg , както и да го изпратите по пощата на неговия адрес: 186-188 Queen’s Gate, London, SW7 5HL

 

От 23 април 2024 г. на интернет страницата на Централната избирателна комисия (ЦИК) вече може да се подава и електронно заявление за гласуване извън страната. Срокът за подаване на заявленията изтича в 00.00 часа българско време на 14 май 2024 г. Заявлението можете да намерите тук: https://www.cik.bg/bg/ep2024/abroad/zayavlenie.

 

На страницата на МВнР в социалната мрежа „Фейсбук“ също е публикувана информация относно предстоящите избори. За Ваше улеснение прилагаме линк към публикацията на страницата на МВнР: https://www.facebook.com/MFABulgaria/posts/pfbid0bzuUJ69r885k6nxVC159evkLPoBvWMC9QZSmeaQrFu2we8orp76woa92gLHUF4g4l

 

Въпроси, свързани с провеждането на избори  за членове на Народно събрание и  за членове на Европейски парламент на територията на Великобритания може да отправяте на следния имейл адрес на Посолството на РБ в Лондон: izborins24uk@mfa.bg.