На 24 октомври 2024 г. в Лондон, вицепремиерът и министър на външните работи на Република България Мария Габриел и Джеймс Клевърли, държавен секретар по въпросите на външните работи, Британската общност и развитието подписаха  Съвместна декларация за стратегическо партньорство между Република България и Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия. На официалната церемония по подписването от българска страна участва и посланикът на Република България в Обединеното кралство Н. пр. Марин Райков.

Декларацията демонстрира амбицията на двете страни за още по-задълбочено сътрудничество в редица ключови области – външна политика, политика за сигурност и отбрана; правосъдие и вътрешни работи; двустранно икономическо и търговско сътрудничество; технологии, наука, здравеопазване, образование, култура и околна среда.

Проведени бяха двустранни разговори по широк кръг теми свързани, както пряко с перспективите пред двустранните отношения, така и с предизвикателствата пред сигурността на двете държави.

 

Повече информация за събитието може на намерите ТУК